• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Sedem potravín, ktoré naštartujú váš metabolizmus

  • 19:20 09.06.2015
  • Bratislava
Sedem potravín, ktoré naštartujú váš metabolizmus

Naštartujte svoj spomalený metabolizmus s týmito potravinami.

Metabolizmus sa spomaľuje vekom, no niekedy mu uškodia aj nesprávne stravovanie. Výskumy naznačujú, že diéty v skutočnosti spomaľujú váš metabolizmus a po ich skončení vás pripravia na rýchle nabranie pôvodnej hmotnosti. Tu je zoznam siedmich potravín, ktoré naštartujú pomalý metabolizmus:

Olivový olej

Zdravé mononenasýtené tuky, ako je olivový olej, môžu skutočne pomôcť telu pri spaľovaní kalórií. No aby ste získali tieto výhody, budete nimi musieť nahradiť iné druhy tukov, ako je krém alebo maslo, alebo ich konzumovať len v obmedzenom množstve.

Cesnak

Pridaním cesnaku do jedla bohatého na tuky a sacharidy môžete tieto látky udržať na uzde. Štúdie preukázali, že cesnak podporuje metabolizmus krvného cukru a pomáha kontrolovať hladinu lipidov v krvi. To samozrejme neznamená, že cesnakový chleba je zrazu zdravý pokrm, ale pridaním čerstvého drveného cesnaku do jedla si rozhodne nemôžete uškodiť.

Brokolica

Brokolica obsahuje dve základné živiny, vápnik a vitamín C, ktoré sa spoja, aby zrýchlili metabolizmus. To platí, ak máte zdravú štítnu žľazu. Brokolica tiež môže spomaliť tvorbu hormónov štítnej žľazy u ľudí s ochorením štítnej žľazy.

Zázvor

Rovnako ako kapsaicín vo feferónkach môže teplo koreňa zázvoru znižovať chuť do jedla, pomáhať pri trávení, a zvýšiť rýchlosť metabolizmu po jedle. Skúste pridať nakrájaný alebo strúhaný zázvor do varenia alebo čaju, alebo ho pridajte pri pečení.

Mandle

Podľa štúdie z roku 2003 môže nízkokalorická strava bohatá na mandle pomôcť zvýšiť úbytok na váhe. Výskumníci zistili, že dobré mononenasýtené tuky v mandliach majú nielen vplyv na hladiny inzulínu, ale tiež dodajú pocit sýtosti, takže celkovo menej zjete.

Avokádo

Avokádo má vysoký obsah tuku a kalórií, ale tiež má veľa vlákniny, vitamínov a minerálov. Ešte dôležitejšie je, že väčšina kalórií v avokáde pochádza z mononenasýtených mastných kyselín, ktoré pomáhajú riadiť metabolizmus.

Papričky

Skúste kajenské, chili, jalapeno a habanero papričky. Vaše jedlo bude korenistejšie a tiež si nimi zrýchlite metabolizmus. Výskum ukázal, že pridanie pálivej papriky do jedla, dokonca len vo forme štipky kajenského korenia, môže zvýšiť metabolizmus až o 25 percent po dobu troch hodín po jedle.

Zdroj: info.sk, TM, bodytransformationfitness.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.