• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 8.12.2016Meniny má Marína
-2°Bratislava

Takto odstránite pesticídy z ovocia a zeleniny

  • 20:14 19.06.2015
  • Bratislava
Takto odstránite pesticídy z ovocia a zeleniny

Aby dovážané ovocie vyzeralo na pultoch obchodov lákavo a nejaký čas aj vydržalo, pestovatelia ho bežne postrekujú pesticídmi. Vodou tieto chemikálie väčšinou nezmyjeme úplne, keďže pesticídy musia vedieť odolať aj dažďom a rose. S týmito trikmi sa ich ale ľahko zbavíte.

Octový roztok

Rozmiešajte ocot vo vode v pomere 10% octu k 90% vody. Ovocie a zeleninu stačí do tohto roztoku ponoriť aspoň na desať minút a následne opláchnuť. Octový roztok ale používajte iba na také druhy, ktoré majú hrubú šupku alebo sa šupky chcete zbaviť – ak by ste v takomto roztoku umyli napríklad čerešne alebo čučoriedky, mohli by zmeniť chuť.

Citrónová šťava

Zmiešajte lyžicu citrónovej šťavy s lyžicou bieleho octu a šálkou vody. V tejto zmesi nechajte ovocie a zeleninu namočiť na 15 minút. Zmes potom poriadne opláchnite. Tento roztok by chuť ovocia a zeleniny (pri správnom pomere) nemal zmeniť.

Jedlá sóda s citrónovou šťavou

Zmiešajte dve lyžice jedlej sódy, lyžicu citrónovej šťavy a šálku vody vo väčšej nádobe. Keď sa suroviny rozpustia vo vode, ponorte ovocie a zeleninu do roztoku aspoň na desať minút. Ovocie následne dôkladne umyte vo vode.

Čítajte: Ovocie a zelenina, ktoré by ste mali jesť aj so šupkou

Biely destilovaný ocot

Do veľkej nádoby vlejte štyri šálky vody a šálku bieleho octu. Následne vložte ovocie, či zeleninu a nechajte ich ponorené aspoň desať minút. Tento roztok odstráni nielen pesticídy, ale aj vosk, vďaka ktorému sa niektoré druhy neprirodzene lesknú. Dávajte ale pozor – takto môžete zmeniť chuť a skracujete aj životnosť ovocia a zeleniny, je teda vhodné ich čo najskôr skonzumovať.

Studená voda

Ak nechcete, aby ovocie a zelenina stratili chuť a súčasne sa chcete pesticídov zbaviť, namočte ich na päť minút do misky so studenou vodou. Tento spôsob je vhodný najmä pre druhy s tenkou šupkou, ktorú budete konzumovať. Ďalšou alternatívou je nechať pesticídy rozpustiť v slanom roztoku.

Ktoré sú najviac postrekované druhy

Podľa testov Americkej enviromentálnej skupiny, medzi najviac postrekované druhy patria:

  • jablká
  • jahody
  • hrozno
  • zeler
  • broskyne
  • špenát
  • nektarinky
  • paradajky
  • uhorky

Naopak najmenej postrekované sú:

  • avokádo
  • kukurica
  • ananás
  • kapusta
  • cibuľa
  • špargľa

Konzumáciu nadmerného množstva pesticídov vedci spájajú so vznikom alebo zhoršením niektorých ochorení, napríklad astmy, cukrovky, Alzheimerovej alebo Parkinsonovej choroby, reprodukčných problémov a aj niektorých druhov rakoviny.

Buď informovaný aj na Facebooku
Zdroj: Info.sk, DK, healthyliving.com, webmd.com, Foto: flickr.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šťava z červenej kapusty, ktorá čistí črevá a znižuje vysoký tlak

Šťava z červenej kapusty, ktorá čistí črevá a znižuje vysoký tlak

VČERA - 20:15Zdravie

Prezradíme vám recept na očistnú šťavu z červenej kapusty.

11 nepríjemných spánkových porúch, ktorými možno trpíte aj vy!

11 nepríjemných spánkových porúch, ktorými možno trpíte aj vy!

20:50 06.12.2016Zdravie

Predstavíme vám 11 nepríjemných porúch, ktoré sa odchyľujú od bežného spánku. Spoznávate sa v niektorej z nich?

Výskyt rakoviny úst narástol o 68% za 20 rokov

Výskyt rakoviny úst narástol o 68% za 20 rokov

20:53 05.12.2016Zdravie

Výskyt rakoviny úst sa zvýšil za posledných 20 rokov o 68%. Príčinou tohto závažného ochorenia je hlavne nezdravý životný štýl.

Ako náboženstvo ovplyvňuje váš mozog

Ako náboženstvo ovplyvňuje váš mozog

20:15 05.12.2016Zdravie

Zistite, čo sa deje v mozgu ľudí, ktorí sú veriaci.

8 spôsobov, ako odstrániť prebytočný ušný maz

8 spôsobov, ako odstrániť prebytočný ušný maz

19:50 05.12.2016Zdravie

Všetko v našom tele má nejaký dôvod, dokonca aj ušný maz.

TV program