• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Gabčíkovo nemá dostatok faktov, tvrdí mimovládka o referende

  • 12:21 30.07.2015
  • BRATISLAVA
Gabčíkovo nemá dostatok faktov, tvrdí mimovládka o referende

Obec Gabčíkovo, kde bude v nedeľu 2. augusta miestne referendum týkajúce sa migrantov, nemá dostatočné informácie o podmienkach zriadenia dočasného tábora pre žiadateľov o azyl.

Ako ďalej pre agentúru SITA uviedla právnička z Ligy za ľudské práva Barbora Meššová, ministerstvo vnútra s ľuďmi o podrobnostiach zriadenia azylového zariadenia oficiálne nekomunikovalo, akoby sa ich zvolené riešenie ani netýkalo.

"Nepoznajú ani len obsah zmluvy podpísanej medzi slovenským a rakúskym ministerstvom vnútra. Jediné informácie majú obyvatelia aj predstavitelia obce iba z médií," poznamenala.

Ignorácia obyvateľov Gabčíkova spôsobuje odmietavé nálady

Ako Meššová pokračovala, riaditeľ Migračného úradu ministerstva vnútra Bernard Priecel ich ako zástupcov občianskej spoločnosti vyzval, aby viac komunikovali s verejnosťou v Gabčíkove o referende a jej odmietavých postojoch.

Odporúčame:

V Gabčíkove utečencov nechcú, rozhodnú o nich v referende

Referendum v Gabčíkove je zlyhaním Ficovej vlády, tvrdí SaS


"Vychádzajúc z toho, že verejnosti sa viac dostávajú do povedomia negatívne stránky migrácie a utečeneckej problematiky, ponúkli sme starostovi Gabčíkova aj spoluprácu pri komunikácii s verejnosťou, komunikácii pozitívnych stránok migrácie a pri búraní mýtov o utečencoch," vysvetlila. Práve na základe komunikácie s obecným úradom Liga za ľudské práva zistila, že obec nemá dostatok informácií.

"Nedostatočné informovanie a komunikáciu ako aj nezapojenie obyvateľov Gabčíkova do hľadania optimálneho riešenia považujeme za nešťastné," upozornila právnička ligy Barbora Meššová.

Ministerstvo vnútra by nemalo podľa nej podceňovať spôsob, akým s verejnosťou o prijímaní utečencov komunikuje. Nezáujem o obyvateľov Gabčíkova považuje liga za jeden z ďalších nezvládnutých krokov rezortu vnútra v tejto oblasti. Ignorovanie obyvateľov, ktorých sa riešenie priamo dotýka, podporuje vo verejnosti negatívne, ba priam odmietavé nálady a podľa mimovládky aj podstatne prispelo k iniciatíve obyvateľov, ktorá vyvrcholí v nedeľu hlasovaním v miestnom referende.

Miestni sa obávajú, aj keď majú skúsenosti

Podľa Ligy za ľudské práva je pochopiteľné, že obyvatelia sa obávajú, pretože nevedia, čo bude realizácia konkrétneho opatrenia vlády pre ich každodenný život znamenať. Na druhej strane majú dlhoročnú skúsenosť s prítomnosťou žiadateľov o azyl na území svojej obce, pripomenula Meššová s tým, že drvivá väčšina utečencov bola bezproblémová a spolužitie mnohých národností na území jednej obce bolo unikátnym príkladom.

"Poznáme mnohých úspešných utečencov, ktorí prešli pobytom v tábore v Gabčíkove, uspeli na Slovensku, ostali tu a sú integrovaní, šťastní a vďační za šancu, ktorú im poskytli obyvatelia Slovenska, vrátane obyvateľov Gabčíkova. Neexistuje dôvod sa domnievať, že by títo utečenci, respektíve žiadatelia o azyl, ktorí majú prísť dočasne z Rakúska, boli iní ako tí, ktorí ubytovaním v azylovom tábore v Gabčíkove prešli v minulosti," vysvetlila pre agentúru SITA.

Meššová nevidí v referende zásah do ľudských práv

Referendová otázka, tak ako je položená, sa týka v prvom rade práva na súkromné vlastníctvo a spôsobu jeho realizácie vlastníkom, Slovenskou technickou univerzitou, pripomenula Barbora Meššová.

"Do vlastníckeho práva môžu tretie osoby alebo štátne orgány zasahovať len výnimočne, ak ide o ochranu verejného záujmu alebo o ohrozenie práv iných. Referendum sa pri takto formulovanej otázke usiluje o obmedzenie vlastníka v spôsobe nakladania so svojou nehnuteľnosťou v súlade s názorom verejnosti vyjadreným v referende, a teda názorom, ktorý podporuje alebo odmieta prijatie utečencov," priblížila.

Keby sa referendum podľa nej priamo pýtalo obyvateľov, či súhlasia s prijatím utečencov na našom území, išlo by jednoznačne o referendum zasahujúce do základných práv a slobôd, ktoré utečencom priznáva medzinárodné právo. Právnička tvrdí, že v prípade úspechu plebiscitu by jeho výsledkom bola formulácia verejného záujmu, ktorého podstatou je odmietnutie žiadateľov o azyl, resp. utečencov, a pre ktorý je potrebné vlastníka obmedziť v realizácii jeho práva.

"Takéto definovanie verejného záujmu, aj keď pochádzajúce z referenda, nemožno chápať ako nesúvisiace s ochranou ľudských práv, a preto by bolo v rozpore s Ústavou SR," dodala na záver.

Referendum bude v obci Gabčíkovo v nedeľu 2. augusta od 7:00 do 19:00 hodiny. Výsledky starosta Iván Fenes odhadol na 21:00 hodine, zverejnia ich na internete. V zozname oprávnených voličov je zapísaných 4300 ľudí, ktorí budú odpovedať na otázku "Ste proti zriadeniu dočasného utečeneckého tábora pre migrantov v účelovom zariadení Slovenskej technickej univerzity?" Obyvatelia Gabčíkova chcú v referende dočasné ubytovanie azylantov odmietnuť.
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

DNES - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

DNES - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

DNES - 13:08Domáce

Kresťanskí demokrati chcú presadiť, aby sa na pacienta nemohli preniesť náklady spojené s manažmentom zdravotnej starostlivosti.

Vodič narazil do stromu, v dychu mu namerali viac ako 3 promile

Vodič narazil do stromu, v dychu mu namerali viac ako 3 promile

DNES - 12:35Domáce

Vodiča so zraneniami záchranári previezli do nemocnice.

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

DNES - 12:34Domáce

Fico sa podľa Remišovej snaží dostať k veciam, na ktoré nemá žiadny právny nárok.