• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Liečivé koreniny, ktoré nájdete v kuchyni

  • 13:08 13.07.2015
  • Bratislava
Liečivé koreniny, ktoré nájdete v kuchyni

Výskum ukázal, že intenzívna chuť korenín je spojená s vysokou koncentráciou antioxidantov a ďalších účinných látok, ktoré preukázateľne zastavujú rakovinu v jej počiatkoch.

Tu je šesť druhov bežného kuchynského korenia, ktoré patria medzi top prírodných bojovníkov s rakovinou. Väčšinu z nich pravdepodobne už máte vo vašej domácnosti a sú pripravené na použitie.

6 korenín proti rakovine, ktoré sa bežne vyskytujú v každej kuchyni

Oregano

Oregano je potenciálny liek proti rakovine prostaty. Skladá sa z antimikrobiálnych látok, pričom len jedna lyžička oregana má silu dvoch šálok červeného hrozna! Fytochemikália kvercetín, ktorá je prítomná v oregane, obmedzuje rast nádorových buniek v tele a pôsobí ako liek proti rakovinovým ochoreniam.

Zázvor

Toto korenie sa môže pochváliť liečivými vlastnosťami, ktoré pomáhajú znižovať cholesterol, zvyšovať metabolizmus a zabíjať rakovinové bunky. Ľahko ho pridáte do zeleninových jedál, rybích pokrmov a šalátov. Čerstvý zázvor obsahuje gingeroly zatiaľ čo sušený zázvor vytvára zingeron. Gingeroly a zingeron majú antioxidačné a protizápalové vlastnosti, a preto môžu chrániť pred rakovinou.

Čítajte: Zázvor, bojovník proti rakovine

Kurkuma

Má jasne žltú farbu a silnú zemitú chuť. Kurkuma je jedným z najviac liečivých korení na svete. Bolo zistené, že jeho hlavný antioxidant, nazvaný kurkumín, dokáže zničiť takmer všetky typy rakovinových buniek, ktoré existujú. V štúdii Americkej asociácie farmaceutických vedcov s názvom, "Kurkumín a rakovinové bunky: Koľkými spôsobmi môže kari selektívne usmrtiť nádorové bunky?" vedci zistili, že kurkumín sa v skutočnosti zameriava na rakovinové bunky, zatiaľ čo normálne bunky necháva tak.

Čítajte: Kurkuma a jej účinky. Čistí krv, lieči telo a bieli zuby

Kajenské Korenie

Kajenské korenie obsahuje kapsaicín, ktorý je známy ako silný antioxidant. Niektoré laboratórne štúdie ukázali, že kapsaicín je toxický pre rakovinové bunky. Jedna štúdia vedcov z University of California v Los Angeles School of Medicine, zistila, že kapsaicín potlačil rast rakovinových buniek prostaty, a dokonca ich zabil.

Čítajte: Kajenské korenie ako prvá pomoc: Zastaví krvácanie

Šafran

Šafran obsahuje viac ako 150 prchavých zlúčenín. Tiež obsahuje veľa neprchavých aktívnych zložiek, z ktorých mnohé sú karotenoidy, vrátane zeaxantínu, lykopénu a karoténov. Tie sú charakteristické svojimi cennými protinádorovými vlastnosťami.

Čítajte: Kráľ korenia – šafran

Škorica

Dokonca aj škorica môže byť použitá k zníženiu rizika rakoviny. Je to kvôli jej vysokým hladinám železa a vápnika. Iba pol lyžičky škorice denne môže byť dosť na to, aby ste využili jej protirakovinové vlastnosti.

Čítajte: Škorica: pomocník pri problémoch s krvným tlakom

Zdroj: info.sk, TM, everydayhealth.com, experiencelife.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.