• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Staroveký liek na odolné infekcie

  • 19:36 15.10.2015
  • Bratislava
Staroveký liek na odolné infekcie

Vedci ostali prekvapení nad účinkami tisíc rokov starého receptu, ktorý našli v Britskej knižnici.

Tisíc rokov starý recept na liečivý lektvar na očnú infekciu uchvátil svet medicíny. Rukopis v starej angličtine bol nájdený v Britskej knižnici. Výskumní pracovníci na University of Nottingham zistili, že je veľmi účinný proti meticilín rezistentnému Staphylococcus aureus, ktorý je známy ako MRSA.

Boj proti MRSA a iným baktériám odolným voči antibiotikám je jednou z najväčších výziev medicíny. Vzhľadom k nadužívaniu a nadmernej expozícii voči antibiotikám, niektoré bakteriálne kmene sa vyvinuli tak, aby prekonali naše lieky.

Expertka na Anglosasov Dr. Christina Lee z University of Nottingham našla a preložila tento recept z Bald's Leechbook, čo je zbierka starých receptov na liečbu širokej škály ochorení.

"Vezmite cibuľu a cesnak v rovnakom množstve a spolu ich rozdrvte, vezmite víno a volskú žlč v rovnakom množstve, zmiešajte s cibuľou, dajte do mosadznej nádoby, nechajte stáť, vyžmýkajte cez handru a dobre vyčistite, dajte to do rohu a v nočnej dobe nanášajte pierkom."

Recept na liečbu jačmeňa v oku, preložený z Bald's Leechbook

Freya Harrison a jej tím z oddelenia mikrobiológie dokázali vytvoriť starovekú masť. Snažili sa čo najviac držať pôvodnej receptúry, ktorá nebola jednoduchá, pretože naše plodiny sa teraz značne líšia od tých v 10. storočí. Testovali masť na veľkej kultúre MRSA a výsledky boli dosť nečakané.

"Mysleli sme si, že masť ukáže malé množstvo antibiotickej aktivity. Ale boli sme úplne unesení, aká efektívna táto kombinácia ingrediencií bola," povedala Harrisonová.

Zistili, že jedinečná kombinácia zabila až 90 percent MRSA. Poznatky overili na Texas Tech University a otestovali masť na kožných ranách myší s MRSA a prišili k rovnakému záveru.

"Nechali sme naše umelé infekcie narásť do hustých, zrelých populácií zvaných biofilmy, kedy sa jednotlivé bunky zhlukujú dohromady a vyrobia lepkavý povlak, do ktorého sa ťažko dostávajú antibiotiká," povedala Harrisonová vo vyhlásení. "Ale na rozdiel od mnohých moderných antibiotík, táto masť mala silu prekonať túto obranu."

Táto nová štúdia ukazuje, že sa môžeme naučiť dôležité poznatky z našej minulosti. “Tento projekt skúma nový prístup k moderným problémom zdravotnej starostlivosti testovaním, či stredoveké liečebné prostriedky obsahujú zložky, ktoré zabíjajú baktérie, alebo narušujú ich schopnosť spôsobovať infekciu," uzatvára Dr. Harrisonová.

Zdroj: info.sk, TM, cdc.gov, newscientist.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

VČERA - 20:47Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.