• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Ľanové semienka: Dôvody, prečo ich jesť

  • 20:01 05.06.2015
  • Bratislava
Ľanové semienka: Dôvody, prečo ich jesť

Zistite dôvody, prečo by sa ľanové semienka mali stať súčasťou vašej stravy.

Ľanové semená sa stali známe ako zdravý zdroj vlákniny a sterolov pre srdce. Sú tiež populárne kvôli tomu, že zrná sú alternatívou k pšeničným otrubám a pritom majú rovnaké výhody. Obsahujú nerozpustnú vlákninu a vitamín E, no zvláštnosťou je kyselina alfa-linolénová, ktorá je formou omega-3 tukov.

Ľanové semienka tiež výborne chutia. Môžete si nimi posypať ovsené vločky, dať ich do smoothies, alebo môžu byť použité pri pečení. Táto potravina sa dá použiť aj na liečbu mnohých zdravotných ťažkostí.

Pozrite sa na týchto päť bežných chorôb, ktoré môžete zmierniť pomocou ľanových semienok:

1. Zápaly

Ľanové semienka sú jedným z najlepších zdrojov omega-3 mastných kyselín. Môžu prispieť k riadeniu hladiny cukru v krvi, zmierňovať bolesti kĺbov a znižovať celkové vnútorné zápaly. Zápaly sú spôsobené konzumovaním kyslých potravín, ktoré neobsahujú dostatok zdravých tukov, vitamínov, minerálov a nedostatkom tiež zásaditých potravín. Jedzte aspoň dve polievkové lyžice ľanových semienok denne, aby ste získali ich výhody.

2. Návaly tepla

Ľanové semienka sú jedny z najlepších potravín, ktoré vyrovnávajú hladiny hormónov u mužov i žien. U mužov môžu pomôcť zvýšiť hladinu testosterónu tým, že odstránia nadmerné estrogény, ktoré sa nachádzajú v našich potravinách. Ženám pomáhajú zmierniť návaly horúčav tým, že vyrovnávajú hladiny estrogénov. Ľanové semená (a všetky semená) sú totiž bohaté na fytoestrogény, ktoré sa prirodzene vyskytujú v mnohých potravinách rastlinného pôvodu. Fytoestrogény nemajú rovnaké škodlivé účinky, ako estrogény pridané v potravinách. V skutočnosti regulujú prirodzený cyklus tela. Ženy, ktoré trpia návalmi tepla, by mali začať jesť pár polievkových lyžíc týchto semienok denne.

3. Zlá nálada

Omega-3 mastné kyseliny v ľanových semienkach zvyšujú hladiny serotonínu a uvoľňujú telo. No tiež vám pomôžu lepšie absorbovať ďalšie živiny, ktoré ovplyvňujú vašu náladu. Sú to vitamíny skupiny B, vitamín C a vitamín D. Hoci B vitamíny a vitamín C nie sú rozpustné v tukoch (to znamená, že môžu byť absorbované bez tuku), všetky zdravé tuky podporia ich vstrebávanie.

4. Nezdravé hladiny cukru v krvi

Ľanové semienka sú jedinečným zdrojom vlákniny. Na rozdiel od zrna neobsahujú žiadny prebytočný škrob, čo znamená, že všetky sacharidy pochádzajú z vlákniny, ktorú telo využíva na zbavovanie sa odpadu. Vláknina spomaľuje uvoľňovanie glukózy do buniek a tiež vás udrží dlhšie plných. Ľanové semienka sú tiež dobrým zdrojom horčíka, ktorý vyrovnáva hladinu cukru v krvi.

5. Zlé trávenie

Vláknina v ľanových semienkach bude regulovať váš systém pri vstrebávaní živín počas tráviaceho procesu. Vzhľadom k tomu, že ľanové semienka majú relatívne vysoký obsah vlákniny, sú bez škrobu, a majú stredné množstvo tuku a bielkovín, sú veľmi dobre stráviteľné. Na rozdiel od Chia semien, však v čreve ani tak veľmi nenapučia. Vláknina v semienkach tiež kŕmi dobré baktérie v tráviacom systéme a pomáha udržať zdravú flóru vo vašom čreve, čo pomáha vašej imunite a tráviacemu systému.

Čítajte: Ľanový olej: Jeden z najdôležitejších doplnkov stravy

Tipy na uchovávanie ľanových semienok:

Uistite sa, že kupujete čo najčerstvejšie ľanové semienka, pretože ich tuky sú jemné a ľahko sa kazia. Pomeľte ich pred použitím, alebo ich kupujte mleté. Vaše telo tak môže absorbovať dobré látky, ktoré nedokáže vstrebať, keď sú semienka celé (celé semienka však stále poskytujú vlákninu). Uložte ich do chladničky, pretože sú tiež citlivé na svetlo a vzduch.

Zdroj: info.sk, TM, onegreenplanet.org, mayoclinic.org, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.