• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Smrteľné limity nášho tela

  • 12:49 31.08.2015
  • Bratislava
Smrteľné limity nášho tela

Hovorí sa, že všetkého veľa škodí. Kde sú ale naše hranice a čo sú smrteľné množstvá kávy, čokolády, vody alebo dokonca hudby pre človeka?

  • Všetci dobre vieme, že sa máme vyhýbať jedom, ako napríklad ortuti, pri ktorej už 200 mg môže spôsobiť človeku smrť. Omnoho horšou látkou je polónium, kde na usmrtenie jedného človeka stačí menej, než milióntina gramu. Jeden gram polónia zabije viac než 50 miliónov ľudí.

Čítajte: Prečo po vypití kávy utekáme na záchod?

  • Vedeli ste ale, že 70 šálok kávy obsahuje dostatok kofeínu na to, aby spôsobili smrť človeku s váhou zhruba 70 kg? Takéto množstvo kofeínu spustí nepravidelné búšenie srdca – arytmiu, ktorá skončí zástavou srdca.

  • Ak preferujete alkohol, aj tu si musíte dávať pozor na množstvo. Smrteľná dávka je (individuálne) okolo 3,5 - 5 promile získaných konzumáciou 40% alkoholu za pol hodinu. Takéto veľké množstvo alkoholu priamo ovplyvní centrá v mozgu, ktoré sa starajú o naše základné potreby, teda dýchanie a srdce. Tieto centrá sa pri smrteľnej dávke začnú doslova vypínať.

Čítajte: Čo sa deje s telom darovaným na vedecké účely?

  • Celkovo priveľa tekutín pre nás môže byť smrteľných. Stačí naraz vypiť šesť litrov vody, aby nastala hyponatrémia, čo je stav, kedy v našom tele prudko klesne hladina sodíka v krvi. To ale nie je jediný problém. Veľké množstvo vody zväčší objem buniek a to hlavne v mozgu. To vedie k bolestiam hlavy, kŕčom, kóme a nakoniec ku smrti.

  • Ak ale naopak soli alebo korenia skonzumujete príliš veľa, nastane hypernatrémia, čo je stav, kedy sa mozgové bunky zmenšujú. Tá môže taktiež viesť k bolestiam hlavy, kŕčom, kóme a ku smrti. Priemerne na to stačí naraz skonzumovať 48 lyžíc slaného korenia alebo soli.

  • Ani bez kyslíka sa nedá žiť. Už 4 minúty bez prívodu kyslíka do mozgu spôsobia značné poškodenie mozgu, pričom väčšina z nás pri 6 minútach bez kyslíka zomrie. Sú ale športovci, ktorí túto hranicu vedia prekonať. Rekordmanom je nemecký plavec Stig Severinsen, ktorý zvládne pod vodou zadržať dych až na 22 minút!

  • Aj čerešne môžu naše telo zbaviť kyslíka. Ako? Stačí, ak rozhryziete dve kôstky a prehltnete. Obsahujú dostatok kyanidu na to, aby spôsobil smrť. Kyanid okrem toho obsahuje látku cytochrome oxidase, ktorá spôsobí, že bunky v našom tele nebudú schopné prijímať kyslík.

  • Pri kyslíku ešte ostaneme. Naše telo stráca schopnosť sa aklimatizovať pri výške 8 000 metrov nad morom. Horolezci to nazývajú „smrteľná zóna“. Vtedy je najvyšší čas si pomôcť kyslíkovými prístrojmi.

  • Keď už sme pri výške, najvyššieho muža na svete, Roberta Wadlowa zabila doslova jeho vlastná výška – meral 2.72 metra. Jeho výška vytvárala neprirodzený tlak na jeho krvný obeh a kosti. Zomrel iba 22-ročný. Podľa výskumov nám každých 2,5 cm naviac do výšky uberá zhruba 1,3 roka života.

  • Určite ste už počuli, že čokoláda škodí psíkom, no rovnaká látka – teobromín, môže spôsobiť smrť aj ľuďom. Síce naše telo dokáže túto látku zmetabolizovať viac efektívne, no množstvo 1000 mg/kg nás zabije. To sa rovná 85 čokoládam.

  • Ak vás niekedy zaujímalo, či sa dá zomrieť z marihuany, odpoveď je áno. Museli by ste ale skonzumovať okolo 22 kg, aby ste boli v ohrození života. Ak by ste marihuanu fajčili, museli by ste jej naraz vyfajčiť až 680 kg do 15 minút. Toto absurdne veľké množstvo zrejme stojí za tým, že doteraz nebola zaznamenaná takáto príčina úmrtia.

  • Takisto hlasná hudba môže ohroziť život. Zvuková vlna nad 185 decibelov vo vzdialenosti dvoch metrov je schopná človeku pretrhnúť pľúca alebo vytvoriť krvnú zrazeninu, ktorá sa do pľúc presunie.

Čítajte: Náhle zhoršenie sluchu –aké sú príčiny?

  • Aj nedostatok spánku môže byť pre organizmus smrteľný. Najdlhší rekord, kedy človek nespal, je 11 dní. Zvláštnosťou je, že po dospaní deficitu sa neprejavilo žiadne fyzické ani psychické poškodenie organizmu. Pri pokusoch na potkanoch bola najvyššia hranica dva týždne.
Zdroj: Info.sk, DK, theindependent.co.uk, howstuffworks.com, wikipedia.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.