• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 26.6.2017Meniny má Adriána
20°Bratislava

Top potraviny s vysokým obsahom vlákniny

  • 13:40 10.06.2015
  • Bratislava
Top potraviny s vysokým obsahom vlákniny

Denne sa odporúča dospelým ľuďom prijať 20 – 35 gramov vlákniny, no podľa odhadov prijímame iba 5- 10 gramov. Konzumáciou týchto potravín si môžete prirodzene zvýšiť denný príjem vlákniny.

Vláknina je dôležitá súčasť stravy. Pomáha nášmu tráviacemu traktu správne pracovať, znižuje hladiny zlého cholesterolu, zlepšuje hladiny cukru v krvi a celkovo znižuje riziká vzniku kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky. Okrem toho patrí medzi látky, ktoré na seba prirodzene naväzujú vodu, teda po jej konzumácii sa dlhšie cítime sýty. Je teda vhodná pre ľudí, ktorí si strážia svoju líniu. Z týchto surovín môžete vyťažiť najviac vlákniny:

Strukoviny (vo varenom stave)

  • Šošovica a hrach majú najvyšší podiel vlákniny – jedna šálka šošovice predstavuje 8 - 15 gramov vlákniny a 12 gramov bielkovín. Šálka hrachu má ešte vyšší podiel, dá sa z neho vyťažiť až 16,3 gramu vlákniny.
  • Vyšší podiel vlákniny a dobre stráviteľných bielkovín má aj fazuľa (8 gramov na šálku) , z ktorej ale nadúva.

Zelenina (vo varenom stave)

  • Artičoky sú u nás menej obľúbené, no obsahujú až 10,3 gramu vlákniny na šálku.
  • Brokolica a kapusta jej obsahujú menej, zvyčajne okolo 5- 2 gramov na šálku.

Ovocie (v surovom stave)

  • Avokádo medzi ovocím jednoznačne vedie aj v podiele vlákniny. V jednom plode sa jej nachádza až 9 gramov.
  • Sladké maliny a černice obsadili druhé miesto, pretože obsahujú až 8 gramov vlákniny na jednu šálku.
  • Z našich domácich druhov má vysoký podiel vlákniny jablko a hruška, z ktorých môžeme získať 3,5 - 5 gramov.

Iné dobre známe zdroje s vysokým podielom vlákniny sú aj ovsené vločky, ktoré obsahujú 8 gramov vlákniny na jednu šálku. Do zoznamu patria aj chia semiačka – z jednej lyžice môžete získať až 5,5 gramov vlákniny. Ľanové semiačka majú o niečo nižšie hodnoty – z dvoch polievkových lyžíc vyťažíte 4 gramy vlákniny. Vlákninu môžeme získať aj z múky (najčastejšie ju prijímame vo forme pečiva), ryže alebo kukurice. Pri výbere múky a ryže sa ale odporúča dať prednosť tmavým druhom pred bielou ryžou alebo múkou.

Ďalším z obľúbených zdrojov (rozpustnej) vlákniny je Psyllium, ktoré je vhodné aj pre ľudí, ktorí majú problém so znášanlivosťou obilnej vlákniny.

Tieto suroviny môžete pokojne tepelne upravovať, hodnoty vlákniny tým neznížite. Pozor ale na nadmernú konzumáciu vlákniny. Môžete si tak privodiť zápchu, nadúvanie alebo spomaliť vstrebávanie iných minerálov.

Buď informovaný aj na Facebooku
Zdroj: Info.sk, DK, greatist.com, mensfitness.com, fitnessrepublic.com, Foto: freestock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako rozpoznať chutné paradajky: 6 vecí, ktoré by ste si mali všímať

Ako rozpoznať chutné paradajky: 6 vecí, ktoré by ste si mali všímať

VČERA - 19:45Zdravie

Pomocou týchto tipov si ľahko vyberiete paradajky, ktoré budú mať skvelú chuť.

Jednoduchý návod, ako udržať jahody dlhšie čerstvé

Jednoduchý návod, ako udržať jahody dlhšie čerstvé

VČERA - 18:59Zdravie

Jahody sa podobne ako všetko bobuľové ovocie rýchlo kazí. Vďaka týmto radám sa vám však podarí predĺžiť ich životnosť.

Chladné svetlo spôsobuje viac ochorení, ako si myslíte

Chladné svetlo spôsobuje viac ochorení, ako si myslíte

8:49 24.06.2017Zdravie

Po západe slnka sa väčšina sveta v súčasnosti ocitá v tme, cez ktorú prenikajú lúče umelého osvetlenia. Väčšia z nás považuje túto skutočnosť za samozrejmosť.

13 najlepších potravín pre zdravú pečeň

13 najlepších potravín pre zdravú pečeň

19:34 23.06.2017Zdravie

​Týmito potravinami podporíte zdravie vašej pečene.

Toto robí alkohol a marihuana s mozgom

Toto robí alkohol a marihuana s mozgom

19:08 23.06.2017Zdravie

​Alkohol a marihuana je jednou z najčastejšie zistených kombinácií liekov pri dopravných nehodách.

TV program