• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Bolesti kĺbov: Čo môžu signalizovať a ako ich uvoľniť?

  • 13:08 03.07.2015
  • Bratislava
Bolesti kĺbov: Čo môžu signalizovať a ako ich uvoľniť?

Bolesti kĺbov občas potrápia každého z nás, zvyčajne po ťažkej práci, športe alebo v mínusových teplotách. Ak sa ale opakujú pravidelne, môžu signalizovať vznik nepríjemných ochorení. Ktoré to sú a ako bolesť uvoľniť vám prezradíme v článku.

Najčastejšie postihuje bolesť kolená, bedrá, ramená a ruky. Niekedy sú bolesti tak prudké, že znemožnia na istú dobu pohyb a postihnutá oblasť môže aj opuchnúť.

Častá bolesť kĺbov môže znamenať aj choroby

Čím máte vyšší vek a mieru opotrebenia kĺbov, tým viac môžu tieto bolesti signalizovať:

  • Reumatoidnú artritídu – Autoimunitné zápalové ochorenie, kedy imunitný systém napáda vlastné tkanivá a poškodzuje ich.
  • Osteoartrózu – Je veľmi častá najmä u starších ľudí pretože vzniká postupným opotrebovaním a poškodením kĺbov vplyvom veku.
  • Nedoliečené choroby – Najčastejšie sa prostredníctvom boľavých kĺbov hlási nedoliečená chrípka.
  • Zranenie z minulosti – Ak ste utrpeli úraz alebo zlomeninu, môžu sa postihnuté miesta znova ozývať bolesťou. Napríklad pri ich zvýšenej záťaži a po zlom zrastení zlomeniny.
  • Dnu – Prejavuje sa najmä bolesťami palcov na nohách ale celkovo postihuje hlavne malé kĺby rúk a nôh. Spôsobuje ju ukladanie kyseliny močovej (a jej solí) vo forme kryštálikov v tele, hlavne v kĺboch.

Za častými bolesťami kĺbov ale môžu by aj iné príčiny, napríklad obezita, nadmerné zaťažovanie kĺbov pri práci alebo športe. Niekedy sa takto ale prejavuje aj dlhodobá zlá životospráva, najmä pri konzumácii príliš slaných jedál a celkovo pri nedostatku vitamínov a minerálov, najmä vápnika. Pozor ale aj na nevhodnú obuv, ktorá môže spôsobiť bolesti kĺbov v dolných končatinách a bedrách.

Vyskúšajte bolesť uvoľniť domácimi receptami

Pravidelné bolesti kĺbov by ste mali konzultovať so svojim lekárom, ktorý v prípade potvrdeného ochorenia začne s liečbou. Občasné bolesti ale môžete zmierňovať pomocou domácich receptov. Vyskúšajte:

Obklad z horčičných semiačok – Musíte pomlieť hrsť horčičných semiačok a zaliať piatimi lyžicami teplej vody. Túto zmes rozmiešajte na kašu, až kým nebudete cítiť typický zápach. Naneste ju na obväz alebo gázu a priložte na boľavé miesto. Keď namiesto tepla pocítite pálenie, obklad zložte a pokožku umyte. Tento obklad nepoužívajte častejšie ako raz za dva dni.

Obklad z brezových listov – povarte dve hrste listov v pol litri horúcej vody zhruba päť minút. Po vychladení vyberte lístie a prikladajte ho na boľavé miesta.

Obklad z borovice – V dvoch litroch vody nechajte deň postáť pol kila borovicového ihličia. Na druhý deň povarte zmes približne hodinu. Po vychladnutí do nej namočte vreckovku alebo uterák a prikladajte na boľavé miesta.

Takisto môžu pomôcť studené alebo teplé obklady (teplým sa ale vyhnite, ak je miesto bolesti na dotyk teplé, červené alebo napuchnuté). Ďalšou alternatívou je zaradiť do stravy niektoré potraviny, najmä také, ktoré majú protizápalový účinok. Siahnite teda po cesnaku, kurkume, kajenskom korení, zázvore alebo jablkovom octe. Veľa z týchto surovín môžete použiť aj na vonkajšie obklady – napríklad výluh zo zázvora.

Zdroj: Info.sk, DK, top10homeremedies.com, webmd.com, health.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.