• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

8 mýtov o opici – tieto veci vám po ťažkej noci viac uškodia, než pomôžu

  • 20:00 03.06.2015
  • Bratislava
8 mýtov o opici – tieto veci vám po ťažkej noci viac uškodia, než pomôžu

Ráno, po divokej noci plnej alkoholu, je veľmi ťažké. Hlava bolí, žalúdok je ako na vode a niekedy sa pridajú ešte horšie stavy, ako napríklad hnačky, tras a nechutenstvo.

Tento stav zažívame lebo alkohol doslova vysaje z nášho tela tekutiny. Následkom takejto dehydratácie sú bolesti hlavy. Žalúdok a závrat zase spôsobuje fakt, že alkohol na naše telo pôsobí ako jed. Na prekonanie rannej opice existuje veľa odporúčaní, ale niektoré vám viac uškodia, než pomôžu.

Najčastejšie mýty o alkohole a opici

  • Na pohlaví nezáleží – Muži aj ženy mávajú opicu, ale ženy väčšie množstvo alkoholu ťažšie znášajú. Je to spôsobené tým, že v tele žien sa tvorí menšie množstvo enzýmu alkoholdehydrogenáza, ktorý pomáha zbavovať sa alkoholu.
  • Opica vzniká len, keď to preženieme s alkoholom – Ani toto tvrdenie nie je úplne pravdivé. Niekedy telu stačia dva-tri poháriky a nasledujúce ráno vás môže bolieť hlava a žalúdok. Závisí to nielen od toho, či ste zvyknutí piť alkohol, ale napríklad aj od miery únavy.
  • Víno je najlepšia voľba – Opäť ide o mýtus. Víno totiž obsahuje látku tanín, ktorá u niektorých ľudí môže aj v malom množstve vyvolať bolesti hlavy. Ak sa bojíte rannej opice, najlepšou voľbou je osvedčené pivo alebo číre druhy alkoholu, napríklad vodka alebo gin. Tmavé druhy alkoholu obsahujú kongregény, ktoré opicu zhoršujú.
  • Jedlo pomáha – Toto je fakt, ale jedlo pomôže ešte pred tým, než sa rozhodnete zahájiť Happy Hour. Ďalší fakt sa nebude páčiť ľuďom, ktorí dodržujú diéty – najlepšie je si pred alkoholovým záťahom dať poriadne mastné kalorické jedlo. To dokáže spomaliť vstrebávanie alkoholu do krvi.

Čítajte: 10 fungujúcich trikov na opicu

  • Tabletky proti bolesti hlavy si musíte dať ešte pred spánkom – Keďže väčšina liekov proti bolesti má účinnosť približne 4 hodiny, jej efekt po prebudení nebudete cítiť. Dajte si ich teda rovno po prebudení, ak ich váš žalúdok zvládne.
  • Vďaka alkoholu sa lepšie vyspíte – Alkohol vám môže pomôcť rýchlejšie zaspať, ale kvalitu vášho spánku ovplyvňuje negatívnym spôsobom. Skracuje totiž REM spánkové fázy, ktoré sú pre organizmus a najmä mozog dôležité.
  • Káva všetko vylieči – Káva dehydruje a ak ju vypijete nalačno, svojmu podráždenému žalúdku spravíte medvediu službu. Najlepšie na opicu zaberá čistá voda. Pozor na minerálky - niektoré minerály totiž žalúdok zaťažujú.
  • Klin sa klinom vybíja – Zabudnite na ranný „vyrovnávak“, ten vás opice nezbaví, iba ju môže oddlialiť.
Zdroj: Info.sk, DK, todayifoundout.com. webmd.com, health.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.