• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

Podpora vzdelávania v SNM

  • 13:27 25.05.2015
  • Bratislava
Podpora vzdelávania v SNM

Vzdelávací projekt Slovenského národného múzea – Škola v múzeu už niekoľko rokov umožňuje detským návštevníkom spoznať históriu a vyskúšať si na vlastnej koži ako sa žilo v minulosti. Projekt, ktorého dlhoročným partnerom je Nadácia Poštovej Banky, je určený na sprístupňovanie kultúrnych aktivít pre školské skupiny, jednotlivcov a zameriava sa aj na deti zo sociálne slabších rodín, detských domovov a z regiónov s nízkou zamestnanosťou. S podporou Nadácie Poštovej Banky sú hradené vstupy do múzeí, vzdelávacie programy a materiály na ich realizáciu, ako aj detské letné tábory SNM, ktoré sa tešia záujmu verejnosti.

Vzdelávacie aktivity pre deti a školské skupiny aj v tomto roku prebiehajú v niekoľkých múzeách SNM. V prvom polroku 2015 Historické múzeum v Bratislave pripravilo vzdelávací program pre školy – Stretnutie s Ľudovítom Štúrom, k výstave Ľudovít Štúr (1815 – 1856) – reformátor slovenskej spoločnosti. Pri prezentácii pamätalo aj na návštevníkov so špeciálnymi potrebami, na slabozraké a nevidiace deti. Prírodovedné múzeum v Bratislave vydalo metodický materiál k 10. výročiu vzniku multifunkčnej miestnosti – Objavovne a expozície Biodiverzita Zeme. V Múzeu Bojnice, pri prehliadke expozícií s názvom Hra na minulosť, sa detský návštevník zoznamuje s históriou a pôvodnými majiteľmi zámku hravou formou, prostredníctvom starých zabudnutých kufríkov. Múzeum Červený Kameň ponúka rodinám s deťmi a školským skupinám pracovný list Hradný záhradník, s ktorým môžu objavovať hrad riešením siedmych záhad. Veselé štvrtky v Spišskom múzeu v Levoči počas školských mesiacov umožňujú školopovinným žiakom venovať sa rôznym témam, ktoré korešpondujú s práve prebiehajúcou výstavou. Napríklad výšivke, keramike, krojom, kožuchom, maľbe na sklo, alebo technike modrotlače. Múzeum bábkarských kultúr a hračiek na Modrom Kameni pripravilo projekt Bábkarské sympózium, zamerané na organizovanie viacdňových stretnutí mladých výtvarníkov, ktorí navštevujú výtvarné odbory a krúžky na základných školách, základných umeleckých školách a v Centrách voľného času v regióne. Projekt Čarujeme ihlou – vyšívaná krása, ktorá zdobila kráľovnú v Múzeu v Betliari predstaví zbierky vyšívaných textílií z kaštieľa, ktorý patril rodine Andráši (Andrássv). Počas prehliadky výstavy s názvom Jej výsosť kráľovná Alžbeta sa žiaci stretnú s výšivkou na oblečení a doplnkoch, ktoré patrili kráľovnej Alžbete.

Počas leta Slovenské národné múzeum s podporou Nadácie Poštovej Banky opäť pripravilo detské tábory. Začiatkom júla 2015 v pobytovom tábore na Červenom Kameni sa skupina detí zoznámi s lokalitou a históriou hradu. V dennom tábore s názvom Pánom na hrade 2015 v Historickom múzeu deti preskúmajú zaujímavé miesta Bratislavského hradu, kde sa návštevníci bežne nedostanú.

Vzdelávacie projekty SNM v roku 2015 podporené z Nadácie Poštovej Banky:
SNM–Historické múzeum: Stretnutie s Ľudovítom Štúrom, SNM-Prírodovedné múzeum:
10 rokov Objavovne a expozície Biodiverzita Zeme, SNM-Múzeum Bojnice: Hra na minulosť, SNM-Múzeum Červený Kameň: Hradný záhradník, SNM-Spišské múzeum: Veselé štvrtky, SNM-Múzeum bábkarských kultúr a hračiek: Bábkárske sympózium, SNM-Múzeum Betliar: Čarujeme s ihlou – vyšívaná krása, ktorá zdobila kráľovnú.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

16:19 19.12.2023Tlačové správy

Mláky, voda, blato – ktoré dieťa by tomu odolalo? Na bezstarostne strávené chvíle vonku aj počas nepriaznivého počasia sú nevyhnutnou výbavou gumáky.