• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Ako si zmenšiť porcie jedla bez toho, aby sme sa cítili hladní

  • 20:01 25.08.2015
  • Bratislava
Ako si zmenšiť porcie jedla bez toho, aby sme sa cítili hladní

Existuje niekoľko trikov, ktoré náš mozog a chuťové bunky dokážu zamestnať natoľko, aby sme zmenšené porcie jedla nevnímali až tak drasticky.

Keď chceme schudnúť, musíme spáliť viac kalórií, než prijmeme v strave. A to pre mnohých z nás nie je jednoduchá úloha. Neznamená to ale, že by sme mali jesť maličké porcie ako počas diéty. Stačí si dávať pozor na to, čo je na našom tanieri a ako sa celkovo ku konzumácii postavíme. Existuje totiž rad faktorov, ktoré náš pocit sýtosti môžu ovplyvniť a netýka sa to len množstva jedla.

  • Začnite pohárom vody

Keďže centrum pre signalizáciu hladu a smädu je v mozgu na tom istom mieste, je vhodné sa ešte pred konzumáciou jedla napiť vody. Ten vlčí hlad totiž môže čiastočne spôsobovať dehydratácia. Okrem toho, ak už naplníte váš žalúdok vodou, nebudete mať také sklony sa prejedať.

  • Noste priliehavé oblečenie

Nemyslíme tým, že by ste sa mali obliecť do nepríjemne tesného oblečenia. Stačí, ak budete mať napríklad nohavice s opaskom alebo košeľu na mieru. Aj takáto maličkosť dokáže ovplyvniť, či si ešte pôjdete po dupľu alebo nie. Predsa len, ak to s porciou preženiete, vaše oblečenie vám bude po zvyšok dňa nepríjemné.

  • Pridajte si, ale zdravo

Ak ešte stále po obede pociťujete hlad, nebolo by múdre ostať hladný. Pridajte si teda zdravo – čerstvej zeleniny. Hodí sa k mäsu, rybám aj cestovinám.

  • Správne stolovanie vás ovplyvní

Podľa štúdie Cornell University z roku 2012 má vplyv na to, koľko zjeme, aj kontrast medzi jedlom a tanierom. Presnejšie medzi ich farbami. Podľa tohto pozorovania mali ľudia tendenciu zjesť až o 22% menej pri veľkom kontraste. Napríklad pri bielom tanieri, na ktorom bola červená omáčka.

  • Sacharidy budú doplnok

Premyslite si, ako používate rôzne sacharidy. Zvyčajne slúžia ako základ jedla, ku ktorému pridáme ovocnú, zeleninovú alebo krémovú prílohu. Vyskúšajte to naopak – naberte si zeleninu a proteíny a pridajte ku ním iba trochu cestovín. Alebo si najskôr pripravte jogurt do misky, pridajte ovocie a až na vrch dajte cereálie.

  • Trochu to skomplikujte

Ďalším spôsobom, ako spomaliť konzumáciu jedla, je trochu sa s ním pohrať. Existuje veľa jedál, ktoré si vyžadujú, aby ste sa ku nim dlhšie dobýjali. Patria tu niektoré morské plody alebo pistácie.

  • Nejedzte priamo z obalu alebo krabice

Kontrolu nad skonzumovaným množstvom čipsov alebo pizze nadobudnete tak, že si odsypete z balenia na tanier. Ak nevidíme množstvo toho, čo konzumujeme, máme tendenciu sa prestať ovládať a zjesť až o 50% viac tejto suroviny. Keď si teda nabudúce kúpite nejakú dobrotu, stanovte si na tanieri alebo v miske vhodné množstvo.

  • Nezabudnite na polievku

Pred hlavným chodom si podľa možností doprajte zdravú polievku, najlepšie zeleninovú alebo vývar. Ak sa vopred zasýtite polievkou, ktorá má zvyčajne menej kalórií, než hlavné jedlo, je omnoho menej pravdepodobné, že po hlavnom jedle budete mať chuť sa ešte prejedať.

  • Sústreďte sa na jedlo

Ak jete obed alebo večeru, odložte telefón, vypnite televízor a nesledujte počítač. Podľa viacerých štúdií sa ľudia, ktorí sa na jedlo nesústredili, zvykli častejšie prejedať a necítili sa po konzumácii normálnej porcie dostatočne sýto. Vychutnajte si teda to, čo máte na tanieri a sústreďte sa na to.

  • Dobrota na záver

Veľa ľudí je zvyknutých na to, že dobrý obed alebo večeru zakončí nejaký dezert. Skúste nový rituál, v ktorom sladkosť nahradíte niečím iným, napríklad kúskom ovocia alebo zeleným čajom.

Máte dosť silnú vôľu, aby ste zotrvali pri menších a zdravých porciách, alebo používate nejaké triky? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti v komentári.

Zdroj: Info.sk, DK, health.com, womenshealthmagazine.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.