• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
10°Bratislava

Máte tmavé kolená a lakte? Vieme, ako sa ich účinne zbavíte

  • 19:02 14.08.2015
  • Bratislava
Máte tmavé kolená a lakte? Vieme, ako sa ich účinne zbavíte

Určite ste si všimli, že na kolenách a lakťoch máte pokožku v inom - tmavšom odtieni, ako zvyšok tela. V článku sa dozviete, čo tento kozmetický problém spôsobuje a aj tipy, ako si s ním poradiť.

Tmavé kolená a lakte sú pomerne častým estetickým problémom. Pod ich vznik sa podpisuje viacero faktorov, napríklad nadmerné vystavovanie slnku, suchá pokožka alebo hormonálna nerovnováha. Najčastejšie ale ide o kombináciu častého tlaku, ktorý na tieto partie vyvíjame a nahromadenie odumretej pokožky. O lakte a kolená sa počas dňa opierame veľmi často, naopak peelingom tieto miesta málokto pravidelne ošetruje.

Ak sa ich teda chcete zbaviť, budete musieť začať tieto miesta pravidelne ošetrovať, teda zbavovať odumretej pokožky a hydratovať. Pozrime sa na niekoľko domácich surovín, ktoré vám môžu pomôcť.

  • Kokosový olej

Zabráni vysušeniu pokožky, funguje ako alternatíva ku hydratačným krémom a vazelínam. Aplikujte ho na lakte a kolená niekoľkokrát denne.

  • Citrón

Jeho kyseliny majú prirodzený čistiaci a bieliaci efekt. Vitamín C je tiež dôležitý pre elasticitu pokožky. Môžete prekrojiť citrón na polovicu a aplikovať ho priamo krúživými pohybmi na lakte a kolená. Iná alternatíva je zmiešať citrónovú šťavu s medom tak, aby ste vytvorili pastu, ktorú vmasírujete do problémových partií a po 15 minútach opláchnete. Na záver naneste hydratačný krém.

Čítajte: Citróny: Čo všetko v sebe ukrývajú?

Citrón nepoužívajte na zranenú alebo podráždenú pokožku.

  • Jogurt

Mliečna kyselina v jogurte vám pomôže vybieliť pokožku a súčasne jej dodá výživu. Zmiešajte biely jogurt s trochou bieleho octu, naneste na lakte a kolená a nechajte zaschnúť. Potom zmes umyte a aplikujte hydratačný krém.

  • Cukor

Môžete si z neho vyrobiť účinný a lacný domáci peeling. Zmiešajte ho s olivovým olejom a jemne ním prechádzajte po kolenách a lakťoch. Po piatich minútach peeling umyte a problémové miesta potrite vyživujúcim krémom. Rovnako dobre vám ale poslúži aj morská soľ.

  • Jedlá sóda

Jej bieliaci účinok je dobre známy a v tomto prípade poslúži aj ako jemný peeling. Zmiešajte lyžicu sódy s lyžicou mlieka, aby vznikla pasta. Tou jemne krúžte po problémových partiách a po chvíli zmes umyte. Na záver naneste hydratačný krém.

Čítajte: 10 využití jedlej sódy ako lieku

  • Aloe vera

Je jedným z najlepších prírodných prípravkov pre výživu pokožky. Nanášajte kúpený alebo čerstvý gél na kolená a lakte, nechajte pôsobiť aspoň 20 minút a následne ho môžete zmyť, ak vám vadí lepkavá vrstva, ktorú na pokožke vytvoril.

Čítajte: Aloe vera a kokosový olej: Skvelá kombinácia pre vašu pokožku

  • Mäta

Obsahuje oleje, ktoré v malom množstve podporujú tvorbu kolagénu. Mäta ale hlavne dokáže pokožku prirodzene rozjasniť. Pripravte si z nej výluh do malej šálky a pridajte niekoľko lyžíc citrónovej šťavy. Namočte doňho vatový tampón a potierajte si ním kolená a lakte.

Čítajte: Mäta: 3 kreatívne spôsoby, ako ju využiť

  • Uhorka

Pokožku bude hydratovať a súčasne ju jemne vyčistí. Môžete si ju čerstvú aplikovať priamo na pokožku a krúživými pohybmi masírovať. Alebo ju nastrúhajte a zmiešajte s medom, sódou alebo citrónovou šťavou a potrite touto zmesou problematické miesta. Nezabudnite ju z pokožky umyť a následne ju ošetriť hydratačným krémom.

Čítajte: 12 zdravotných výhod konzumácie uhoriek

Pri ošetrovaní týchto partií peelingom odporúčame postupovať veľmi jemne. Pokožka na lakťoch a kolenách je síce hrubšia, no je aj náchylná sa rýchlejšie podráždiť. Domáce recepty môžete nahradiť aj tradičným telovým mliekom, ktoré bude dané partie hydratovať.

Zdroj: Info.sk, DK, myhealthytips.in, top10homeremedies.com, Foto: pexels.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.