• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 26.6.2017Meniny má Adriána
20°Bratislava

Takto odstránite pesticídy z ovocia a zeleniny

  • 20:14 19.06.2015
  • Bratislava
Takto odstránite pesticídy z ovocia a zeleniny

Aby dovážané ovocie vyzeralo na pultoch obchodov lákavo a nejaký čas aj vydržalo, pestovatelia ho bežne postrekujú pesticídmi. Vodou tieto chemikálie väčšinou nezmyjeme úplne, keďže pesticídy musia vedieť odolať aj dažďom a rose. S týmito trikmi sa ich ale ľahko zbavíte.

Octový roztok

Rozmiešajte ocot vo vode v pomere 10% octu k 90% vody. Ovocie a zeleninu stačí do tohto roztoku ponoriť aspoň na desať minút a následne opláchnuť. Octový roztok ale používajte iba na také druhy, ktoré majú hrubú šupku alebo sa šupky chcete zbaviť – ak by ste v takomto roztoku umyli napríklad čerešne alebo čučoriedky, mohli by zmeniť chuť.

Citrónová šťava

Zmiešajte lyžicu citrónovej šťavy s lyžicou bieleho octu a šálkou vody. V tejto zmesi nechajte ovocie a zeleninu namočiť na 15 minút. Zmes potom poriadne opláchnite. Tento roztok by chuť ovocia a zeleniny (pri správnom pomere) nemal zmeniť.

Jedlá sóda s citrónovou šťavou

Zmiešajte dve lyžice jedlej sódy, lyžicu citrónovej šťavy a šálku vody vo väčšej nádobe. Keď sa suroviny rozpustia vo vode, ponorte ovocie a zeleninu do roztoku aspoň na desať minút. Ovocie následne dôkladne umyte vo vode.

Čítajte: Ovocie a zelenina, ktoré by ste mali jesť aj so šupkou

Biely destilovaný ocot

Do veľkej nádoby vlejte štyri šálky vody a šálku bieleho octu. Následne vložte ovocie, či zeleninu a nechajte ich ponorené aspoň desať minút. Tento roztok odstráni nielen pesticídy, ale aj vosk, vďaka ktorému sa niektoré druhy neprirodzene lesknú. Dávajte ale pozor – takto môžete zmeniť chuť a skracujete aj životnosť ovocia a zeleniny, je teda vhodné ich čo najskôr skonzumovať.

Studená voda

Ak nechcete, aby ovocie a zelenina stratili chuť a súčasne sa chcete pesticídov zbaviť, namočte ich na päť minút do misky so studenou vodou. Tento spôsob je vhodný najmä pre druhy s tenkou šupkou, ktorú budete konzumovať. Ďalšou alternatívou je nechať pesticídy rozpustiť v slanom roztoku.

Ktoré sú najviac postrekované druhy

Podľa testov Americkej enviromentálnej skupiny, medzi najviac postrekované druhy patria:

  • jablká
  • jahody
  • hrozno
  • zeler
  • broskyne
  • špenát
  • nektarinky
  • paradajky
  • uhorky

Naopak najmenej postrekované sú:

  • avokádo
  • kukurica
  • ananás
  • kapusta
  • cibuľa
  • špargľa

Konzumáciu nadmerného množstva pesticídov vedci spájajú so vznikom alebo zhoršením niektorých ochorení, napríklad astmy, cukrovky, Alzheimerovej alebo Parkinsonovej choroby, reprodukčných problémov a aj niektorých druhov rakoviny.

Buď informovaný aj na Facebooku
Zdroj: Info.sk, DK, healthyliving.com, webmd.com, Foto: flickr.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako rozpoznať chutné paradajky: 6 vecí, ktoré by ste si mali všímať

Ako rozpoznať chutné paradajky: 6 vecí, ktoré by ste si mali všímať

VČERA - 19:45Zdravie

Pomocou týchto tipov si ľahko vyberiete paradajky, ktoré budú mať skvelú chuť.

Jednoduchý návod, ako udržať jahody dlhšie čerstvé

Jednoduchý návod, ako udržať jahody dlhšie čerstvé

VČERA - 18:59Zdravie

Jahody sa podobne ako všetko bobuľové ovocie rýchlo kazí. Vďaka týmto radám sa vám však podarí predĺžiť ich životnosť.

Chladné svetlo spôsobuje viac ochorení, ako si myslíte

Chladné svetlo spôsobuje viac ochorení, ako si myslíte

8:49 24.06.2017Zdravie

Po západe slnka sa väčšina sveta v súčasnosti ocitá v tme, cez ktorú prenikajú lúče umelého osvetlenia. Väčšia z nás považuje túto skutočnosť za samozrejmosť.

13 najlepších potravín pre zdravú pečeň

13 najlepších potravín pre zdravú pečeň

19:34 23.06.2017Zdravie

​Týmito potravinami podporíte zdravie vašej pečene.

Toto robí alkohol a marihuana s mozgom

Toto robí alkohol a marihuana s mozgom

19:08 23.06.2017Zdravie

​Alkohol a marihuana je jednou z najčastejšie zistených kombinácií liekov pri dopravných nehodách.

TV program