• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
13°Bratislava

OTS: Operačný laser CATALYS už aj na Slovensku

  • 10:00 25.05.2015
  • Bratislava
OTS: Operačný laser CATALYS už aj na Slovensku

V Bratislave minulý týždeň predstavili a spustili prevádzku najmodernejšieho femtosekundového laseru na operáciu sivého zákalu na Slovensku, Catalys, americkej spoločnosti Abbott Medical Optics.

Vďaka prelomovej a unikátnej technológii je možné pomocou tohto laseru vykonať operáciu sivého zákalu, ale taktiež aj odstrániť astigmatizmus, či vykonať iné zákroky.

Prim. MUDr. František Veselý uvádza, že prístroj Catalys je jediným femtosekundovým laserom na svete, ktorý bol vyvíjaný priamo na operáciu sivého zákalu. Je vybavený špeciálnym OCT zobrazovacím zariadením, ktoré umožňuje chirurgovi kontrolovať všetky krehké a citlivé štruktúry vnútri oka, čo samozrejme zvyšuje bezpečnosť a presnosť zákroku v porovnaní s klasickým zákrokom.

Prví pacienti na Slovensku podstúpili zákrok týmto laserom v Bratislave. „Pri operácii sivého zákalu laser vykoná až 65% zákroku, vykoná presné a precízne rezy na rohovke, či rozdelí šošovku na mnoho malých častí, ktoré sa ľahšie a šetrnejšie z oka odstránia. Tento krok sa je možné vykonať aj ultrazvukom, avšak použitie laseru je výrazne šetrnejšie, bezpečnejšie a rýchlejšie.“ dodáva prim. Veselý.

Použitie tohto laseru uľahčuje aj zákrok na odstránenie dioptrických okuliarov na či už čítanie, alebo do diaľky, ktoré trápia väčšinu populácie po 45 roku života.

Špičková technológia zabezpečuje vyššiu šetrnosť a bezpečnosť zákroku vďaka nastaviteľnej energii laserových pulzov. Čiže chirurg si môže nastaviť energiu laserového lúča individuálne podľa potrieb a náročnosti zákroku. Tým sa použije len taká energia, aká je potrebná. V spolupráci s dokonalou optikou a je zákrok dokonale presný a bezpečný.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

16:19 19.12.2023Tlačové správy

Mláky, voda, blato – ktoré dieťa by tomu odolalo? Na bezstarostne strávené chvíle vonku aj počas nepriaznivého počasia sú nevyhnutnou výbavou gumáky.