• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú aj 7 rokov po vysadení

  • 19:26 03.09.2015
  • Bratislava
Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú aj 7 rokov po vysadení

Psychiatrické výhody krátkodobého užívania omega-3 mastných kyselín, by mohli trvať aj po niekoľko rokov.

To je výsledok štúdie vedcov z University of Melbourne a Lekárskej univerzity vo Viedni zverejnenej v časopise Nature Communications.

Výskumníci nadviazali na staršiu štúdiu, ktorá skúmala mladých ľudí s veľmi vysokým rizikom schizofrénie, ktorým boli podávané doplnky s omega-3 mastnými kyselinami po dobu 12 týždňov. Pôvodná štúdia zistila, že u ľudí, ktorí dostávali doplnky sa schizofrénia vyvinula v priemere o rok neskôr, ako u ľudí, ktorí užívali placebo.

V novej štúdii vedci zistili, že o sedem rokov neskôr ľudia v skupine omega-3 mali podstatne menšiu šancu vývinu schizofrénie, ako tí v skupine s placebom.

Omega-3 mastné kyseliny hrajú dôležitú úlohu vo vývoji a funkcii nervového systému, vrátane mozgu. Skoršie štúdie spájajú nedostatok omega-3 s radom psychických problémov. Omega-3 mastné kyseliny sa tiež ukázali sľubné pre liečbu úzkosti a depresie, a nízke hladiny boli spojené so zvýšeným rizikom schizofrénie. Bolo dokázané, že ľudia so schizofréniou majú nízke hladiny omega-3 a omega-6 mastných kyselín vo svojich bunkových membránach.

Čítajte: Omega-3 mastné kyseliny - zlepšujú pamäť, sústredenie a náladu

V novej štúdii vedci zistili, že len u 10 percent ľudí, ktorí sa podieľali na 12-týždňovej omega-3 štúdii, sa vyvinula schizofrénia počas nasledujúcich siedmich rokov. Naproti tomu sa v tom istom čase vyvinula schizofrénia u takmer 40 percent z tých, ktorí boli v skupine s placebom.

"Ukázali sme, že omega-3 významne znižujú riziko progresie do psychotických porúch počas celého sledovaného obdobia," napísali vedci.

Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú rozvíjať mozog

Výskumníci predstavili niekoľko možností, ako mohli doplnky pomôcť aj po 7 rokoch. Uviedli, že neurálne obvody mozgu majú "niekoľko kritických období vývoja", počas ktorých zásahy, ako sú omega-3 doplnky stravy, by mohli ovplyvniť spôsob, akým sa tvoria spojenia v mozgu. Dospievanie by tak mohlo byť kritické obdobie pre rozvoj schizofrénie, a poskytnutie omega-3 doplnkov v tejto dobe môže ukončiť procesy, ktoré vedú k rozvoju psychózy. Namiesto toho by mohli nasmerovať mozog na zdravšie vývojové cesty.

Dve nedávne štúdie na zvieratách poskytli určitú podporu pre túto hypotézu. Jedna štúdia zistila, že keď potkany s poškodením mozgu liečili antioxidantmi v priebehu dospievania, nerozvinuli sa u nich konštrukčné chyby mozgu pozorované u neliečených dospelých potkanov. Okrem mozgových vád sa u neliečených dospelých potkanov vyvinuli behaviorálne a elektrofyziologické zmeny podobné u schizofrénie.

"Dospievanie teda môže byť kritickým vývojovým štádiom, v ktorom patofyziologické podmienky (napríklad oxidačný stres) môžu mať vplyv na vyvíjajúci sa mozog, ale zároveň to môže poskytnúť vhodnú príležitosť pre preventívne intervencie," napísali vedci z Melbourne a Viedne.

V druhej štúdii sa zistilo, že keď boli potkany zbavené omega-3 mastných kyselín, hladiny dopamínu v ich mozgoch sa zmenili. U dospievajúcich potkanov hladiny dopamínu klesli. U dospelých ale hladiny v skutočnosti vzrástli.

Ľudia s vysokým rizikom schizofrénie majú zvýšené hladiny dopamínu v mozgu. Výsledky naznačujú, že omega-3 doplnky počas dospievania môžu zabrániť zvyšovaniu hladiny dopamínu a tým zastaviť jeden z procesov, ktoré vedú k vzniku schizofrénie v dospelosti.

Hoci štúdia bola príliš malá, aby odporučila omega-3 pre prevenciu schizofrénie, výskumníci poznamenali, že rybí olej, ktorý je bohatý na omega-3 "nemá klinicky významné nežiaduce účinky", a preto je nepravdepodobné, že by jeho vyšší príjem spôsobil nejakú škodu.

Približne jedno percento populácie trpí schizofréniou, ktorá sa vyznačuje halucináciami a bludmi. Ochorenie má veľmi silnú genetickú zložku, ale je tiež známe, že je ovplyvnené faktormi životného prostredia. V súčasnej dobe na ňu neexistuje žiadny liek.

Zdroj: info.sk, TM, nature.com, medicalxpress.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.