• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Vysoký krvný tlak: 10 potravín, ktoré ho znížia

  • 12:34 30.07.2015
  • Bratislava
Vysoký krvný tlak: 10 potravín, ktoré ho znížia

Krvný tlak je množstvo sily, ktorou krv pôsobí na arteriálne steny. Meria sa dvomi radmi čísel. Systolický tlak je tlak v tepnách, keď srdce bije. Diastolický tlak je tlak v tepnách medzi tlkotmi srdca. Vysoký krvný tlak zvyšuje riziko srdcového infarktu, mŕtvice a zlyhania obličiek.

Bolo preukázané, že lieky pomáhajú znižovať vysoký krvný tlak, no majú tiež nepríjemné vedľajšie účinky. Našťastie sa nemusíte uchyľovať iba k liekom na predpis. Všetky z uvedených potravín preukázateľne pomáhajú znížiť krvný tlak.

1. Melón

Melón môže pomôcť zabrániť zanášaniu arteriálnej steny a žíl. Podľa štúdie uverejnenej v časopise American Journal of Hypertension, L-citrulín je prírodná, jedlá aminokyselina v melóne, ktorá môže pomôcť normalizovať krvný tlak.

2. Čučoriedky

Čučoriedky majú viac antioxidantov, než akékoľvek iné bobule. Môžu pomôcť znížiť tlak bojom proti voľným radikálom. Najsilnejšími antioxidantmi v čučoriedkach sú antokyány, ktoré sú zodpovedné za tmavo modrú farbu čučoriedok.

Podľa štúdie uverejnenej v Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, denná spotreba čučoriedok zlepšila krvný tlak u žien po menopauze v 1. štádiu hypertenzie.

3. Avokádo

Avokáda sú výborným zdrojom draslíka a horčíka - dvoch minerálov, ktoré sú dôležité pre zníženie krvného tlaku. No avokádo má vysoký obsah kalórií, takže sa uistite, že vyvážite svoj jedálniček cvičením, alebo ho budete konzumovať s mierou.

4. Brokolica

Brokolica je cenená pre jej obsah vlákniny, draslíka, vápnika, horčíka a vitamínu C. Je tiež zdrojom glukozinolátu sulforafan, čo je zlúčenina, ktorá môže výrazne zlepšiť krvný tlak a funkciu obličiek. Štúdia z roku 2012 publikovaná v časopise American Journal of Hypertension zistila, že sulforafan pomohol znížiť krvný tlak u potkanov.

5. Zemiaky

Výskum v American Chemical Society zistil, že pár porcií zemiakov denne môže znížiť krvný tlak, rovnako ako ovsené vločky, bez priberania na váhe. Vedci identifikovali v zemiakoch látku podobnú ACE inhibítorom, ktoré sú používané na liečbu vysokého krvného tlaku. Nemali by ste ich však variť pridlho, alebo pri príliš vysokej teplote, pretože to zničí živiny a produkuje toxické chemikálie spojené s rakovinou.

6. Kivi

Kivi sú plné luteínu, antioxidantu, ktorý je zodpovedný za zníženie krvného tlaku. V nórskej štúdii bolo testovaných približne 100 mužov fajčiarov vo veku medzi 44 a 74 rokov. Po ôsmich týždňoch účastníci, ktorí jedli tri kivi denne, znížili svoj krvný tlak o 33 percent.

7. Špenát

Nakoľko je to zdroj vitamínov C, E a A, nie je žiadne prekvapenie, že špenát pomáha zmierniť zdravotné problémy spojené s oxidačným stresom. Oxidačný stres je výsledkom nerovnováhy medzi voľnými radikálmi a antioxidačnou obranou. Antioxidanty v špenáte môžu pomôcť obnoviť túto nerovnováhu.

8. Fazuľa

Vedci zo St. Michael’s Hospital’s Risk Factor Modification Center zistili, že jedna šálka strukovín denne je spojená so znížením krvného tlaku. Štúdia zverejnená v časopise Archives of Internal Medicine testovala 121 diabetikov 2. typu. Na konci štúdie ľudia, ktorí jedli jednu šálku strukovín denne podstatne znížili svoj krvný tlak. Fazuľa totiž obsahuje vysoké množstvo draslíka.

9. Hrozienka

V roku 2012 malá štúdia predstavená na American College of Cardiology skúmala účinky hrozienok na krvný tlak. Výskum ukázal, že konzumácia hrsti hrozienok trikrát denne významne znižuje systolický krvný tlak v porovnaní s inými pochutinami v štúdii.

10. Horká čokoláda

Bolo preukázané, že antioxidanty v tmavej čokoláde dokážu bojovať s voľnými radikálmi. Antioxidačné flavonoidy v tmavej čokoláde znižujú tlak zlepšením pružnosti v cievach.

Zdroj: info.sk, TM, ajh.oxfordjournals.org, ncbi.nlm.nih.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.