• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Ako sa prejavuje predávkovanie vitamínmi?

  • 20:27 26.06.2015
  • Bratislava
Ako sa prejavuje predávkovanie vitamínmi?

Naše telo pri nedostatku vitamínov trpí. Ak to ale s výživovými doplnkami preženieme, spravíme si medvediu službu. Prečítajte si, ako sa prejavuje predávkovanie vitamínmi.

Vitamínmi, ktoré bežne prijímame v strave, sa predávkovať nemôžeme. Týka sa to iba tabletiek a výživových doplnkov, ktorými s obľubou svoje zdravie podporujeme. Ak ale pravidelne prekračujete odporúčanú dennú dávku, riskujete vážne zdravotné problémy.

V súvislostí s predávkovaním vitamínmi sa hovorí o hypervitaminóze. Tá sa týka predovšetkým vitamínov,ktoré sú rozpustné v tukoch – teda vitamíny A, D, E a K. Kým sa rozpustia, strávia dlhšie obdobie v pečeni, ich nadmerná koncentrácia teda môže spôsobiť poškodenie tohto orgánu.

  • Hypervitaminóza A sa prejavuje popraskanými alebo krvácajúcimi perami a podráždenosťou. Je veľmi nebezpečná najmä pre tehotné ženy, keďže môže poškodiť vývoj plodu. Tiež sa zvyšuje riziko zlomenín.

  • Hypervitaminóza D môže narušiť správny rast u detí, spôsobí odvápnenie mäkkých tkanív a poškodí obličky.

  • Hypervitaminóza E sa prejaví hnačkami a žalúdočnými problémami.

Vitamíny, ktoré sú rozpustné vo vode, nám toľko problémov nenarobia. Obličky ich dokážu jednoducho filtrovať a dostať z tela von. Platí to napríklad o vitamíne C.

Pozor ale na vitamín B, najmä na pyridoxín (B6) a niacín (B3), ktoré síce sú rozpustné vo vode, ale pri ich predávkovaní môžeme mať dočasné problémy s pečeňou, pokožkou alebo nervami.

Čítajte: 12 prírodných alternatív k ibuprofenu, ktoré naozaj účinkujú

Predávkovanie selénom má svoj vlastný názov – selenóza. Prejavuje sa vypadávaním vlasov, zvracaním, nevoľnosťou a vo vzácnych prípadoch sa môžu vyskytnúť aj kŕče.

Aj zinkom sa môžeme predávkovať. To sa zvykne najskôr prejaviť nevoľnosťou, pri dlhodobom nadmernom užívaní ale riskujeme, že náš organizmus (dočasne) stratí schopnosť vstrebávať meď a železo.

Ak naše telo nedokáže vylúčiť nadmerné dávky horčíka, prejaví sa to slabosťou až letargiou. Dochádza k zníženiu krvného tlaku, čo povedie ku závratom a nepravidelnému rytmu srdca.

Hyperkalciémia je predávkovanie draslíkom. Spôsobuje brnenie končatín a pocity slabosti, v horších prípadoch svalovú paralýzu a nepravidelný rytmus srdca. Je nebezpečná najmä pre ľudí, ktorí majú problémy s obličkami – môže im hroziť otrava.

Predávkovanie vápnikom sa prejaví takzvaným zavápnením organizmu. To znamená, že nastúpia problémy s obličkami. Rovnako môže mať organizmus problém vstrebať niektoré látky, najmä železo, zinok a horčík.

Nepríjemné prejavy predávkovania vitamínmi zvyčajne zmiznú po tom, ako sa vstrebú alebo vylúčia z organizmu. Ak vaše problémy napriek vysadeniu tabletiek pretrvávajú, vyhľadajte lekársku pomoc. Predávkovaniu sa ale dá ľahko zabrániť tým, že budete dodržiavať odporúčané denné množstvo.

Zdroj: Info.sk, DK, webmd.com, health.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.