• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

V Iraku zničili základňu islamistov, útok podniknú i v Sýrii

  • 19:30 09.09.2015
  • SYDNEY
V Iraku zničili základňu islamistov, útok podniknú i v Sýrii

Koalícia pod vedením Spojených štátov zničila základňu organizácie Islamský štát (IS) blízko irackého mesta Ramádí, ktorá bola dôležitým riadiacim a zásobovacím bodom, kde militanti skladovali svoje zbrane a výbušniny. Americká armáda o tom informovala vo vyhlásení, ktoré priniesla agentúra Reuters.

Všetko o Islamskom štáte nájdete TU.

Nálety na štadión slúžiaci ako operačná základňa IS sa uskutočnili v utorok, a to v koordinácii s irackou vládou. Sunnitskí extrémisti podľa zverejneného vyhlásenia z tohto miesta "riadili bojovníkov v celej oblasti okolo Ramádí" a zhromažďovali tam "smrtiacu pomoc posielanú dole údolím rieky Eufrat".

"Zničenie tohto centra významne naruší schopnosť IS viesť operácie a dopĺňať zásoby svojich bojovníkov v Ramádí," tvrdí armáda Spojených štátov. Americké ministerstvo obrany v auguste informovalo, že iracké vojsko podporované milíciami a koalíciou na čele so Spojenými štátmi sa snaží obkľúčiť Ramádí, správne centrum provincie Anbár, ktoré padlo do rúk IS v máji tohto roka.

Austrália prijme utečencov

Austrália prijme 12-tisíc utečencov zo Sýrie a rozšíri svoje letecké útoky proti pozíciám teroristickej organizácie Islamský štát (IS) aj na územie Sýrie. Vyhlásil to v stredu austrálsky premiér Tony Abbott, ktorý tak podľa agentúry Reuters podľahol tlaku tamojšej rozhorčenej opozície.

Avizovaný počet utečencov, ktorí majú prísť do Austrálie, je dodatkom k zvyčajnej kvóte 13 750 osôb, ktoré Canberra ročne prijíma do krajiny. Toto jednorazové ponúknutie útočiska tým, ktorí unikajú pred štyri roky trvajúcou občianskou vojnou v Sýrii, uprednostňuje príslušníkov prenasledovaných menšín, tvrdí Abbott.

"Austrália má naďalej záväzky voči medzinárodnému úsiliu bojovať proti IS, ktorý ohrozuje stabilitu v Iraku a na Blízkom východe, ako aj bezpečnosť Austrálčanov doma i v našom regióne," uviedol Abbott na tlačovej konferencii v Canberre. Austrálske vzdušné sily sa zúčastňujú na operáciách proti IS v rámci ťaženia pod velením USA v Iraku, ich úloha v Sýrii však bola dosiaľ obmedzená na dopĺňanie paliva a zhromažďovanie tajných dát.

Odporúčame:

Vodca al-Káidy odmietol uznať kalifát Islamského štátu

Islamský štát je horší než nacisti, tvrdí austrálsky premiér

Austrália sa chce zapojiť do útokov proti Islamskému štátu

Islamský štát zverejnil fotografie ničenia Palmýry


Austrália reaguje na žiadosť Washingtonu

Rozhodnutie rozšíriť nálety aj na územie Sýrie je podľa austrálskeho ministerského predsedu odpoveďou na formálnu žiadosť Washingtonu. Austrália sa taktiež zaviazala zaplatiť za pomoc pre 240 000 vnútorne vysídlených ľudí v krajinách susediacich so Sýriou a Irakom, doplnil Abbott s tým, že predmetná čiastka bude činiť v prepočte 27,5 milióna eur.

Predpokladá sa, že do Európy príde cez Stredozemné more tento a budúci rok najmenej 850 000 migrantov, uviedla v utorok OSN. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vyzval na súdržnejšiu azylovú politiku so zámerom efektívneho riešenia narastajúceho počtu migrantov prúdiacich na starý svetadiel.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Poľský prezident vetoval návrh na obnovenie prístupu k núdzovej antikoncepcii

Poľský prezident vetoval návrh na obnovenie prístupu k núdzovej antikoncepcii

DNES - 14:59Zahraničné

Poľský konzervatívny prezident Andrzej Duda v piatok vetoval návrh proeurópskej vládnej koalície na obnovenie núdzovej antikoncepcie bez predpisu.

Nemecký biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

Nemecký biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

DNES - 14:44Zahraničné

Essenský biskup prirovnal na Veľký piatok zaobchádzanie ruských úradov zo zosnulým kritikom Kremľa Alexejom Navaľným k procesu Ježiša Krista pred Pontským Pilátom.

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

DNES - 8:48Zahraničné

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom.

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

DNES - 6:42Zahraničné

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí.

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

DNES - 6:28Zahraničné

Štyria hlavní podozriví, zatknutí po teroristickom útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall na predmestí Moskvy, boli údajne počas masakru pod vplyvom drog.