• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Prípad Svrčekovej v kauze VSS je v priestupkovom konaní

  • 14:44 27.05.2015
  • BRATISLAVA
Prípad Svrčekovej v kauze VSS je v priestupkovom konaní

Prípad bývalej spravodajskej dôstojníčky Kataríny Svrčekovej v kauze údajného úniku dokumentov z Vojenskej spravodajskej služby (VSS) postúpil Úrad špeciálnej prokuratúry do priestupkového konania. V prípade exriaditeľa vojenskej rozviedky Romana Mikulca, v rovnakej kauze, vyšetrovanie pokračuje, povedala hovorkyňa úradu Jana Tökölyová.

Návrh na obžalovanie oboch za prečin ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti podal vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Úradu špeciálnej prokuratúry koncom marca.

Odporúčame:

V kauze tunelovania VSS nevypočuli základných svedkov

Galko chce odtajniť správu o možnom tunelovaní tajnej služby

Polícia navrhla obžalovať bývalého šéfa vojenských tajných


Polícia našla dokumenty v Mikulcovom aute

Podľa polície v doposiaľ presne nezistenom období do 22. júna 2013 Roman Mikulec a Katarína Svrčeková údajne zbierali údaje, ktoré obsahovali skutočnosti utajované na ochranu záujmov Slovenskej republiky, označené stupňom utajenia Dôverné alebo Vyhradené.

Polícia tvrdí, že dokumenty našla 22. júna 2013 v Slávičom údolí v Bratislave v tlačenej textovej forme a tiež aj na micro SD karte, a to pri prehliadke Mikulcovho auta. Dva dni po tejto prehliadke prokuratúra oznámila, že dvojicu obvinili. Viac informácií vtedy Úrad špeciálnej prokuratúry poskytovať nechcel.

Svrčeková, ktorá je v súčasnosti hovorkyňou politickej strany SaS, vtedy médiám poslala stanovisko, že s obavami a s veľkým znepokojením sledovala prácu policajtov, ako z kufra Mikulcovho auta vytiahli igelitové vrece s neznámym obsahom, ktoré v ňom podľa jej vedomostí nemalo byť.

Kauzu odštartovala anonymná správa

Kauzu podozrení o údajnom tunelovaní Vojenskej spravodajskej služby odštartovala tajná správa, ktorú anonymne dostal denník Sme. V máji 2013 vyvolala veľkú odozvu v médiách a bola dôvodom viacerých rokovaní kontrolného výboru parlamentu.

Údajne hovorí o tom, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb postupovali ako súčasť organizovanej skupiny a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo tretie osoby.

Dokument má 134 listov a zrejme vychádza z vnútorného vyšetrovania vo vojenskej rozviedke, ktoré sa rozbehlo, keď ministerstvo obrany viedol Ľubomír Galko (SaS) a VSS šéfoval Roman Mikulec.

Súčasný minister obrany Martin Glváč označil spis za mediálnu kačicu, fiktívnu konštrukciu, ktorá ohrozila záujmy štátu, fungovanie vojenského spravodajstva a životy jej príslušníkov v utajení. Podľa ministra k žiadnemu tunelovaniu neprišlo. Ku kauze mal mimoriadnu schôdzu aj parlament.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

DNES - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.