• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Top 9 liečivých rastlín, ktoré si môžete vypestovať sami

  • 13:23 10.08.2015
  • Bratislava
Top 9 liečivých rastlín, ktoré si môžete vypestovať sami

Rastliny boli používané pre liečebné účely už tisíce rokov. Čerstvo zozbierané bylinky sú lacné, ľahko sa pestujú, liečia širokú škálu chorôb a obsahujú málo vedľajších účinkov v porovnaní s liekmi z lekárne.

Skôr než sa obrátite na najbližšieho lekárnika pri prvých známkach choroby, choďte radšej do záhrady. Začnite kultivovať svoju liečivú záhradu už dnes s týmito mocnými liečivými bylinami.

1. Nechtík lekársky

V nechtíku lekárskom sa nachádzajú silné antioxidanty, ktoré môžu odraziť voľné radikály, nestabilné molekuly, ktoré poškodzujú DNA a môžu spôsobiť rozmnožovanie rakovinových buniek.

Vedci z Washington State University zistili, že luteín, ktorý sa nachádza v extrakte nechtíka, môže znížiť a zabrániť šíreniu nádorov u myší. Tiež pôsobí protizápalovo, takže môže poskytnúť úľavu podráždenej koži, odreninám a popáleninám. Je to zároveň vynikajúci repelent.

2. Rebríček obyčajný

Rebríček obyčajný, ktorý je ľahký na pestovanie, ovplyvňuje takmer každý orgán v tele, vrátane sleziny, pečene, obličiek a močového mechúra. Myší chvost má protizápalové, antimikrobiálne a antioxidačné vlastnosti. Táto zázračná rastlina lieči všetko od krvácajúcej rany po gastrointestinálne problémy. Rebríček môže byť použitý ako liek na vyrážky, horúčky a vysoký krvný tlak. Zároveň môže poskytnúť úľavu od menštruačných bolestí. Okrem toho sa dá použiť do šalátov, mäsa alebo polievok.

3. Bazalka

Bazalka je skvelá pre taliansku kuchyňu, ale je tiež skvelá pre vaše zdravie. Je to vynikajúci zdroj beta-karoténu, organickej zlúčeniny, ktorú telo premení na vitamín A. Telo potrebuje vitamín A pre zdravý zrak, rast buniek a funkciu imunitného systému.

Bazalkový olej obsahuje látku zvanú eugenol, ktorá môže uvoľniť opuch kosti a kĺbov podobným spôsobom, ako to robí ibuprofén. Nakoľko je antibakteriálny, bazalkový olej môže zastaviť šírenie baktérí, ktoré sa stali rezistentné voči antibiotikám.

4. Tymián

Bežne sa používa na dekoratívne účely a včely používajú peľ tymiánu na výrobu vynikajúceho medu. Má silné antiseptické a antibakteriálne účinky. Výskum z University of Manitoba v Kanade uvádza, že tymián môže pomôcť znížiť bakteriálnu rezistenciu na antibiotiká, ako je penicilín. Ďalší výskum z Leeds Metropolitan University v Anglicku zistil, že tymiánové prípravky môžu lepšie liečiť akné, než krémy na predpis. Môže byť použitý na liečbu respiračných a zažívacích ťažkostí, bolesti v krku a artritídy.

5. Medovka lekárska

Medovka je známa pre svoju príjemnú arómu. Už po stáročia sa používa na pomoc spánku, zníženie úzkosti, zlepšenie trávenia, liečbu lézií a oparov.

Výskum z University of Maryland ukázal, že medovka je efektívny liek na lézie z herpesu. Eugenol, ktorý sa v medovke nachádza, bojuje proti baktériám a je často lokálne aplikovaný zubnými lekármi. Sušené listy medovky môžu byť pridané do šalátov, alebo si z nich môžete urobiť čaj.

6. Šalvia

Táto bylina sa používa na liečbu trávenia, svalových kŕčov a psychických problémov. Má protizápalové, antioxidačné a antimikrobiálne vlastnosti. Posilňuje imunitný systém a môže byť použitá pre liečenie plesňových infekcií. Je tiež preukázané, že pomáha zmierniť menštruačné kŕče a návaly horúčav u žien. Výskum naznačuje, že šalviový extrakt môže zlepšiť kognitívne funkcie a môže dokonca slúžiť ako liečba Alzheimerovej choroby. Táto bylina je esteticky príjemným doplnkom každej záhrady a môže zlepšiť chuť mnohých pokrmov.

7. Echinacea

Ľudia dnes používajú echinaceu na liečbu nachladnutia a infekcie dutín. Mnohí bylinkári ju odporúčajú na liečbu infekcií močových ciest, migrény a včelie žihadlá.

Nakoľko je odolná voči suchu, ľahko sa pestuje. Počas horúcich letných dňov si z nej môžete urobiť ľadový čaj.

8. Žihľava

Pŕhľava dvojdomá alebo žihľava je rastlina, ktorú lekári používali stovky rokov pri liečbe artritídy, dny, alergie, uhryznutia hmyzu a infekcií močových ciest.

Aj keď žihľava pŕhli pri kontakte s kožou, má opačný efekt na kožu, ktorá je podráždená. Žihľava je lahodná čistiaca bylina, ktorá je prekvapivo univerzálna v kuchyni.

9. Kostihoj

Táto bylina obsahuje zlúčeninu zvanú alantoín, ktorá slúži ako zvlhčovač v niekoľkých produktoch starostlivosti o pleť. Kostihoj je používaný na liečbu zlomených kostí a rýchlejšie hojenie otvorených rán.

Početné štúdie preukázali, že kostihoj môže pomôcť liečiť dermatitídu, vredy a opuchy členkov. Pozor: kostihoj obsahuje stopové množstvo rakovinotvorných alkaloidov. Z tohto dôvodu by ste kostihoj nemali užívať vnútorne.

Zdroj: info.sk, TM, jn.nutrition.org, umm.edu
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.