• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
10°Bratislava

Aktivisti chcú za postup pri stavbe na hrade podať trestné oznámenie

  • 14:57 27.05.2015
  • Bratislava
Aktivisti chcú za postup pri stavbe na hrade podať trestné oznámenie

Občianski aktivisti sú naďalej presvedčení, že pri stavbe podzemných garáží a prácach v priestore severnej terasy Bratislavského hradu neboli dostatočne uchránené keltsko-rímske pamiatky.

Občianski aktivisti sú naďalej presvedčení, že pri stavbe podzemných garáží a prácach v priestore severnej terasy Bratislavského hradu neboli dostatočne uchránené keltsko-rímske pamiatky. Na dnešnej tlačovej konferencii občianskej iniciatívy SOS Bratislavský hrad uviedli, že budú požadovať vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti.

Monika Kozelová z SOS Bratislavský hrad informovala, že aktivisti chcú podať trestné oznámenie. "Boli porušené zákony, ale aj samotná ústava, ktorá zaväzuje k ochrane kultúrnych a historických pamiatok," uviedla Kozelová.

Aktivisti na tlačovej konferencii pripomenuli svoje výhrady k projektu realizácie na Bratislavskom hrade. Archeológ Ivan Rajtár vyčíta projektu zotrvávanie na "tereziánskom koncepte", teda že revitalizácia priestoru má pripomenúť Bratislavský hrad z obdobia panovania Márie Terézie. "Nadraďuje sa prezentácia replík barokového vzhľadu pred cennejšími unikátnymi keltsko-rímskymi pamiatkami, ktorých význam sa degraduje," uviedol Rajtár, podľa ktorého niektoré z navrhovaných riešení, napríklad pozostatky stavby označenej ako Rím I pod objektom Starej jazdiarne, neumožní pamiatku ukázať v celej plasticite, tak ako je to realizátormi prisľúbené.

Predseda komory reštaurátorov SR Juraj Puškár poukázal na to, že pri stavebných prácach došlo k poškodeniu niektorých pamiatok a starostlivosť o nálezy nebola dostatočná. "Ak sa našli také jedinečné nálezy z keltsko-rímskych čias, stavba mala byť zastavená, a nálezy poriadne zdiagnostikované a následne malo byť navrhnuté riešenie na ich reštaurovanie, to sa však nestalo," zdôraznil.

Predseda Spolku architektov Slovenska Juraj Hermann priznal, že napriek snahe sa aktivistom nepodarilo dosiahnuť radikálne zmeny v projekte, teší ho však, že sa podarilo odstrániť aspoň "dva základné lapsusy". "Bol odstránený architektonický novotvar, presklený objekt pri Starej jazdiarni a takisto sa pridal výťah pre tých, ktorí budú využívať podzemné garáže," pripomenul.

TASR požiadala o stanovisko aj Kanceláriu NR SR. "Vzhľadom na to, že predseda NR SR Peter Pellegrini i vedúci Kancelárie NR SR Daniel Guspan sú na oficiálnej návšteve Čínskej ľudovej republiky, k záležitosti sa vyjadríme v priebehu štvrtka 28. mája," uviedol komunikačný odbor NR SR.

Občianska iniciatíva SOS Bratislavský hrad zvoláva na štvrtok (28.5.) o 16.00 h pred Bratislavský hrad happening odporcov garáží. Stretnutie s názvom Pohreb našich dejín bude pokračovať v kaviarni Scherz, kde sa uskutoční verejná diskusia o likvidácii časti pamiatok na hrade a možnostiach riešenia problematiky zmeny účelu stavby na kultúrno-spoločenské centrum.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.