• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Temperamentné španielske flamenco v Starej tržnici

  • 14:30 29.07.2015
  • Bratislava
Temperamentné španielske flamenco v Starej tržnici

Pozvanie festivalu Viva Musica! prijal aj španielsky gitarista a skladateľ Carlos Piñana, ktorý sa v súčasnosti radí medzi najlepších flamenco gitaristov.

Carlos Piñana Foto: Miguel PenalverV jeho najnovšom projekte Flamenco Symphony, s ktorým pricestuje do Bratislavy už tento piatok, prepája temperamentné, živelné flamenco s klasickou hudbou. Sám hovorí, že ho spojenie klasickej hudby a flamenca fascinuje.

V Starej tržnici bude Carlosa Piñanu sprevádzať symfonický orchester Moravská filharmónia Olomouc, ktorý patrí k najstarších symfonickým orchestrom v Českej republike, pod taktovkou dirigenta, skladateľa a klaviristu Jana Kučeru.

Pravú španielsku flamenco atmosféru budú dotvárať hudobníci zo španielska, ktorých si Carlos pozval špeciálne pre tento projekt. Spevák Augustín Garnés a perkusionista Miquel A. Orengo, obaja vyhľadávaní hudobníci pôsobiaci v zoskupeniach po celom svete.

Koncert vizuálne dotvorí ohnivý šperk, tanečnica Maise Márqueuz. Maise vyštudovala Konzervatórium v Murcii, kde neskôr získala štipendium prestížnej nadácie Fundación de Arte Flamenco Cristina Heeren v Seville v Centro Andaluz de Danza, kde rozvíjala svoj talent pod vedením špičkových flamenco tanečníkov. Maise Márqueuz sa v roku 2011 stala členkou legendárneho ansámblu Ballet Flamenco de Andalúzia pod vedením Rubéna Olma a po boku najväčších hviezd súčasnej flamenco scény (Rocío Molina, Pastora Galván a Antonio Canales) účinkovala na pódiách v Európe, USA a v Južnej Amerike.

Flameco je kultúrny fenomén, ktorý bol organizáciou UNESCO v roku 2010 vyhlásený za celosvetové nemateriálne dedičstvo ľudstva. Od svojho vzniku sa postupne rozšírilo do celého sveta a dnes sa flamencové prvky s obľubou a často miešajú takmer so všetkými existujúcimi hudobnými štýlmi od popu, jazzu, hip hopu, reggae až po klasiku.

Carlos Piñana žil flamencom od svojho detstva. Jeho prvým učiteľom bol jeho otec, Antonio Piñana, ktorý od začiatku vo veľkej miere prispieval k jeho hudobnému rozvoju. V štúdiu neskôr pokračoval na konzervatóriu v španielskej Cartagene, počas ktorého získal niekoľko ocenení. Okrem hry na gitare sa venuje aj komponovaniu filmovej a scénickej hudby a je autorom viacerých medzinárodne úspešných projektov ako napríklad Flamenco Symphony, Missa Flamenca, Body & Souls a ďalšie. Na konte má 7 albumov. Najnovší vydal iba pred pár dňami pod názvom "De La Raiz al Alma". Pedagogicky pôsobí na konzervatóriu a je umeleckým riaditeľom Medzinárodného gitarového festivalu v španielskej Murcii.

Viva Musica! festival najbližšie jeho návštevníkom prinesie dramaturgicky originálny projekt sopranistky Simony Houda- Šaturovej, Decade: Mozart & Mysliveček.

Projekt prináša árie oboch autorov skomponované v rokoch 1771-1781 a predstavuje tvorbu zrelého a vo svojej dobe úspešného Myslivečka v porovnaní s mladým, v tom čase ešte len začínajúcim Mozartom (v rozmedzí jeho 16 až 26 rokov!). V rámci koncertu 7. augusta tak zaznejú virtuózne árie s brilantnými koloratúrami, ale aj dojemné a dramatické árie v sprievode Hilaris Chamber Orchestra pod vedením Zdeňka Klaudu v nádherných priestoroch bratislavského Dómu sv. Martina.

Koncerty v rámci 11. ročníka Viva Musica! festivalu sa budú konať až do konca augusta.

Jeho program nájdete na www.vivamusica.sk a na sociálnej sieti facebook.com/vivamusicafestival.

Vstupenky v predaji v sieti Ticketportal.sk.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

16:19 19.12.2023Tlačové správy

Mláky, voda, blato – ktoré dieťa by tomu odolalo? Na bezstarostne strávené chvíle vonku aj počas nepriaznivého počasia sú nevyhnutnou výbavou gumáky.