• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
18°Bratislava

Sedem fermentovaných potravín proti depresii a úzkosti

  • 19:49 07.07.2015
  • Bratislava
Sedem fermentovaných potravín proti depresii a úzkosti

Fermentované potraviny sú tie, ktoré prešli istou chemickou zmenou, a mnoho z nich má neuveriteľné výhody pre zdravie.

Najviac široko uznávaná fermentovaná potravina je pravdepodobne pivo! Je ukážkovým príkladom fermentovania konverziou cukrov na etanol, z čoho vzniká alkoholický nápoj. Víno a cider sú ďalšie príklady. Napriek ich popularite, tieto typy fermentovaných potravín sú len špičkou ľadovca.

Čítajte: 20 dôvodov, prečo piť pivo

Vedci na College of William and Mary a University of Maryland vykonali štúdiu na viac ako 700 študentských dobrovoľníkov. Tí museli vyplniť podrobné dotazníky o ich osobnostných rysoch, správaní, strave, a úrovni sociálnej úzkosti. Výskumníci analyzovali ich odpovede a hľadali základné vzory. Cvičenie, väčší príjem ovocia a zeleniny, a viac probiotických potravín výrazne znížili príznaky úzkosti u tých, ktorí nimi trpeli.

Výhody fermentovaných potravín

Okrem zdravotných, majú fermentované potraviny aj mnoho praktických výhod. Tvorba fermentovaných potravín a nápojov je lacná a jednoduchá. Dodávajú chuť obyčajným pokrmom. Fermentovanie je tiež ideálny spôsob uchovania potravín zo záhrady, ako je kapusta, uhorky, repa či mrkva. Fermentované potraviny sa dajú niekoľko mesiacov skladovať vo vzduchotesnej nádobe a v chlade. Sú bohaté na živiny - na rozdiel od konzervovaných potravín, ktoré stratili väčšinu svojich živín v procese konzervovania.

Tradícia fermentovaných potravín

Je preukázané, že fermentácia bola praktizovaná viac ako 8000 rokov. Ľudská strava mala kedysi prirodzene oveľa väčšie množstvo probiotík a enzýmov. Ale s príchodom antibiotík a pasterizácie vnikla u mnohých nerovnováha baktérií a rôzne zdravotné komplikácie, ktoré prichádzajú s touto nerovnováhou. V dnešnom svete potrebujeme viac probiotík v našej strave a často si ich musíme dopĺňať tabletkami, pretože v jedle je ich dnes málo.

7 fermentovaných potravín, ktoré bojujú proti depresii a úzkosti

Kefír

Kefír je vynikajúci mliečny nápoj, ktorý si môžete vytvoriť pridaním kefírových zŕn do mlieka. Zrná sú vlastne kolónie kvasiniek a baktérií, ktoré vyzerajú ako zhluky varenej ryže. Nápoj si vyrobíte pridaním 100g kefírových zŕn do 1 litra mlieka. Po 12 hodinách by mal byť kefír hotový.

Kyslá kapusta

Kyslá kapusta vzniká vďaka baktériám mliečneho kvasenia. Má nízky obsah kalórií, vysoký obsah minerálnych látok a vitamínov, vrátane vápnika, horčíka, vitamínu K, C a B. Poskytuje probiotiká vo forme laktobacilov.

Jogurt

Jogurt bol používaný po stáročia na liečbu črevných ťažkostí a hnačky. Obyčajný jogurt (nie nízkotučný), obsahuje látku podobnú hormónu, zvanú prostaglandín E2, ktorý môže pôsobiť ako prevencia proti vredom.

Tempeh

Kyslý sójový produkt pochádzajúci z Indonézie. Môže sa pochváliť vysokým obsahom bielkovín, vitamínu B12 (v závislosti na príprave) a vlákniny. Fermentácia redukuje zlúčeniny spojené s plynatosťou a zlým trávením. Fermentácia tiež robí sójové minerály lepšie stráviteľné v tele.

Kimči

Kórejská fermentované zelenina obsahuje hlavne kapustu Napa, ale môže tiež zahŕňať reďkovky, uhorky alebo pór. Príprava Kimči zahŕňa aj cesnak, chilli a cibuľu, čo robí jedlo veľmi pikantné. Má málo kalórií, vysokým obsah vlákniny a mnoho vitamínov a minerálov, vrátane železa, vápnika, vitamínov A a B. Poskytuje probiotíká vo forme laktobacilov.

Miso

Fermentovaná pasta vyrobená z jačmeňa, ryže alebo sójových bôbov, ktorá pridáva krásnu umami chuť do jedla. Je veľmi silná, takže sa musí pridávať opatrne, čo je dobré, pretože má tiež vysoký obsah sodíka.

Kombucha

Kombucha je kyslý čaj čiernej alebo zelenej farby. Nápoj je často ochutený bylinkami a ovocím. Pri fermentácii vzniká malé množstvo alkoholu, zvyčajne menej ako 0,5 percenta. Avšak, niektoré nápoje kombucha obsahujú až do 2 alebo 3 percent alkoholu.

Zdroj: info.sk, TM, ourworld.unu.edu, drdavidwilliams.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.