• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Egypt má byť bezpečnejší, obnovil partnerstvo s USA

  • 17:10 02.08.2015
  • KÁHIRA
Egypt má byť bezpečnejší, obnovil partnerstvo s USA

Americký minister zahraničných vecí John Kerry v Káhire rokoval so svojím egyptským rezortným kolegom Sámihom Šukrím o situácii v Egypte i na Blízkom východe. Venovali sa aj problematike Iránu, s ktorým šestica mocností nedávno uzavrela dohodu o jeho kontroverznom jadrovom programe.

V súvislosti s touto dohodou Kerry vyhlásil, že vďaka nej bude Egypt i celá priľahlá oblasť vo väčšom bezpečí. "Niet najmenších pochybností, že viedenský plán, ak bude implementovaný, zaručí Egyptu i všetkým krajinám v tejto oblasti väčšiu mieru bezpečia, než by mali za iných okolností," upozornil Kerry.

Dodal, že sa s egyptským rezortným kolegom zhodli na dôležitosti nadchádzajúcich parlamentných volieb v Egypte i na tom, že by mali byť "slobodné, spravodlivé a transparentné".

Podľa Šukrího sa voľby uskutočnia začiatkom jesene. Kerry poznamenal, že najbližšie mesiace, ktoré Egypt delia od volieb ukážu, či Egypt dokáže nájsť rovnováhu medzi bojom s terorizmom a dodržiavaním ľudských práv. Americký minister vyjadril presvedčenie, že voľby budú otvorené pre všetkých aktérov na politickej scéne.

Odporúčame:

Egypt údajne zabil jedného z lídrov Sinajskej provincie

Egypt má Nový Suezský prieplav, dokončili ho v predstihu


Obnovenie partnerstva napriek kritike

Kerry počas oficiálnej návštevy Egypta oficiálne obnovil strategické bezpečnostné partnerstvo medzi Washingtonom a Káhirou, ktoré bolo prerušené v roku 2009 v dôsledku napätej situácie po vypuknutí série povstaní v rámci tzv. Arabskej jari.

Pozorovatelia podľa agentúry AP upozornili na fakt, že USA sa k obnoveniu partnerstva s Egyptom odhodlali v súvislosti s nárastom islamského extrémizmu na Blízkom východe, a to aj napriek kritike Egypta za súčasný stav dodržiavania ľudských práv v krajine.

Kerry na spoločnej tlačovej konferencii v Káhire uviedol, že obe krajiny sa vrátili k silnej základni, na ktorej spočívajú ich vzájomné vzťahy, a to aj napriek napätiu a obavám ohľadom ľudských práv. Podľa Šukrího Egypt nemá s USA "veľké nezhody", ale priznal odlišnosť názorov v niektorých oblastiach, čo je však podľa neho prirodzené.

Investície do egyptskej ekonomiky

Na tlačovej konferencii Kerry informoval, že okrem spolupráce v politickej oblasti sú USA a Egypt odhodlané rozvíjať vzájomné vzťahy aj v ekonomickej a vojenskej sfére. Podľa jeho slov sú americké spoločnosti pripravené na nové investície do egyptskej ekonomiky. Washington bude pokračovať aj vo výcviku egyptskej armády a pomôže pri jej vyzbrojovaní najmodernejšou technikou.

Egyptský minister v súvislosti s tým vyjadril želanie, aby sa vojenská spolupráca Egyptu s USA obnovila čo najskôr, najmä s ohľadom na boj s terorizmom, ktorý vedie egyptská armáda. Upozornil, že je to "životne dôležité na podporu mieru a stability na Blízkom východe". Podľa Šukrího názoru dialóg s Washingtonom pomôže pri hľadaní efektívnych riešení konfliktov v regióne, v prvom rade v Sýrii, Jemene, ako aj palestínsko-izraelskej krízy.

Kerry pricestoval do Egypta, ktorý je prvou zastávkou jeho najnovšej cesty po krajinách Blízkeho východu, len dva dni po tom, ako tam z USA dopravili zásielku ôsmich bojových lietadiel F-16, ktorá je súčasťou obnovenej vojenskej podpory.

Z Egypta, kde sa ešte uskutoční schôdzka s prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím, Kerry odcestuje do Kataru.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rusko tvrdí, že pri útoku Kyjeva v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena

Rusko tvrdí, že pri útoku Kyjeva v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena

DNES - 13:19Zahraničné

Pri ukrajinskom sobotnom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

Duda: Poľsko je pripravené mať na svojom území jadrové zbrane

Duda: Poľsko je pripravené mať na svojom území jadrové zbrane

DNES - 11:27Zahraničné

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

Zomrel muž, ktorý sa zapálil oproti súdnej sieni počas procesu s Trumpom

Zomrel muž, ktorý sa zapálil oproti súdnej sieni počas procesu s Trumpom

DNES - 10:37Zahraničné

Zomrel muž, ktorý sa v piatok zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom.

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

DNES - 6:14Zahraničné

Severná Kórea uskutočnila test "superveľkej hlavice" určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely.

Stoltenberg: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku

Stoltenberg: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku

DNES - 6:10Zahraničné

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.