• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Vypadávanie vlasov – toto sú najčastejšie príčiny

  • 13:59 29.05.2015
  • Bratislava
Vypadávanie vlasov – toto sú najčastejšie príčiny

Každému z nás vlasy vypadávajú, pretože je to prirodzená súčasť vlasového cyklu. Kedy už ale ide o nadmerné vypadávanie vlasov a čo ho môže spôsobovať?

Vedeli ste, že..?

  • Priemerne má každý z nás na hlave sto až dvestotisíc vlasov, pričom jeden vlas rastie 3 – 5 rokov a potom po určitej dobe vypadne.
  • Vlasy nám každý mesiac podrastú takmer o centimeter.
  • Denne nám vypadne zhruba sto vlasov, pri dvojnásobne vyššom počte môžeme hovoriť o nadmernom vypadávaní vlasov.
  • Hovorí sa, že v lete rastú vlasy rýchlejšie, no doteraz to žiadny relevantný výskum nepotvrdil.
  • Občasné nosenie klobúkov alebo čapíc vlasy nepoškodí. Ak už ale trpíte nadmerným vypadávaním vlasov, časté nosenie pokrývok hlavy vám vlasy môže ešte viac oslabiť.

Príčiny vypadávania vlasov

Starnutie – musíme sa zmieriť s tým, že čím sme starší, tým bude naša hriva čoraz viac riedka. Ide o prirodzenú príčinu straty vlasov.

Nedostatok vitamínov alebo ich nadmerná hladina – Nedostatok vitamínu B sa zvykne prejaviť nadmerným vypadávaním vlasov. Príliš veľa vitamínu A spôsobuje to isté. Obe príčiny sa ale dajú zvrátiť, či už doplnením vitamínu alebo poklesom jeho nadmerných hladín v tele.

Stres – veľká psychická záťaž môže vyústiť až do fyzických prejavov a medzi nimi je aj vypadávanie vlasov. Je preto dôležité naučiť sa so stresom bojovať – duševnou rovnováhou zabránite vzniku aj oveľa horším ochoreniam.

Hormonálne zmeny – tie sa týkajú mužov aj žien. Ženy môžu zažívať väčšie vypadávanie vlasov napríklad počas tehotenstva alebo menopauzy. Veľmi častá je ale aj Androgénna plešatosť, kde vypadávanie vlasov spôsobujú mužské hormóny androgény. Vyskytuje sa u mužov aj u žien, s tým rozdielom, že u žien nikdy nedôjde k úplnej plešatosti. Je to spôsobené aj tým, že vlasy chráni hormón estrogén, ktorého majú muži omnoho menej, ako ženy.

Genetika - ak mali vaši rodičia Androgénnu plešatosť, vznikajú u vás vysoké šance, že ju budete mať aj vy.

Autoimúnne ochorenia - napríklad lupus alebo problémy so štítnou žľazou sa prejavujú nadmerným vypadávaním vlasov. Pri týchto typoch ochorení sa ale vlasy väčšinou zachrániť nedajú.

Nadmerné používanie vlasovej kozmetiky a tiež neustále žehlenie, natáčanie alebo prefarbovanie oslabuje vlasové cibuľky a môže viesť až k vypadávaniu vlasov.

Náhla strata hmotnosti - keď telo nemá dostatok živín a nedokáže si udržať ani zdravú hmotnosť, prejaví sa to aj na kvalite vlasov. Vypadávanie vlasov je bežným sprievodným znakom bulímie a anorexie.

Dá sa zastaviť?

Väčšina z príčin dočasného vypadávania vlasov závisí od našej fyzickej a psychickej pohody, dostatku výživných látok alebo spôsobu našej starostlivosti o vlasy. Ak upravíme tieto zložky, vypadávanie vlasov by sa malo vrátiť na normálnu úroveň. Dôležitou zložkou pre krásne a husté vlasy je látka keratín. Je vhodné používať vlasovú kozmetiku a doplnky, ktoré keratín obsahujú.

V prípade, že nadmerné vypadávanie vlasov je spôsobené autoimúnnym ochorením alebo genetikou, sú len veľmi malé šance, že stratu vlasov zvrátite.

Zdroj: Info.sk, DK, webmd.com, stylecraze.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.