• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Osem potravín, ktoré vám prirodzene prečistia tepny

  • 19:13 04.06.2015
  • Bratislava
Osem potravín, ktoré vám prirodzene prečistia tepny

Ľudia by mali vedieť, že srdcové ochorenia nie sú ani tak spôsobené vekom alebo génmi. Príčinou sú skôr veci, ktoré môžeme kontrolovať, najmä strava založená len na mäse a fajčenie. Tento životný štýl spôsobuje postupné zužovanie tepien vedúcich do srdca a ďalších častí tela. Zúžené tepny nakoniec vedú k bolesti na hrudi, bolesti v bedrách, erektilnej dysfunkcii a k infarktu a mozgovej mŕtvici.

Kardiovaskulárne ochorenia spôsobené postupným zanášaním tepien sú štatisticky najčastejším zabijakom na svete. Prevencia a nápravy škôd sú však možné s týmito potravinami, ktoré čistia tepny.

Výskumníci zistili, že na zníženie cholesterolu je ideálna vegánska strava s nízkym obsahom tuku. Rastlinné potraviny neobsahujú cholesterol, zatiaľ čo mäso, vajcia a mliečne výrobky obsahujú veľké množstvo cholesterolu a nasýtených tukov, ktoré môžu meniť tepny na tvrdé a upchaté. Navyše vysoký obsah vlákniny z vegetariánskej stravy pomáha odstrániť prebytočný cholesterol z tráviaceho traktu.

Cesnak

Cesnak môže pomôcť zabíjať vírusy, infekcie a dokonca aj rakovinu! Štúdie ukazujú, že alicín, ktorý sa nachádza v cesnaku môže znižovať hladinu cholesterolu a tiež výrazne znížiť diastolický a systolický krvný tlak a zabraňuje tvorbe krvných zrazenín.

Čítajte: Nové dôkazy: Cesnak znižuje riziko rakoviny o vyše 40%!

Kurkuma

Kurkumín, hlavná zložka kurkumy, má silný protizápalový účinok. Pridaním kurkumy do svojho jedálnička môžete výrazne znížiť zápal a poškodenie arteriálnej steny, ktoré sú hlavnými príčinami tvorby krvných zrazenín.

Čítajte: Kurkuma a jej účinky. Čistí krv, lieči telo a bieli zuby

Špenát

Špenát je bohatý na luteín, rastlinný karotenoid, ktorý môže pomôcť predchádzať infarktu tým, že zabraňuje hromadeniu cholesterolu na cievnych stenách.

Špenát má tiež vysoký obsah draslíka a kyseliny listovej, ktoré bojujú proti vysokému krvnému tlaku.

Čítajte: Jedna z najvýživnejších potravín na svete - špenát

Škorica

Len jedna lyžica mletej škorice denne môže znížiť hladiny cholesterolu v krvi. Škorica je tiež plná antioxidantov, ktoré zlepšia kardiovaskulárne zdravie tým, že chránia krv pred oxidačným poškodením.

Čítajte: Škorica: pomocník pri problémoch s krvným tlakom

Granátové jablko

Granátové jablko a jeho šťava majú vysoký obsah antioxidantov, ktoré môžu znížiť poškodenie ciev. Výskumy ukázali, že šťava z granátového jablka znižuje účinky stresu na bunky ciev tým, že stimuluje produkciu oxidu dusnatého. Táto chemikália pomáha udržiavať otvorené tepny a udržať prúdenie krvi.

Paradajky

Paradajky sú bohaté na lykopén, zlúčeninu, ktorá dáva paradajkám ich farbu. Je to antioxidant, ktorý môže znížiť riziko aterosklerózy o 50 percent.

Bobuľové ovocie

Bobuľové ovocie (ako sú jahody, maliny, čučoriedky a černice) sú bohaté na flavonoidy, ktoré môžu pomôcť zabrániť zanášaniu tepien.

Jablká

Jablká obsahujú pektín a rozpustnú vlákninu, ktorá znižuje hladinu cholesterolu pravdepodobne tým, že zasahuje do črevnej absorpcie žlčových kyselín, čo núti pečeň cirkulovať hladiny cholesterolu, aby sa vytvorilo viac žlče.

Obsahujú tiež kvercetín, draslík a horčík, ktoré pomôžu udržať váš krvný tlak pod kontrolou. Ďalšie ovocie bohaté na pektín sú hrušky a citrusové plody.

Čítajte: Päť dôvodov, prečo konzumovať jablká

Avokádo

Keď si nabudúce budete robiť sendvič alebo šalát, pridajte niekoľko plátkov avokáda namiesto majonézy alebo ťažkej zálievky. Štúdie ukázali, že denná spotreba avokáda vedie k zlepšeniu hladiny cholesterolu. Podľa nich triglyceridy a LDL cholesterol klesol o cca 22%. HDL, takzvaný “dobrý” cholesterol, stúpol o 11%

Čítajte: Ovocie, ktoré pomáha chudnúť: Avokádo

Pomarančový Džús

Pitie len dvoch pohárov 100% pomarančovej šťavy (bez pridaného cukru) každý deň môže pomôcť zlepšiť krvný tlak a znížiť zápal tepien. Pomarančová šťava tiež obsahuje veľa antioxidačného vitamínu C.

Zdroj: info.sk, TM, naturalnews.com, onegreenplanet.org, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.