• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Tymianový olej: Zabijak baktérií a infekcií

  • 19:08 10.08.2015
  • Bratislava
Tymianový olej: Zabijak baktérií a infekcií

Antiseptické a antibiotické vlastnosti tymianu z neho robia účinný liek na rôzne ťažkosti. Čítajte ďalej a dozviete sa o všetkých zdravotných výhodách, ktoré vám môže ponúknuť.

V dávnych dobách bol tymián používaný ako vonná bylina. Často bol zmiešaný s rovným dielom levandule a sypal sa na podlahy kostolov v stredoveku, aby odstránil všetky nežiaduce pachy. V starovekom Egypte bol tymián jednou z prísad používaných v procese mumifikácie. Medzi niektorými starými kultúrami bol tiež používaný ako parfum.

Jeho antiseptické vlastnosti sú navyše užitočné v prípade anémie, bronchiálnych ochorení, črevných porúch, respiračných ochorení, rovnako ako prostriedok na čistenie kože. Má anti-hubové vlastnosti, ktoré môžu byť použité na liečbu plesní na nohách a zároveň má anti-parazitné vlastnosti. Je užitočný pri kolike, plynatosti, bolesti v krku a funguje tiež na “opicu”. Je to účinný expektorans, čiže uvoľňuje hlieny.

Tymian zabíja baktérie a infekcie

Tymianový olej má silné antibakteriálne vlastnosti. Štúdia predstavená na jarnej konferencii Society for General Microbiology v Edinburghu poukázala na to, že esenciálne oleje môžu byť efektívne a cenovo dostupné alternatívy k antibiotikám v boji proti rezistentným baktériám.

Vďaka komponentom, ako je karyofylen a kamfén, je tymiánový olej antiseptický a zabíja infekcie na koži a v tele. Je tiež antibakteriálny a inhibuje rast baktérií. To znamená, že tymianová silica je schopná liečiť črevné infekcie, bakteriálne infekcie pohlavných orgánov a močovej trubice, zabíja baktérie, ktoré sa hromadia v dýchacích cestách a hojí rezy alebo rany, ktoré sú vystavené škodlivým baktériám.

Testovanie citlivosti na antibiotiká a chemoterapeutiká bolo vykonané za použitia diskovej difúznej metódy. Bolo skúmaných 120 kmeňov baktérií izolovaných od pacientov s infekciou ústnej dutiny, respiračnými infekciami, infekciami urogenitálneho traktu a infekciami z nemocničného prostredia.

Liečba porúch dýchania

Antiseptické a antibiotické vlastnosti tymianu z neho robia účinný liek na ťažkosti dýchacích ciest, ako sú kašeľ a zápal priedušiek, a tiež prechladnutie a bolesť v krku. Môžete si pripraviť vlastný tymianový čaj tým, že budete lúhovať pár listov v teplej vode. Pravidelné pitie tohto čaju pomôže liečiť respiračné ochorenia a nachladnutie. V prípade bolesti v krku môžete uvariť vodu s tymianom a po vychladnutí ju kloktať. Tymian je osvedčený prírodný liek na zápal priedušiek.

COX-2 inhibítor

Štúdia z Nara Women’s University v Japonsku zistila, že jedna zo zložiek tymianového oleja, karvakrol, inhibuje cyklooxygenázu-2 (COX-2), enzým, ktorý je súčasťou zápalového procesu tela, ktorý produkuje bolesť.

Inhibícia COX-2 sa používa u farmaceutických liekov, vrátane nesteroidných protizápalových liekov, ako je ibuprofén. No tieto lieky prichádzajú s rôznymi vedľajšími účinkami, ako sú kardiovaskulárne a zažívacie problémy, zatiaľ čo bylinky ako tymián ich nemajú.

Zdroj: info.sk, TM, ncbi.nlm.nih.gov, healthbeckon.com, Foto: pixabay
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.