• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Štítna žľaza: 7 toxínov, ktoré ju ničia a recept na prírodný liek

  • 12:56 15.06.2015
  • Bratislava
Štítna žľaza: 7 toxínov, ktoré ju ničia a recept na prírodný liek

Existuje veľa vecí, ktoré môžu ovplyvniť funkciu štítnej žľazy. Tu je 7 toxínov, ktoré nájdete v domácnosti a môžu zničiť vašu štítnu žľazu. Zároveň vám poradíme recept na liečivý nápoj, ktorý dá štítnu žľazu do poriadku.

Štítna žľaza riadi telo a hovorí mu, ako má využívať energiu, vytvárať bielkoviny a určuje citlivosť tela na ďalšie hormóny. Sekréciu hormónov štítnej žľazy reguluje TSH hormón, ktorý produkuje predná hypofýza. Lekári sa zvyknú pri testoch pozerať len na úroveň TSH hormónu, no ten ukazuje len malú časť toho, ako vaše hormóny fungujú.

Nebezpečenstvo toxínov

Toxíny sú prítomné v našom prostredí a veľmi ťažko by sme ich dokázali odstrániť všetky. Môžeme sa však menej vystavovať toxickým látkam, čím znížime pravdepodobnosť výskytu problémov so štítnou žľazou. Doplnenie jódu je tiež dôležitým krokom k ochrane štítnej žľazy od toxických látok. Spoznajte týchto 7 toxínov, ktoré ničia vašu štítnu žľazu a vyhýbajte sa im.

Toxíny, ktoré ničia štítnu žľazu

Pesticídy

Jedna štúdia zistila, že ženy vydaté za mužov, ktorí používajú pesticídy pri ich každodennej práci, mali oveľa vyššie riziko vzniku problémov so štítnou žľazou, než iné ženy. Ďalšia štúdie varuje, že asi 60 percent dnešných pesticídov môže ovplyvniť produkciu hormónov štítnej žľazy. Bolo preukázané, že mnoho antimykotík a herbicídov na rastlinách znižuje funkcie štítnej žľazy.

Sója

Fytoestrogény v sójových proteínoch potláčajú peroxidázu štítnej žľazy. Sója je schopná narušiť normálnu funkciu štítnej žľazy tým, že potláča schopnosť tela využiť jód, blokuje proces, pri ktorom sa jód stáva hormónom štítnej žľazy, potláča sekrécie hormónov štítnej žľazy a narúša periférnu konverziu hormónu T4 na T3. Vedci tiež zistili, že dojčatá kŕmené sójovým mliekom mali zvýšené hladiny TSH hormónov v porovnaní s dojčatami, ktoré sójou nekŕmili. Tiež stojí za zmienku, že sója je obvykle geneticky modifikovaná potravina.

Fluorid

Mnoho ľudí nevie, že fluorid bol v priebehu prvej polovice 20. storočia predpisovaný ako liek na hyperfunkčnú štítnu žľazu. Podľa niektorých správ 2 až 5 mg fluoridu denne po dobu niekoľkých mesiacov stačilo k zníženiu funkcie štítnej žľazy.

Bróm

Bróm je pre štítnu žľazu toxický, no je ťažké sa mu vyhýbať. Nachádza sa takmer všade od čističov bazéna po cestoviny. Často aj zdraví pacienti môžu mať vysoké hladiny tejto látky v tele.

Chloristany

Chloristan je vedľajším produktom pri výrobe palív pre prúdové lietadlá a rakety. Bohužiaľ tento toxín sa môže dostať do vody, ktorá sa potom používa k zavlažovaniu. U ľudí môžu chloristany ovplyvniť vstrebávanie jódu a tak ovplyvniť činnosť štítnej žľazy.

Halogény

Máme na mysli fluorid a chlorid. Nadmerné vystavenie halogénom môže viesť k prerušeniu prepravy jódu. Dávka fluoridu potrebná na zníženie funkcie štítnej žľazy, je pomerne nízka, len 2-5 mg denne. Tieto halogény sú absorbované prostredníctvom potravín, vody a životným prostredím. Pretože sú podobné jódu, tieto halogény obsadia receptory jódu v tele a tak robia prírodný jód v tele neúčinný.

Plasty

Plasty sú nebezpečné pre životné prostredie aj vaše telo. Chemická látka, ktorá sa v nich nachádza - antimón, je len jeden problém. Štúdia vykonaná na Univerzite v Kodani zistila, že úrovne antimónu v šťavách, ktoré boli uložené v plastových fľašiach, boli viac ako 2,5-krát vyššie, než to, čo je považované za bezpečné pre vodu z vodovodu. BPA a ftaláty tiež preukázateľne znižujú funkcie štítnej žľazy.

Toto je recept na prírodný nápoj, ktorý pomôže liečiť štítnu žľazu:

- 1 šálka nesladenej 100% brusnicovej šťavy

- 7 pohárov čistej vody

- 1/2 lyžičky mletej škorice

- 1/4 lyžičky mletého zázvoru

- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška

- 3/4 pohára čerstvej pomarančovej šťavy (cca. 3 pomaranče)

- 1/4 pohára čerstvej citrónovej šťavy (cca. 1 až 2 citróny)

Postup:

Priveďte vodu do varu, pridajte brusnicový džús a znížte teplotu na nízky stupeň.

Pridajte škoricu, zázvor, muškátový oriešok. Zamiešajte a nechajte povariť po dobu 20 minút. Potom nápoj nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Primiešajte pomarančovú a citrónovú šťavu. Pridajte ľad a užite si váš nápoj.

Zdroj: info.sk, TM, globalhealingcenter.com, healthyfoodteam.com, Foto: pexels.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.