Doprajte si ríbezle, bobuľky plné zdravia
Sladké i kyslé – také sú čierne a červené ríbezle. Ich sezóna je v plnom prúde a a my vám prezradíme, ako vplývajú naše zdravie a tiež recept na výrobu vlastného likéru.
Červené ríbezle rastú v mnohých záhradkách. Sú omnoho jednoduchšie na udržiavanie než čierne, s ktorými sa záhradníci zvyknú viac potrápiť. Ich sezóna začína v polovici leta a zvyčajne končia v džemoch, koláčoch alebo zaváraninách. Ako surová pochúťka ale tiež stoja za to, nielen pre svoju osviežujúcu chuť, ale aj pre zdravé zloženie.
Plné vitamínu C
Červené aj čierne ríbezle sú bohatým zdrojom vitamínu C, jeho hladiny dokonca prekračujú odporúčané denné množstvo, hlavne u čiernych ríbezlí. Práve preto sa tak výborne hodia aj do pečenia, po ktorom si stále zachovávajú vysoké hodnoty.
Čítajte: Marhule – sladké vitamínové bomby
Ďalej obsahujú vysoké hladiny vitamínu A a B a z minerálov sú zastúpené horčík, železo, mangán a draslík. Ich ďalším dôležitým prvkom je látka rutín, ktorá pôsobí ako prirodzený antioxidant a má veľký podiel na udržaní zdravých ciev.
Ako nám môžu prospieť
- Pomáhajú pri tvorbe krviniek a ochraňujú cievy a srdce
- Pre vysoký obsah antioxidantov sú vhodné pre ženy v menopauze
- Čaj z listov aj plody sa využívajú pri liečbe močového ústrojenstva, pôsobia močopudne
- Ovplyvňujú funkcie mozgu - napríklad pamäť, sú prevenciou voči demencii a tiež chránia zrak
- Zlepšujú imunitu
- Fungujú preventívne voči onkologickým ochoreniam
- Pomáhajú pri bolestiach kĺbov, ovplyvňujú činnosť svalov
- Kombinácia vitamínu B a C je mimoriadne vhodná pre výživu pleti, nechtov a vlasov
Čítajte: Maliny znížia krvný tlak a pomôžu pri rôznych problémoch
Pri konzumácii ríbezlí by si mali dávať pozor ľudia, ktorí majú problém so žlčníkom – zrniečka môžu zhoršiť priechodnosť žlčových ciest. Pri nadmernej konzumácii môžu ríbezle všeobecne spôsobiť redšiu stolicu.
Cassis
Je likér, ktorý sa vyrába z čiernych (ale aj bielych) ríbezlí. Jeho príprava je veľmi jednoduchá.
Suroviny: Štvrť litra čiernych ríbezlí, v rovnakom množstve cukor a jemnú ale kvalitnú vodku.
Postup: Do litrovej sklenej nádoby vsypte ríbezle a cukor. Dolejte vodkou, kým nedosiahnete v nádobe nedosiahnete celkový objem jedného litra. Nechajte zmes odstáť v chlade a tme 6 až 8 týždňov. Potom zmes sceďte a zlejte do fľaše.
A ako si ríbezle pripravujete vy? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti v komentári.
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia
Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.
Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?
Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?
Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji
Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?
Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák
Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.
Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu
Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.