Sušené ovocie – zdravá alternatíva sladkostí?
Sušené ovocie je obľúbená pochúťka. Môžeme ho ale jesť bez výčitiek, keďže obsahuje cukor? A prospieva vôbec nášmu zdraviu?
Sušené ovocie má oproti tomu čerstvému určité výhody. Vydrží dlhšie a ľahšie sa prepravuje. Odstránením vody sa plod síce zmenší, no určitú nutričnú hodnotu si stále zachová. Pozrime sa bližšie na jeho zloženie i nutričné hodnoty.
Čo obsahuje sušené ovocie
- Tuky
Tých sa pri sušenom ovocí obávať nemusíte, na 100 gramov pripadá 1 gram tuku,čo je zanedbateľné množstvo. Sušené ovocie nie je zdrojom transmastných kyselín a nezvyšuje cholesterol.
- Bielkoviny
Ich objem je minimálny – iba 2- 3 gramy na 100 gramov sušeného ovocia.
- Sacharidy
Tu sa už množstvo zvyšuje, vychádza 30 – 70 gramov na 100 gramov. Polovicu týchto sacharidov tvoria cukry, teda fruktóza a glukóza.
- Vláknina
Sušené ovocie obsahuje veľké množstvo vlákniny – dokáže pokryť až polovicu odporúčaného denného množstva pre dospelého človeka. Obsah vlákniny vychádza na 5 – 13 gramov na 100 gramov sušeného ovocia.
- Vitamíny, minerály, antioxidanty
Pri správnom postupe sušenia sa zachovajú vysoké množstva vitamínu B, ale stráca sa okolo 80% vitamínu C a 50% vitamínu A, keďže sú termolabilné. Z minerálov si zachováva vysoké hodnoty draslíka, horčíka, železa a medi. Napriek vysušeniu obsahuje aj významný podiel antioxidantov – platí to hlavne u sušených sliviek a sušené brusnice majú dokonca vyšší podiel antioxidantov, než v surovom stave.
Aké sú rozdiely oproti čerstvému ovociu
Menšie množstvo sušeného ovocia nám dodá viac energie, než to isté množstvo čerstvého ovocia. Je to spôsobené vysokou koncentráciou fruktózy a glukózy. Môže byť teda dobrým zdrojom energie pre športovcov počas ťažkých tréningov. Stále je ale potrebné mať na pamäti množstvo, ktoré konzumujeme.
Čítajte: Ovocie a zelenina, ktoré vás hydratujú
Čerstvé ovocie nás ale dokáže hydratovať a zasýtiť viac, než to sušené.
Kandizované ovocie
Má podstatne väčší podiel cukru, než sušené ovocie. Vzniká tak, že sa uvarené ovocie nechá niekoľko dní namočené v roztoku z repkového cukru. Tento roztok sa postupne zahusťuje a tým sa zvyšuje koncentrácia cukru a znižuje obsah vitamínov, antioxidantov a minerálov. Najčastejšie sa takto spracúva tekvica, pomarančová kôra, slivky a čerešne, ale aj mnoho ďalších.
Sušené ovocie je skutočne lepšou alternatívou než sladkosti, ale je nutné ho kvôli vyššiemu glykemickému indexu konzumovať s mierou. Najvyšší glykemický index (na 100 gramov) majú sušené ďatle a figy, stredný zase marhule, slivky alebo hrozienka. Nízky majú napríklad sušené jablká. Ak chcete zdravú dobrotu, kombinujte sušené ovocie s orechmi.
Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami
Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.
Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky
Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?
5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie
Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.
Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie
Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.
Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať
Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.