• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Sedem červených potravín pre zdravé a silné srdce

  • 19:00 04.08.2015
  • Bratislava
Sedem červených potravín pre zdravé a silné srdce

Srdcovým ochoreniam je jedno, akú farbu majú vaše šaty, ale konzumácia veľkého množstva červeného ovocia a zeleniny môže znížiť riziko srdcových ochorení až o 50%.

Odtieň červenej v potravinách signalizuje veľa živín v každom súste. Červené ovocie a zelenina sú bohaté na vitamíny a minerály, ktoré pomáhajú premieňať sacharidy, tuky a bielkoviny na využiteľnú energiu pre telo. Navyše obsahujú antioxidanty, ktoré chránia DNA pred oxidačným poškodením, a preto pôsobia ako prevencia ochorení.

Mnoho druhov červeného ovocia a zeleniny obsahuje silné antioxidanty, ako je lykopén a antokyany, ktoré dokážu bojovať s ochoreniami srdca, rakovinou prostaty, dokážu znížiť riziko cievnej mozgovej príhody a makulárnej degenerácie (najčastejšej príčiny slepoty u ľudí vo veku nad 60 rokov).

7 červených potravín pre zdravé a silné srdce

Paradajky

Lykopén v paradajkách je červený pigment, ktorý má antioxidačné vlastnosti a môže byť v skutočnosti silne anti-karcinogénny. Tiež je dobrým zdrojom výživy pre oči a podporuje zdravie prostaty. Je zaujímavé, že varenie paradajok v skutočnosti zvyšuje hladiny lykopénu.

Červené fazule

90g týchto strukovín poskytuje 7 g bielkovín, 5,5 g vlákniny, bez žiadnych nasýtených tukov alebo cholesterolu, a má len 100 kalórií. Sú tiež bohaté draslík, ktorý znižuje krvný tlak a štúdie zhodne ukazujú, že strava bohatá na fazuľu môže pomôcť znížiť riziko vzniku srdcových chorôb.

Červená paprika

Jedná sa o mimoriadne dobrú voľbou pre zdravie srdca, pretože sú plné lykopénu, ktorý sa nenachádza v zelenej paprike. Sú tiež zdrojom rozpustnej vlákniny, ktorá znižuje cholesterol a tiež silných antioxidačných vitamínov A a C, ktoré sú dobré pre zdravie srdca.

Jahody

Jahody sú ďalším vynikajúcim zdrojom vitamínu C a mangánu. Mangán je dôležitý pri rôznych metabolických funkciách tela, vrátane ochrany pred voľnými radikálmi, udržania silných kostí, optimálnej funkcie štítnej žľazy, stabilnej hladinu cukru v krvi. Toto ovocie má tiež vysoký obsah vlákniny, jódu, draslíka, kyseliny listovej, vitamínu K, a horčíka.

Červené hrozno

Červené hrozno je bohaté na antioxidanty a vlákninu, čím je veľmi prospešné pre zdravie srdca. U červeného hrozna bolo preukázané, že znižuje krvný tlak, zápal a poškodenie srdcového svalu v súvislosti s konzumáciou stravy s vysokým obsahom soli. Je tiež preukázané, že znižuje hladiny triglyceridov v krvi, hladiny LDL cholesterolu v krvi a zlepšuje funkcie krvných ciev.

Červený melón

Melón je skvelým zdrojom lykopénu, ktorý môže znížiť riziko srdcových ochorení znížením LDL cholesterolu. Tiež znižuje riziko určitých druhov rakoviny, predovšetkým prostaty, rovnako ako riziko svalovej degenerácie, ale tiež zlepšuje funkciu ciev a znižuje riziko mŕtvice.

Višne

Jasne červená farba višní pochádza z antokyanov. Vďaka týmto silným antioxidantom majú višne jedinečné zdravotné vlastnosti. Majú protizápalové účinky, podporujú zdravie srdca a znižujú bolesti svalov a kĺbov po cvičení.

Zdroj: info.sk, TM, webmd.com, health.usnews.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.