• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Sedem dôvodov, prečo prestať používať antibakteriálne mydlá

  • 13:00 18.06.2015
  • Bratislava
Sedem dôvodov, prečo prestať používať antibakteriálne mydlá

Produkty, ktoré sľubujú antibakteriálnu ochranu obsahujú chemické látky, ktorých bezpečnosť je už celé roky spochybňovaná.

Výskumy naznačujú, že tieto produkty môžu narúšať hladiny hormónov v tele a zvyšovať odolnosť baktérií voči bežným antibiotikám. Antibakteriálne čistiace prípravky obsahujúce triclosan sľubujú väčšiu ochranu pred baktériami než bežné mydlá a údajne ochraňujú pred stafylokokom alebo chrípkou. No antibakteriálne mydlá predstavujú aj určité riziko.

Asi 75 percent tekutých antibakteriálnych mydiel a 30 percent tuhých mydiel obsahuje chemickú látku triclosan ako aktívnu zložku. Liek, ktorý bol pôvodne používaný výlučne nemocniciach, začali výrobcovia mydiel a iných domácich výrobkov využívať v priebehu 90. rokov 20. storočia. Táto chemická látka sa nachádza aj v utierkach, géloch na ruky, v matracoch a iných domácich predmetoch. Kupujeme ich, aby sme sa zbavili všetkých stôp baktérií v našej domácnosti.

7 dôvodov, prečo ich prestať používať

Zabíjajú aj dobré baktérie

Antibakteriálne mydlá a čistiace prostriedky sú navrhnuté tak, aby zabili baktérie, ktoré nie sú dobré pre vaše telo predtým, než dosiahnu nebezpečné úrovne. No antibakteriálne produkty tiež môžu zabiť dobré baktérie - baktérie, ktoré môžu pomôcť zabrániť ďalšiemu šíreniu baktérií, a ktoré vám pomôžu budovať prirodzenú odolnosť voči zlým baktériám. Zabíjanie 99,9% baktérií, čo mnohí výrobcovia propagujú, je zavádzajúce, keď niektoré z týchto baktérií pomáhajú posilňovať imunitný systém.

Zvyšujú alergiu

Jedným z hlavných dôvodov, prečo rodičia využívajú antibakteriálne prípravky, je že chcú chrániť svoje deti. No môžu tým narobiť viac škody ako úžitku. Triclosan sa spája so zvýšenou alergiou u detí. Ak dieťa málo vystavujete baktériám, môže to mať vplyv na vývoj jeho imunitného systému, čím bude viac náchylné k niektorým alergiám.

Triclosan sa používa aj v pesticídoch

Triclosan nájdete v zubných pastách, ústnych vodách, sprchovacích géloch aj výrobkoch pre malé deti. No zároveň sa nachádza aj v pesticídoch. Táto chemická látka sa vstrebáva kožou a ústami oveľa ľahšie a preto je vhodné zamyslieť sa, či si budeme takéto produkty kupovať a riskovať svoje zdravie.

Dávajú priestor vzniku novým odolným baktériám.

Keďže antibakteriálne produkty odstraňujú všetky choroboplodné zárodky, dokonca aj dobré baktérie, nemáme schopnosť budovať si odolnosť voči novým baktériám. Mnohí odborníci sa domnievajú, že antibakteriálne prípravky otvárajú dvere novým typom baktérií, ktoré sú odolné proti liekom, konkrétne antibiotikám.

Spôsobujú hormonálnu nerovnováhu

Mnoho testov na zvieratách ukázalo, že triclosan narúša endokrinný systém. Endokrinný systém produkuje a uvoľňuje hormóny a ďalšie produkty do krvného obehu. Triclosan u zvierat ovplyvnil estrogén, testosterón a úrovne hormónov štítnej žľazy. Odborníci sú presvedčení, že ženy a deti sú v tomto prípade najviac ohrozené.

Sú škodlivé pre životné prostredie

Výskum ukázal, že triclosan má takisto negatívny vplyv na životné prostredie. Vodu, ktorou si umyjete ruky po použití antibakteriálnych prostriedkov týmto spôsobom kontaminujete. Nie všetky kanalizačné procedúry sú schopné odstrániť z vody triclosan, takže malé množstvo sa dostane do potokov a jazier, čo spôsobuje narušenie rastu rias.

Nezabraňujú chorobám

Je to mylná predstava, že antibakteriálne mydlá a čistiace prostriedky vás ochránia pred nákazou. Veľakrát sú chrípky a prechladnutia spôsobené vírusmi a nemôžu byť liečené antibiotikami. Tým pádom ani antibakteriálne mydlá vám vtedy nepomôžu. V skutočnosti iba zabránite vášmu imunitnému systému, aby si vybudoval rezistenciu voči bakteriálnym infekciám.

Zdroj: info.sk, TM, smithsonianmag.com, life.ca, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.