• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Rodičia, ktorým dieťa nezobrali do škôlky, nedostanú nič

  • 12:21 26.05.2015
  • BRATISLAVA
Rodičia, ktorým dieťa nezobrali do škôlky, nedostanú nič

Parlament v utorok neschválil novelu zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa, v ktorej poslanci za OĽaNO navrhovali príspevok do výšky 230 eur mesačne pre rodičov, ktorým do škôlky nezobrali dieťa staršie ako tri roky. Príspevok mal slúžiť na preplatenie preukázaných výdavkov spojených so starostlivosťou o dieťa.

"Takouto formou štát aspoň čiastočne vytvorí pri alarmujúcom nedostatku voľných miest v materských školách nástroj na odškodnenie a finančnú podporu pre rodičov, ktorým dieťa staršie ako tri roky nevzali do materskej školy a ktorí súčasne pracujú alebo študujú," argumentuje predseda obyčajných ľudí Igor Matovič.

Štát, ktorý spôsobí takú nespravodlivosť, nie je prorodinný, ale protirodinný, komentoval Matovič kroky Smeru v oblasti starostlivosti o mladé deti, keď sa množstvo detí do škôlok nedostane pre nedostatok miesta.

Odporúčame:

OĽaNO chce podporiť rodičov, ktorým dieťa nevzali do škôlky


Samosprávy si problém škôlok pohadzujú

Právny rámec na poskytnutie príspevku vytvára OĽaNO preto, že rodičia, ktorých deti sa do škôlok nedostanú, dnes nemajú nárok na rodičovský príspevok ani na príspevok o starostlivosť o dieťa, s dieťaťom doma sa však nemôžu zamestnať a dostávajú sa tak do ťažkej sociálnej a finančnej situácie. "Od roku 2008 sa počet nevybavených žiadostí o umiestnenie dieťaťa do materskej školy zvýšil o vyše 300 percent," konštatujú obyčajní ľudia.

Kým v roku 2008 do materských škôl neprijali 3 010 detí, v roku 2013 to bolo podľa Matoviča až 9 682 detí. "Problém s nedostatkom miest v materských školách máme v SR už niekoľko rokov a podľa Ústavu informácií a prognóz školstva by rastová fáza v materských školách mala trvať približne ešte do roku 2017," spresnil líder OĽaNO.

Problém s nedostatkom škôlok si podľa obyčajných medzi sebou stále bez akéhokoľvek riešenia "pohadzujú" samosprávy, ale aj štát, ktorý by mal mať záujem o to, aby rodičia mali možnosť dať svoje dieťa do materskej školy.

Aj keď od roku 2015 sa dá žiadať ministerstvo školstva o dotáciu na výstavbu, prístavbu, rozšírenie či modernizáciu materskej školy, podľa opozičných poslancov nie každej obci musí byť projekt schválený a nie každý starosta či primátor výzvu využije.

Rodičia by mohli deti umiestniť do súkromných zariadení

Návrhom sa podľa obyčajných ľudí čiastočne vytvorí systém, ktorý aj rodičom detí starších ako tri roky umožní poberať príspevok na starostlivosť o dieťa, prostredníctvom ktorého si budú môcť svoje dieťa umiestniť buď v materskej škole mimo územného obvodu obce, prípadne v súkromnej materskej škole, kde sú stále podľa zverejnených informácií kapacity pre ich umiestnenie.

Výška príspevku by mala byť v závislosti od oprávnených nákladov rôzna, až do výšky 230 eur mesačne. Ak by výchova dieťaťa bola zabezpečovaná fyzickou osobou v rodinnom prostredí, výška príspevku by bola 41,10 eura.

Financovanie chceli obyčajní zabezpečiť z rovnakých prostriedkov, z akých sa v súčasnosti vypláca príspevok na starostlivosť o dieťa, a to z Európskeho sociálneho fondu vrátane spolufinancovania zo štátneho rozpočtu.

Pri predpokladanom počte 9-tisíc osôb a mesačnom príspevku 230 eur očakávali celkový dopad návrhu zákona vo výške 24,84 milióna eur ročne, pričom ide o maximálnu možnú sumu, keďže daný príspevok možno vyplatiť aj v nižšej sume, prípadne si ho nebudú nárokovať všetky oprávnené osoby, ktorým nebolo dieťa staršie ako tri roky prijaté do materskej školy.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.