• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

Lajčák sa dohodol s Austráliou, pre Slovákov získal víza

  • 14:13 27.05.2015
  • BRATISLAVA/SYDNEY
Lajčák sa dohodol s Austráliou, pre Slovákov získal víza

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí a jeho austrálska rezortná kolegyňa Julia Bishopová podpísali v stredu v austrálskej Canberre dohodu o programe pracovných dovoleniek.

Ako agentúru SITA informoval hovorca ministerstva Peter Stano, mladí ľudia zo Slovenska a Austrálie tak dostanú možnosť študovať, pracovať a cestovať v týchto dvoch krajinách. "Verím, že program využijú okrem našich študentov aj austrálski študenti, aby spoznali Slovensko a strednú Európu," uviedol Lajčák.

Na základe tejto dohody vydajú obe vlády 200 víz ročne pre mladých ľudí vo veku od 18 do 30 rokov, aby mohli študovať a pracovať v partnerskej krajine.

Slovensko spája s Austráliou mnoho vecí

Podľa Lajčáka Slovensko a Austráliu spája mnoho vecí aj napriek geografickej vzdialenosti. "Okrem početnej krajanskej komunity a približne 1 500 Slovákov, ktorí v súčasnosti v Austrálii študujú, nás spájajú aj spoločné hodnoty, názory na medzinárodné otázky a čelíme rovnakým výzvam ako sú terorizmus, migrácia či klimatické zmeny," poznamenal minister.

Obe krajiny donedávna spoločne pôsobili aj v medzinárodnej vojenskej misii ISAF v Afganistane. Šéf rezortu zahraničia Bishopovej navrhol aj rozbehnutie spolupráce vo formáte V4 plus. Ako informuje Stano, dohodli sa, že konkrétne možnosti prediskutujú na expertnej úrovni čo najskôr.

Ministri prediskutovali aj imigráciu

Ministri počas svojho rokovania prediskutovali iránsky jadrový program, venovali sa aj situácii na Ukrajine, kríze v arabských krajinách aj fenoménu takzvaného Islamského štátu. Zamerali sa najmä na problém zahraničných bojovníkov, teda občanov Európskej únie alebo Austrálie, ktorí dobrovoľne odchádzajú bojovať do konfliktných zón a predstavujú bezpečnostné riziko, keď sa vracajú nazad do vlasti.

Lajčák a Bishopová sa tiež dotkli témy ilegálnej imigrácie, ktorej čelí tak EÚ ako aj Austrália, a prebrali možnosti, ako si môžu Austrália a Európska únia vymieňať skúsenosti pri riešení tohto problému. Lajčák na stretnutí takisto podporil uzavretie Dohody o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Austráliou.

Slovensko má podľa neho záujem aj o rozvoj spolupráce v oblasti informačných technológií a tiež v oblasti štátnej správy. Preto sú súčasťou ministrovej delegácie v Austrálii predstavitelia Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby a Reakčného tímu pre počítačovú bezpečnosť, ktorí popri oficiálnom programe absolvovali rokovania k téme kybernetickej bezpečnosti.

Lajčáka počas jeho pobytu v Canberre prijala aj predsedníčka dolnej komory parlamentu Bronwyn Bishopová a stretol sa aj s tieňovou ministerkou zahraničných vecí opozičnej Labouristickej strany Tanyou Plibersekovou. Témou oboch rozhovorov boli možnosti rozvoja bilaterálnych vzťahov a výmena názorov na aktuálne medzinárodné otázky.

Lajčák sa stretol s ministrom Šalamúnových ostrovov

Lajčák sa na pôde slovenského veľvyslanectva v austrálskej Canberre stretol aj s ministrom zahraničných vecí Šalamúnových ostrovov Milnerom Tozakom. Ako agentúru SITA informoval Peter Stano, išlo o historicky prvé stretnutie predstaviteľov vlád Slovenskej republiky a Šalamúnových ostrovov. Diplomatické styky Slovensko s touto tichomorskou krajinou nadviazalo v marci 2011.

Lajčák v rozhovore zdôraznil záujem Slovenska o multilaterálnu spoluprácu s krajinami Tichomoria, najmä na pôde OSN. "Malé krajiny tvoria väčšinu členov Valného zhromaždenia OSN, a preto je dôležité vedieť, čo si myslia a spolupracovať s nimi pri riešení globálnych problémov ako sú napríklad klimatické zmeny," uviedol Lajčák.

Práve ostrovné krajiny Tichomoria najviac pociťujú negatívne klimatické fenomény, ako je stúpajúca hladina mora, čoraz ničivejšie cyklóny alebo odumieranie koralových útesov v dôsledku globálneho otepľovania.

Krajiny Tichomoria riešili globálne problémy

Aktuálne názory krajín Tichomoria na globálne problémy boli hlavnou témou aj počas pracovnej večere šéfa slovenskej diplomacie s veľvyslancami šiestich ostrovných štátov Tichomoria v Canberre.

"Pre nás je dôležité počuť, ako svet vyzerá z vašej perspektívy, čo vás znepokojuje a ako vnímate globálne výzvy," povedal Lajčák vedúcim diplomatických misií na ostrovoch Fidži, Papua Nová Guinea, Samoa, Šalamúnove ostrovy, Tonga a Vanuatu.

Všetci partneri identifikovali klimatické zmeny ako najväčšiu výzvu s konkrétnymi vplyvmi na život týchto krajín už teraz. Za dôležité považujú aj tému udržateľného rozvoja, nadmerného rybolovu, a podobne ako Slovensko, aj rešpekt medzinárodného práva a dodržiavanie jeho princípov. Partneri zároveň ocenili rozvojovú pomoc a asistenciu, ktorú im poskytuje Európska únia.

Lajčák sa v Sydney stretol aj s krajanmi

Oficiálnu návštevu Austrálie začal Lajčák utorňajším vystúpením na pôde Európsko-austrálskej podnikateľskej rady (EABC) v Sydney. S vedením EABC diskutoval o politickom a ekonomickom vývoji na Slovensku, v Európskej únii i v globálnom meradle. Ako agentúru SITA informoval hovorca ministerstva Peter Stano, EABC združuje osobnosti so značným vplyvom v podnikateľskej sfére i v politickom živote Austrálie.

Lajčák sa stretol aj so slovenskými krajanmi, ktorí žijú v meste a priľahlom regióne. "Slovenská komunita predstavuje významnú časť v mozaike vzťahov Slovenska s Austráliou," konštatoval šéf rezortu zahraničia na stretnutí s niekoľkými desiatkami krajanov v Sydney.

Práve početná komunita Slovákov je podľa ministra pre mnohých Austrálčanov prvým bodom kontaktu so Slovenskom. "Každý z krajanov sa podieľa na formovaní obrazu Slovenska v krajine, kde žije, preto je pre nás dôležité byť s vami v spojení, vedieť, čo môžeme urobiť my pre vás a vy pre Slovensko," zdôraznil Lajčák a ocenil aktivity krajanských spolkov v Austrálii. "Ďakujem všetkým, ktorí svojou činnosťou prispievajú k tomu, aby sa slovenský jazyk, národné povedomie a tradície zachovávali a rozvíjali aj v tomto prostredí," dodal.

Slováci v Austrálii predstavujú tradične jednu z najpočetnejších krajanských komunít v zahraničí. Podľa odhadov žije v Austrálii v súčasnosti približne 15-tisíc Slovákov a Sloveniek. Štruktúra krajanskej komunity sa v poslednom čase mení a tradičnú diaspóru dopĺňa nová generácia s rozličnými motívmi vycestovania.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

DNES - 13:00Domáce

Na západe Slovenska a v niektorých severných okresoch upozorňujú meteorológovia v piatok na silný vietor.

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

DNES - 13:00Domáce

Pre členské krajiny NATO bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným vplyvovým operáciám.

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.