• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
10°Bratislava

Päť prírodných liekov na cukrovku 1. typu

  • 19:16 04.08.2015
  • Bratislava
Päť prírodných liekov na cukrovku 1. typu

Diabetes 1. typu nie je tak bežný ako diabetes 2. typu, no môže byť rovnako nebezpečný.

Na rozdiel od 2. typu, ktorý je z veľkej časti zapríčinený zvýšenou telesnou hmotnosťou, zlou výživou, nedostatkom pohybu a ďalšími kontrolovateľnými rizikovými faktormi, diabetes 1. typu je považovaný za autoimunitné ochorenie, s ktorým sa človek rodí.

Beta bunky v pankrease diabetika 1. typu nie sú schopné vyrábať inzulín pre kontrolu krvných cukrov v tele. V dôsledku toho môže hladina cukru v krvi nebezpečne kolísať. Diabetes 1. typu sa lieči pomocou kombinácie inzulínových injekcií alebo inzulínovej pumpy, ako aj starostlivým počítaním sacharidov v závislosti od úrovne aktivity. Tento spôsob života môže byť veľmi náročný, najmä pre deti. Existujú však prírodné látky, ktoré majú potenciál liečiť tento stav. Čítajte ďalej a dozviete sa viac.

Arginín

Arginín je aminokyselina, a je k dispozícii vo väčšine obchodov so zdravou výživou ako potravinový doplnok. V štúdii z roku 2007 bolo zistené, že pravidelné užívanie arginínu u laboratórnych zvierat bolo schopné stimulovať pankreas k produkcii beta buniek, zvláštnemu druhu pankreatických buniek, ktoré produkujú inzulín.

Voduľka kanadská

Voduľka kanadská je bylina, ktorá sa už dlho používa ako liek vo východnej aj západnej medicíne. Moderná veda predpokladá, že jej liečivé účinky spočívajú v tom, že obsahuje biologicky aktívnu zlúčeninu berberín. V štúdiách na laboratórnych zvieratách bolo preukázané, že berberín, rovnako ako arginín, stimuluje produkciu pankreatických beta buniek, ktoré telo potrebuje, aby tvorilo inzulín.

Stévia

Táto prirodzene sladká rastlina je v súčasnosti veľmi populárna ako náhrada cukru. No okrem toho, že sa vďaka nej môžete vyhnúť jednoduchým sacharidom, má aj ďalšie prospešné účinky. Obsahuje látky, ktoré dokážu opraviť beta bunky pankreasu, ktoré boli poškodené. Jej účinky sú podobné lieku s názvom glibenklamid, ale bez nežiaducich vedľajších účinkov.

Ďatelina lúčna

Ďatelina je tiež skvelá pre diabetikov 1. typu, a to z dôvodu, že obsahuje účinnú zlúčeninu, ktorá sa nazýva genistein. Bolo dokázané, že pomáha stimulovať proliferáciu beta-buniek v pankrease.

Figové listy

Figové listy obsahujú látky, ktoré v súčasnej dobe nie sú izolované, ale predpokladá sa, že majú anti-diabetický účinok. Diabetici, ktorí berú doplnky vyrobené z figových listov, nepotrebujú toľko inzulínu, ako tí, ktorí ich neužívajú.

Zdroj: info.sk, TM, medicalnewstoday.com, umm.edu
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

DNES - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.