• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Video: Gréci protestovali v Aténach, zapálili vlajku Únie

  • 7:36 30.06.2015
  • ATÉNY
Video: Gréci protestovali v Aténach, zapálili vlajku Únie

Desaťtisíce Grékov sa zišli v pondelok večer v centre Atén, aby podporili vládu premiéra Alexisa Tsiprasa v jej odmietavom stanovisku k návrhu medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy v krajine. O osude návrhu rozhodnú voliči v nedeľňajšom referende.

VŠETKO O GRÉCKU: KRAJINE HROZÍ BANKROT A ODCHOD Z EUROZÓNY

Pred gréckym parlamentom sa podľa agentúry Reuters zišlo minimálne 200-tisíc stúpencov premiéra Tsiprasa odmietajúcich ďalšie úsporné opatrenia požadované veriteľmi. Mnohí účastníci protestu niesli len plagáty s jednoduchým nápisom "Nie!". Iní vyzývali grécku ľavicovú vládu, aby nepodľahla tlaku veriteľov a zahraničných partnerov. Skupina európskych odporcov zapálila vlajku Únie.

Tsipras vyzval Grékov, aby odmietli v referende návrh veriteľov

Premiér Tsipras v pondelok večer vystúpil v gréckej štátnej televízii, pričom vyzval voličov, aby v referende 5. júla odmietli požiadavky, ktorými veritelia podmieňujú ďalšiu finančnú pomoc Aténam.

Odmietol pritom obavy, že by prípadné odmietnutie návrhu znamenalo odchod Grécka z eurozóny. Ak Gréci v plebiscite zamietnu navrhované podmienky medzinárodnej pomoci, Atény dostanú silný mandát pre ďalšie rokovania s o riešení krízy, vyhlásil Tsipras v gréckej štátnej televízii.

Video: Desaťtisíce Grékov podporili v centre Atén Tsiprasa (pohľad z drona)


Zatiaľ nie sú k dispozícii prieskumy verejnej mienky, z ktorých by bolo možné predpovedať výsledok nedeľňajšieho referenda. Týždenník Economist však považuje za pravdepodobnejšie, že rozhodnutie gréckych voličov bude "Nie", čo by podľa neho zvýšilo pravdepodobnosť odchodu Grécka z eurozóny až na 60 percent.

Premiér v súvislosti s nadchádzajúcim referendum ubezpečil, že bude rešpektovať rozhodnutie gréckych voličov, nech bude akékoľvek. Ak však podporia pokračovanie politiky úsporných opatrení, nebude to on, kto ich bude presadzovať. "Ak budú chcieť Gréci večne pokračovať s plánmi úsporných opatrení, ktoré nám nedovolia pozdvihnúť hlavu ... budeme to rešpektovať, ale nebudeme to my, kto ich bude uskutočňovať," povedal Tsipras, ktorého citovala agentúra Reuters.


Tsipras je pripravený kedykoľvek zodvihnúť telefón

Grécko podľa Tsiprasa v utorok neuhradí stanovenú splátku 1,6 miliardy eur, ak sa nepodarí v najbližších hodinách dosiahnuť dohodu s veriteľmi, uviedla agentúra DPA. Tsipras ale zdôraznil, že je stále pripravený hľadať s európskymi partnermi cesty k záchrane rokovaní. "Môj telefón je zapnutý celý deň. Ktokoľvek zavolá, ja to vždy zdvihnem," vyhlásil Tsipras.

Vývoj gréckej krízy bol témou aj pondelkového telefonátu prezidenta USA Baracka Obamu s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom. Obaja lídri sa zhodli na dôležitosti obnovenia snáh smerujúcich k dosiahnutiu dohody o financovaní a reformnom balíku pre Atény, uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu.

Člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Benoit Coeure v utorok pripustil reálnu možnosť odchodu Grécka z eurozóny, hoci zdôraznil, že ECB si takýto scenár neželá. Podľa agentúry Reuters išlo o doposiaľ najpriamejšie vyjadrenie o možnosti "Grexitu" zo strany vysokého predstaviteľa ECB.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rusko tvrdí, že pri útoku Kyjeva v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena

Rusko tvrdí, že pri útoku Kyjeva v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena

DNES - 13:19Zahraničné

Pri ukrajinskom sobotnom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

Duda: Poľsko je pripravené mať na svojom území jadrové zbrane

Duda: Poľsko je pripravené mať na svojom území jadrové zbrane

DNES - 11:27Zahraničné

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

Zomrel muž, ktorý sa zapálil oproti súdnej sieni počas procesu s Trumpom

Zomrel muž, ktorý sa zapálil oproti súdnej sieni počas procesu s Trumpom

DNES - 10:37Zahraničné

Zomrel muž, ktorý sa v piatok zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom.

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

DNES - 6:14Zahraničné

Severná Kórea uskutočnila test "superveľkej hlavice" určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely.

Stoltenberg: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku

Stoltenberg: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku

DNES - 6:10Zahraničné

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.