• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Zbavte sa nepríjemného nafukovania – tieto triky vám pomôžu

  • 19:55 22.06.2015
  • Bratislava
Zbavte sa nepríjemného nafukovania – tieto triky vám pomôžu

Plynatosť a nafukovanie je pomerne častým problémom u mnohých ľudí. Zvyčajne ho spôsobuje nesprávne trávenie alebo nadmerná konzumácia potravín s vysokým obsahom vlákniny. Prečítajte si tipy, ako si s ním poradiť.

Nafukovanie, respektíve plynatosť vznikajú, keď sa jedlo v tenkom čreve nerozloží dostatočne a putuje ďalej do hrubého čreva, ktoré musí túto úlohu dokončiť. Popri spracovaní vznikajú rôzne plyny, ktoré sú zodpovedné za tento nepríjemný problém. Tu je niekoľko rád, ako nadúvanie odstrániť.

Týmto potravinám sa vyhnite

Začnime prevenciou. Nadúvanie zvyčajne spôsobujú potraviny, ktoré majú vysoký obsah vlákniny. Medzi ne patria hlavne strukoviny (fazuľa, šošovica, hrášok) a niektoré druhy zeleniny (napríklad brokolica, kapusta, karfiol), ale aj ovocie, keďže je bohaté na vlákninu a fruktózu. Problémy môžu ale spôsobovať aj korenené a ťažko stráviteľné jedlá a takisto šumivé nápoje, či káva. Neznamená to, že ich automaticky musíte vylúčiť z jedálnička, iba obmedzte ich konzumáciu.

Nápoje odstránia problém

  • Zázvorový čaj

Zázvor pôsobí veľmi dobre pri črevných a žalúdočných ťažkostiach. Dokáže si teda poradiť aj s nadúvaním a plynatosťou. Pripravte si čaj tak, že zázvor (nastrúhaný alebo nakrájaný) zalejete teplou vodou – odporúča sa zalievať vodou ešte pred zovretím. Lúhujte aspoň desať minút a čaj pite pred alebo po jedle. Ďalšou alternatívou je surový zázvor žuvať ešte pred jedlom.

  • Mätový čaj

Silica, ktorá sa v mäte nachádza, má antispazmodický účinok. To znamená, že upokojí tráviaci trakt. Mäta dokáže tiež upokojiť podráždený žalúdok a aj nervy. Pri príprave čaju lúhujte mätu v horúcej vode 15 minút.

  • Teplá voda s citrónom

Citrón dokáže stimulovať produkciu kyseliny chlorovodíkovej, ktorá nám pomáha rozkladať potravu a tiež podporuje pečeňové enzýmy, aby pracovali rýchlejšie. To znamená, že citrón dokáže urýchliť celkové spracovanie potravín v našom tráviacom trakte.

Ak nápoje nepomáhajú, vždy je možnosť si v lekárni zakúpiť tablety, ktoré tento problém tiež účinne potlačia.

Nadmerná plynatosť ale môže mať aj iné príčiny, napríklad nedostatočnú tvorbu tráviacich enzýmov alebo žlče a nadmerné prehĺtanie vzduchu. To vzniká počas konzumácie jedál, pri strese alebo žuvaní žuvačky, či pití nápojov cez slamku.

Lekára by ste mali vyhľadať v prípade, že pocit nafúknutého brucha sprevádzajú aj iné problémy - dlhotrvajúce kŕče, zápcha alebo hnačky, či krv v stolici.

Zdroj: Info.sk, DK, webmd.com, health.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.