• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
11°Bratislava

DKV neočakáva v lete výraznejší nárast cien pohonných hmôt

  • 10:00 30.06.2015
  • BRATISLAVA
DKV neočakáva v lete výraznejší nárast cien pohonných hmôt

DKV Euro Service, popredný európsky poskytovateľ služieb pre dopravcov, očakáva v letných mesiacoch tohto roka stagnáciu alebo len mierne zvýšenie cien pohonných hmôt na stojanoch. "Kým vlani v lete predstavovala na Slovensku priemerná cena nafty na stojanoch 1,35 eura za liter, tento rok odhadujeme cenu v rozmedzí 1,20 – 1,22 eur," uvádza Ondřej Pavlík, výkonný riaditeľ slovenskej a českej pobočky spoločnosti DKV Euro Service. Pri spotrebných daniach ani v oblasti vratiek z krajín, ktoré ich umožňujú, žiadne zmeny neočakávame.

Prudký pád cien ropy na prelome minulého a tohto roka ovplyvnil pozitívne ziskovosť dopravcov a viedol tiež k preceňovaniu zásob. Po následnom miernom vzostupe sa cena ropy Brent v súčasnej dobe fixuje k úrovni 60-65 $ za barel a ďalšie odhady rastu sú len veľmi opatrné. Aktuálny stav ovplyvňuje zmena v očakávaní dopytu v Číne, zvyšovanie ťažby plynu z bridlíc a tiež deklarovaný odklon od ropy k plynu (pod zámienkou zníženia emisií) najväčších európskych spracovateľov ropy. Cenu na čerpacích staniciach ale môže v ďalších mesiacoch samozrejme ovplyvniť vývoj kurzu dolára voči euru a prípadné eskalácie geopolitických konfliktov.

Pobočka DKV Euro Service na Slovensku a v Čechách odhaduje, že vďaka stabilnej cene nafty, ktorá je pre dopravu kľúčová, bude tento rok pre veľkých dopravcov pozitívny, aj keď musia čeliť tlaku zákazníkov na znižovanie cien za prepravu. "Pre dopravcov je preto dôležité správne si nastaviť zmluvné podmienky vrátane naftových doložiek," dodáva O. Pavlík.

Zaujímavý trend: Na Slovensku tankujeme viac
Z analýzy cien pohonných hmôt v Európe v posledných mesiacoch vyplýva, že k ich zmenám nedochádza v jednotlivých krajinách v rovnakých intervaloch. S cenami súvisí pochopiteľne tiež obľúbenosť krajín z hľadiska tankovania, aj keď vplyv majú aj iné faktory. Príkladom môže byť rok 2010, kedy po znížení spotrebnej dane v Poľsku vzrástol objem tankovania slovenských dopravcov u nášho severného suseda o dvesto percent. Atraktívnymi destináciami vtedy bolo aj Luxembursko a Španielsko, ale v prípade Poľska bol cenový rozdiel najvyšší (rozdiel medzi priemernými cenami nafty v SR a v Poľsku vtedy predstavoval až 16%).

Teraz sa situácia zmenila. "V súčasnej dobe pokračuje nárast tankovania na Slovensku," uvádza Ondřej Pavlík. Dôvodom sú nielen relatívne nízke ceny pohonných hmôt, ale aj skutočnosť, že sa jazdí kratšie trasy. Znižuje sa tiež spotreba, čo predlžuje interval, kedy je nutné tankovať.

Popri cene nafty je druhou kľúčovou položkou v nákladoch pri preprave mýto. V Českej republike došlo od 1. januára tohto roka k zmene v emisných triedach a tiež k zvýšeniu sadzieb. V súčasnosti sa zvažujú zmeny v prevádzkovaní mýtneho systému, žiadne konkrétne informácie ale zatiaľ nie sú k dispozícii. Tiež v Nemecku došlo 1. januára 2015 k zmenám - znížili sa sadzby pri vyšších emisných triedach. Zásadný posun čaká prepravca v Nemecku 1. októbra tohto roku, kedy začne platiť mýtna povinnosť pre vozidlá s hmotnosťou vyššou ako 7,5 t.

V apríli budúceho roka zavedie výkonovú mýtnu povinnosť tiež Belgicko, a to pre všetky vozidlá nad 3,5 t. Bude pritom využívať satelitnú technológiu, prevádzkovateľom je Satellic NV, spoločný produkt Viapass bude pokrývať región Flámska, Valónska a Bruselu.

DKV Euro Service pravidelne zbiera a vyhodnocuje informácie pre dopravcov
DKV Euro Service je jednou z vedúcich servisných spoločností v oblastiach logistiky a cestnej prepravy, ktorá už od roku 1934 ponúka profesionálom v doprave nespočetné množstvo služieb zameraných na optimalizáciu nákladov a efektívne riadenie vozových parkov na európskych cestách. Medzi ne patria napríklad bezhotovostné platby za produkty a služby u 54 300 obchodníkov so širokým portfóliom ponúkaných značiek, a tiež služby jednorazovej úhrady mýta alebo vratky dane z pridanej hodnoty a spotrebnej dane. DKV Euro Service je súčasťou DKV MOBILITY SERVICES Group. Skupina je zastúpená v 42 krajinách, zamestnáva vyše 700 pracovníkov po celej Európe a v roku 2014 dosiahla obrat 5,7 miliárd eur. V minulom roku bolo v obehu približne 2,5 milióna servisných kariet DKV a palubných jednotiek u viac ako 120 000 zákazníkov. V rovnakom roku bola karta DKV už po desiatykrát za sebou vyhlásená "Najlepšou značkou" v kategórii palivových a servisných kariet. DKV Euro Service sa okrem svojich štandardných služieb trvalo venuje zhromažďovaniu informácií, ktoré môžu byť prospešné pre dopravné firmy, logistické spoločnosti, kombinované flotily, autobusovú dopravu a rad ďalších subjektov pohybujúcich sa v doprave.
Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

16:19 19.12.2023Tlačové správy

Mláky, voda, blato – ktoré dieťa by tomu odolalo? Na bezstarostne strávené chvíle vonku aj počas nepriaznivého počasia sú nevyhnutnou výbavou gumáky.