• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
12°Bratislava

Náčelníci generálnych štábov V4 chcú vytvoriť bojovú skupinu

  • 14:03 19.06.2015
  • STARÝ SMOKOVEC
Náčelníci generálnych štábov V4 chcú vytvoriť bojovú skupinu

Náčelníci generálnych štábov krajín Visegrádskej štvorky (V4) sa zhodli na Akčnom pláne vojenskej spolupráce krajín V4 a Stratégii výcviku a cvičení. Vyplynulo to z dvojdňového stretnutia náčelníkov generálnych štábov krajín V4 vo Vysokých Tatrách za účasti Ukrajiny.

"Oba dokumenty majú za cieľ stanoviť rámec ďalšej spolupráce so zreteľom na súčasné regionálne bezpečnostné výzvy," uviedol v piatok náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (GŠ OS) Slovenskej republiky Milan Maxim.

Spolupráca je na vynikajúcej úrovni

Stretnutie v Tatrách sa uskutočnilo pri príležitosti ukončenia ročného predsedníctva Slovenskej republiky vo V4 a zúčastnil sa na ňom aj náčelník GŠ Ukrajiny Viktor Muženko. Podľa Maxima je spolupráca krajín V4 dlhodobo na vynikajúcej úrovni.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

"Naše ročné predsedníctvo prevzalo celý rad úloh, medzi ktorými by som rád pripomenul najmä dokončenie dvoch strategických dokumentov, ktoré reagovali na Dlhodobú víziu prezentovanú v marci tohto roku na stretnutí ministrov obrany V4," uviedol na margo akčného plánu vojenskej spolupráce a stratégie výcviku.

Počas rokovania otvorili náčelníci GŠ aj otázku Stálych modulárnych síl krajín V4 a aj rozpracovanie už ohláseného úmyslu vytvoriť Bojovú skupinu Európskej únie krajín V4 v roku 2019. Zatiaľ je v plnom prúde príprava bojovej európskej skupiny pre rok 2016. Na záver rokovania preto účastníci jednomyseľne schválili aj technickú dohodu vedúcu k úspešnému dokončeniu procesu výstavby tejto skupiny v prvom polroku 2016.

Náčelník Maxim vyzdvihol modernizáciu vzdušných síl

Slovenská republika podľa Maxima prispela do tejto skupiny asi 500 ľuďmi. "Slovenská republika prispieva najmä mechanizovanou rotou, rotou radiačnej chemickej a biologickej ochrany, jednotkou vojenskej polície, špeciálnymi malými jednotkami, ako sú jednotky pre psychologické operácie a ľuďmi do veliteľstiev," vysvetlil.

Náčelník Maxim vyzdvihol aj modernizáciu vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky. "Rozhodli sme o nákupe viacúčelových vrtuľníkov, intenzívne sa rokuje o prenajatí letových hodín stíhacích lietadiel so Švédskym kráľovstvom a bol vypísaný tender na obstaranie 3D radarov," pripomenul súčasné plány Slovenska na podporu leteckých síl.

Odporúčame:

Kvóty migrantov nie sú riešením, zhodli sa Fico s Cameronom

Do Bratislavy prišiel britský premiér, obmedzia dopravu

Kiska prijal Hollanda, hovorili o Grécku i migrantoch


Predsedníctvo prevezme Česká republika

Spoluprácu s krajinami V4 dnes ocenil aj Muženko, ktorý by chcel v tomto smere pokračovať, a to aj vo výcviku. "Zúčastnili sme sa aj na cvičeniach V4, plánujeme tiež pozvať expertov V4 na cvičenia na Ukrajinu," uviedol.

Po Slovenskej republike prevezme predsedníctvo vo V4 Česká republika. Náčelník Generálneho štábu Armády ČR Jozef Bečvář uviedol, že pre Česko bude v rámci predsedníctva dôležitá certifikácia a dosiahnutie pohotovosti bojovej skupiny.

"Každá krajina prispeje do týchto a ďalších aktivít. Pre Českú republiku je to oblasť ochrany proti zbraniam hromadného ničenia a veľmi aktívne chceme vystupovať i v príprave školení a cvičení, i logistiky," povedal Bečvář.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

DNES - 7:04Domáce

Veľký piatok, ktorého názov sa podľa Rímskeho misála zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

VČERA - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

VČERA - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.