• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 28.3.2017Meniny má Soňa
14°Bratislava

Takto odstránite pesticídy z ovocia a zeleniny

  • 20:14 19.06.2015
  • Bratislava
Takto odstránite pesticídy z ovocia a zeleniny

Aby dovážané ovocie vyzeralo na pultoch obchodov lákavo a nejaký čas aj vydržalo, pestovatelia ho bežne postrekujú pesticídmi. Vodou tieto chemikálie väčšinou nezmyjeme úplne, keďže pesticídy musia vedieť odolať aj dažďom a rose. S týmito trikmi sa ich ale ľahko zbavíte.

Octový roztok

Rozmiešajte ocot vo vode v pomere 10% octu k 90% vody. Ovocie a zeleninu stačí do tohto roztoku ponoriť aspoň na desať minút a následne opláchnuť. Octový roztok ale používajte iba na také druhy, ktoré majú hrubú šupku alebo sa šupky chcete zbaviť – ak by ste v takomto roztoku umyli napríklad čerešne alebo čučoriedky, mohli by zmeniť chuť.

Citrónová šťava

Zmiešajte lyžicu citrónovej šťavy s lyžicou bieleho octu a šálkou vody. V tejto zmesi nechajte ovocie a zeleninu namočiť na 15 minút. Zmes potom poriadne opláchnite. Tento roztok by chuť ovocia a zeleniny (pri správnom pomere) nemal zmeniť.

Jedlá sóda s citrónovou šťavou

Zmiešajte dve lyžice jedlej sódy, lyžicu citrónovej šťavy a šálku vody vo väčšej nádobe. Keď sa suroviny rozpustia vo vode, ponorte ovocie a zeleninu do roztoku aspoň na desať minút. Ovocie následne dôkladne umyte vo vode.

Čítajte: Ovocie a zelenina, ktoré by ste mali jesť aj so šupkou

Biely destilovaný ocot

Do veľkej nádoby vlejte štyri šálky vody a šálku bieleho octu. Následne vložte ovocie, či zeleninu a nechajte ich ponorené aspoň desať minút. Tento roztok odstráni nielen pesticídy, ale aj vosk, vďaka ktorému sa niektoré druhy neprirodzene lesknú. Dávajte ale pozor – takto môžete zmeniť chuť a skracujete aj životnosť ovocia a zeleniny, je teda vhodné ich čo najskôr skonzumovať.

Studená voda

Ak nechcete, aby ovocie a zelenina stratili chuť a súčasne sa chcete pesticídov zbaviť, namočte ich na päť minút do misky so studenou vodou. Tento spôsob je vhodný najmä pre druhy s tenkou šupkou, ktorú budete konzumovať. Ďalšou alternatívou je nechať pesticídy rozpustiť v slanom roztoku.

Ktoré sú najviac postrekované druhy

Podľa testov Americkej enviromentálnej skupiny, medzi najviac postrekované druhy patria:

  • jablká
  • jahody
  • hrozno
  • zeler
  • broskyne
  • špenát
  • nektarinky
  • paradajky
  • uhorky

Naopak najmenej postrekované sú:

  • avokádo
  • kukurica
  • ananás
  • kapusta
  • cibuľa
  • špargľa

Konzumáciu nadmerného množstva pesticídov vedci spájajú so vznikom alebo zhoršením niektorých ochorení, napríklad astmy, cukrovky, Alzheimerovej alebo Parkinsonovej choroby, reprodukčných problémov a aj niektorých druhov rakoviny.

Buď informovaný aj na Facebooku
Zdroj: Info.sk, DK, healthyliving.com, webmd.com, Foto: flickr.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prečo by ste nemali cvičiť na prázdny žalúdok?

Prečo by ste nemali cvičiť na prázdny žalúdok?

VČERA - 19:28Zdravie

Ako sa ukázalo, cvičenie na lačný žalúdok nie je až taký dobrý nápad.

Nežiaduce účinky po očkovaní väčšinou vymiznú do pár hodín

Nežiaduce účinky po očkovaní väčšinou vymiznú do pár hodín

15:34 25.03.2017Zdravie

Medzi najčastejšie nežiaduce účinky po povinnom očkovaní patrili vlani tzv. očakávané reakcie.

7 potravín, vďaka ktorým vyzeráte staršie

7 potravín, vďaka ktorým vyzeráte staršie

19:45 24.03.2017Zdravie

​Tu je zoznam 7 potravín, ktoré podporujú starnutie.

Trápi vás plynatosť? Možno za to môže práve táto vec, ktorú denne používame

Trápi vás plynatosť? Možno za to môže práve táto vec, ktorú denne používame

18:48 24.03.2017Zdravie

Za plynatosť môže aj vec, ktorú používame každodenne.

Domáca masť na kĺby a svaly vám uľaví od bolesti

Domáca masť na kĺby a svaly vám uľaví od bolesti

18:24 24.03.2017Zdravie

Prečítajte si recept na domácu mastičku na bolesť svalov a kĺbov.

Plamienok