• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Štyri dôvody, prečo by sme mali spať nahí

  • 19:09 01.10.2015
  • Bratislava
Štyri dôvody, prečo by sme mali spať nahí

Menej než 10% ľudí spáva pravidelne bez pyžamy. V spoločnosti je tento zvyk jednoducho pevne zaužívaný. No spanie iba v Adamovom alebo Evinom rúchu môže mať pozitívny vplyv aj na naše zdravie. Prečítajte si, či sa vám neoplatí viac spávať „naostro“.

  • Dobrá správa pre niektoré hormóny

Kortizol je zvláštna chemikália v tele, ktorej zvýšené hodnoty vedia narobiť poriadne problémy organizmu. Ak spíme nahí, naše telo je v relatívne stabilizovanej a normálnej teplote. Tým je aj produkcia tohto hormónu v norme. Keď ale spíme v pyžame, naše telo môže mať zvýšenú teplotu a tým pádom aj produkovať viac kortizolu. To potom môže viesť k pocitom hladu a úzkosti alebo k naberaniu váhy. Rovnaký fakt platí aj pre melatonín a hormón rastu. Ich hladiny sú v normále pri normálnej telesnej teplote, pri zvýšenej ich telo nevie využiť tak efektívne.

Čítajte: Spite oddelene! Bude vám to klapať vo vzťahu i v zdraví

  • Bližšie k svojej polovičke

Priamy kontakt telo na telo veľmi prospeje partnerskej intimite. Samozrejme sa tým môže zvýšiť a sexuálne frekvencia, čo je ďalšie plus pre partnerský vzťah. Aj podľa vedeckých pozorovaní je rozdiel v spokojnosti so vzťahom u ľudí, ktorí spia nahí a tých, ktorí spia v pyžame. Spokojnosť so vzťahom hlási až 57% ľudí, ktorí spia v Adamovom rúchu, ale iba 48% ľudí, ktorí spia v pyžame.

  • Pozitívum pre pokožku

Väčšinu dňa musíme tráviť v oblečení. A to často nie je pohodlné. Napríklad podprsenky alebo boxerky či obtiahnuté nohavice a košeľa s kravatou. Počas noci máte možnosť absolútnej slobody a vaše telo to ocení. Vzduch k nemu bude mať väčší prístup, čo je výborná prevencia pred vznikom mykózy.

Čítajte: 5 dôvodov, prečo sa cítite stále unavení

  • Pohodlie poteší obe pohlavia

Noc bez pyžamy bude veľmi pohodlná pre pánov, ktorý nemusia ukrývať svoju pýchu do nohavíc. Keďže telo si zachová nižšiu teplotu, odrazí sa to pozitívne aj na tvorbe spermií. Dámy ale v spaní naostro tiež nájdu svoje výhody – bez nohavičiek a s prístupom vzduchu sa znižuje riziko vzniku kvasinkovej infekcie. Tej sa darí predovšetkým v teplom a vlhkom prostredí, ktoré sa môže vytvoriť aj počas noci, pri kontakte pokožky s pyžamou.

Spať „naostro“ teda môže priniesť nášmu organizmu i psychike určité benefity. Nehovoriac o tom, že počas horúceho leta je to niekedy skutočné vykúpenie. No ak vám je v noci zima, radšej ostaňte verní svojej pyžame. Alebo sa poriadne pritúľte k vašej polovičke.

Zdroj: Info.sk, DK, huffingtonpost.com,lifehack.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.