• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Intolerancia laktózy: Čo konzumovať a aké jedlá radšej vylúčiť?

  • 20:06 06.10.2015
  • Bratislava
Intolerancia laktózy: Čo konzumovať a aké jedlá radšej vylúčiť?

Alergia na mlieko a intolerancia laktózy nie je to isté! Prečítajte si zaujímavosti o tejto diagnóze a aj odporúčania, čo z jedálnička radšej vylúčiť.

Ak vaše telo nie je schopné stráviť laktózu, čo je mliečny cukor, patríte medzi ľudí s intoleranciou laktózy. Od alergie na mlieko sa odlišuje tým, že pri alergii reaguje imunitný systém na mliečne proteíny. Preto sú aj jedálničky v prípade alergie a intolerancie trochu odlišné.

Symptómy

Keď sa nespracovaná laktóza presúva po tráviacom trakte, môže vyvolať nepríjemné pocity – napríklad kŕče brucha, nafukovanie, plynatosť, hnačky alebo nevoľnosť.

Jej prvé príznaky sa začnú vyskytovať už v puberte (veľmi zriedkavo aj v detstve) ale najčastejšie prepukne v dospelosti. Ak ju mali vaši rodičia, je vysoká šanca, že ju budete mať aj vy. S touto chorobou sa navyše spájajú aj iné diagnózy, napríklad gastroenteritída, celiakia alebo vzácnejšia Crohnova choroba.

Čítajte: Sú bezlepkové potraviny zdravšie ako bežné potraviny?

Intoleranciu laktózy spôsobuje nedostatok enzýmu laktázy, ktorý štiepi mliečny cukor na sacharidy.

Otestujte si toleranciu

Keďže na túto chorobu zatiaľ liek neexistuje, väčšina ľudí jednoducho laktózu zo svojho jedálnička vylúči. No ak patríte k ľuďom, ktorí sa týchto potravín nedokážu vzdať, máme pre vás tip ako si odsledujete, ktoré potraviny konzumovať môžete.

Na pár týždňov úplne vylúčte konzumáciu mliečnych výrobkov a potom ich začnite konzumovať znova – ale v malých množstvách. Takto si odsledujete, koľko laktózy a v ktorých výrobkoch dokáže práve váš organizmus bez problémov zvládnuť. Najčastejšie sa táto hodnota pohybuje na 10 – 15 gramoch laktózy. Tú telo príjme najlepšie ak je súčasne konzumovaná spolu s inými potravinami.

Týmto testom si súčasne môžete sami stanoviť diagnózu – ak máte po konzumácii potravín s laktózou problémy a tie zmiznú ak potraviny z jedálnička vyradíte, zrejme bude táto diagnóza sedieť aj na vás. V každom prípade by ste mali vyhľadať lekára a poradiť sa s ním.

Jedálniček

Ak sa potravín s obsahom laktózy nechcete vzdať, plnotučné výrobky sú pre ľudí s touto diagnózou najlepšie. Zvýšený obsah tuku totiž spomaľuje posun laktózy po tráviacom systéme. Zvyčajne si ale môžete v primeranom množstve dopriať jogurty a syry – probiotická kultúra zmierni problémy s trávením a pomôže štiepiť mliečny cukor. To je dobrá správa pre ľudí, ktorí obľubujú tvrdé syry, tvaroh a grécky jogurt.

Čo vám s intoleranciou laktózy ešte pomôže?

Niektoré zdroje ako vhodné potraviny uvádzajú aj kefír, zázvor, repíkový čaj alebo jablčný ocot. Všetky totiž majú pozitívny vplyv na trávenie a neutralizovanie žalúdočnej kyseliny.

Čítajte: 10 nenápadných signálov, že vaše trávenie nefunguje naplno

Bežné potraviny môžete vyskúšať nahradiť aj špeciálnymi bezlaktózovými výrobkami. Ak vám prekáža zvlášť mlieko, alternatívou je sójové, mandľové, kokosové, konopné alebo ryžové mlieko.

Patríte aj vy k ľuďom, ktorí majú intoleranciu laktózy? Konzumujete výrobky obsahujúce laktózu alebo sa im úplne vyhýbate? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti v komentári.

Zdroj: Info.sk, DK, webmd.com, fitnessrepubic.com, care2.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

DNES - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.