• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Takto odstránite pesticídy z ovocia a zeleniny

  • 20:14 19.06.2015
  • Bratislava
Takto odstránite pesticídy z ovocia a zeleniny

Aby dovážané ovocie vyzeralo na pultoch obchodov lákavo a nejaký čas aj vydržalo, pestovatelia ho bežne postrekujú pesticídmi. Vodou tieto chemikálie väčšinou nezmyjeme úplne, keďže pesticídy musia vedieť odolať aj dažďom a rose. S týmito trikmi sa ich ale ľahko zbavíte.

Octový roztok

Rozmiešajte ocot vo vode v pomere 10% octu k 90% vody. Ovocie a zeleninu stačí do tohto roztoku ponoriť aspoň na desať minút a následne opláchnuť. Octový roztok ale používajte iba na také druhy, ktoré majú hrubú šupku alebo sa šupky chcete zbaviť – ak by ste v takomto roztoku umyli napríklad čerešne alebo čučoriedky, mohli by zmeniť chuť.

Citrónová šťava

Zmiešajte lyžicu citrónovej šťavy s lyžicou bieleho octu a šálkou vody. V tejto zmesi nechajte ovocie a zeleninu namočiť na 15 minút. Zmes potom poriadne opláchnite. Tento roztok by chuť ovocia a zeleniny (pri správnom pomere) nemal zmeniť.

Jedlá sóda s citrónovou šťavou

Zmiešajte dve lyžice jedlej sódy, lyžicu citrónovej šťavy a šálku vody vo väčšej nádobe. Keď sa suroviny rozpustia vo vode, ponorte ovocie a zeleninu do roztoku aspoň na desať minút. Ovocie následne dôkladne umyte vo vode.

Biely destilovaný ocot

Do veľkej nádoby vlejte štyri šálky vody a šálku bieleho octu. Následne vložte ovocie, či zeleninu a nechajte ich ponorené aspoň desať minút. Tento roztok odstráni nielen pesticídy, ale aj vosk, vďaka ktorému sa niektoré druhy neprirodzene lesknú. Dávajte ale pozor – takto môžete zmeniť chuť a skracujete aj životnosť ovocia a zeleniny, je teda vhodné ich čo najskôr skonzumovať.

Studená voda

Ak nechcete, aby ovocie a zelenina stratili chuť a súčasne sa chcete pesticídov zbaviť, namočte ich na päť minút do misky so studenou vodou. Tento spôsob je vhodný najmä pre druhy s tenkou šupkou, ktorú budete konzumovať. Ďalšou alternatívou je nechať pesticídy rozpustiť v slanom roztoku.

Ktoré sú najviac postrekované druhy

Podľa testov Americkej enviromentálnej skupiny, medzi najviac postrekované druhy patria:

  • jablká
  • jahody
  • hrozno
  • zeler
  • broskyne
  • špenát
  • nektarinky
  • paradajky
  • uhorky

Naopak najmenej postrekované sú:

  • avokádo
  • kukurica
  • ananás
  • kapusta
  • cibuľa
  • špargľa

Konzumáciu nadmerného množstva pesticídov vedci spájajú so vznikom alebo zhoršením niektorých ochorení, napríklad astmy, cukrovky, Alzheimerovej alebo Parkinsonovej choroby, reprodukčných problémov a aj niektorých druhov rakoviny.

Zdroj: Info.sk, DK, healthyliving.com, webmd.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.