• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Zápach z úst – 5 tipov, ako sa ho zbaviť

  • 13:53 27.05.2015
  • Bratislava
Zápach z úst – 5 tipov, ako sa ho zbaviť

Ľudia si často neuvedomujú, že majú halitózu alebo laicky, že im zapácha z úst. Je to spôsobené tým, že mozog nevníma náš vlastný telesný pach tak intenzívne, ako ostatní. V spoločnosti je ešte stále tabu o zapáchajúcom dychu priamo hovoriť. Našťastie sa aj tento delikátny problém dá vyriešiť.

Príčiny vzniku

V niektorých situáciách zapácha každému človeku z úst. Stáva sa to napríklad ráno alebo po konzumácií určitých potravín (cesnaku, cibule, syrov), či pravidelným fajčiarom. Zápach z úst spôsobujú siričitany a merkaptany, ktoré vznikajú rozkladom zvyškov potravy a slín. Ak sa tieto zvyšky budú hromadiť v dutinách, v medzerách medzi zubami alebo na hluchých miestach protéz, začnú zapáchať. Predídete tomu tak, že budete dodržiavať nasledovné kroky.

Ako sa ho zbaviť

  • Pravidelná ústna hygiena je základom pre svieži dych. Často ale nestačí si iba prebehnúť zuby kefkou, mali by ste pravidelne čistiť aj medzizubné priestory a používať ústnu vodu.
  • Čistite si jazyk – na povrchu jazyka sa taktiež rozkladajú baktérie, ktoré môžu za „dračí dych“. V obchodoch si môžete kúpiť špeciálnu kefku na jeho čistenie, ale postačí aj obyčajná lyžica, ktorou si budete povlak z jazyka sťahovať od koreňa ku špičke.
  • Pite dostatok vody – potrebujete ju nielen na prepláchnutie ústnej dutiny, ale aj na tvorbu slín, ktoré ústnu dutinu zavlažujú, čistia a chránia zuby.
  • Vyvážená strava je takisto základom pre svieži dych. Ak pravidelne fajčíte alebo pijete alkohol, so zápachom úst budete bojovať častejšie.

Kedy vyhľadať lekára

Ak vás zápach z úst napriek týmto trikom neopúšťa, môže to znamenať vážnejší problém. Podľa lekárskych pozorovaní až 90% týchto problémov pritom súvisí s ústnou dutinou, teda za pretrvávajúcim zápachom úst je zápal v oblasti krku a mandlí alebo problém so zubami. Ak ale máte chrup v poriadku a zubnú hygienu dodržujete, môže zápach z úst signalizovať problémy so žalúdkom, črevami, pečeňou alebo aj pľúcami. Takýto zápach z úst spojený so zmenou chuti teda nepodceňujte, ale konzultujte s lekárom.

Zdroj: Info.sk, DK, webmd.com, health.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.