• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
16°Bratislava

10 najzdravších potravín

  • 20:30 22.05.2015
  • Svet
10 najzdravších potravín

Toto je zoznam najzdravších potravín podľa prieskumov a zdrojov z celej Severnej Ameriky a západnej Európy.

1. Jablká

Jablká sú vynikajúcim zdrojom antioxidantov. Podľa vedcov z Florida State University sú priam zázračným ovocím. Vo svojej štúdii zistili, že staršie ženy, ktoré po dobu šiestich mesiacov denne jedli jablká, mali 23 percentný pokles hladiny zlého cholesterolu (LDL) a zvýšenie dobrého cholesterolu (HDL) o 4%.

Čítajte: Päť dôvodov, prečo konzumovať jablká

2. Mandle

Mandle majú viac vlákniny, než akékoľvek iné orechy. Obsahujú 91 až 94% nenasýtených mastných kyselín, čím možno čiastočne vysvetliť, prečo pomáhajú udržiavať zdravé hladiny cholesterolu v krvi.

Čítajte: Mandle – prečo ich konzumovať pravidelne

3. Brokolica

Už 100 gramov brokolice obsahuje 150 percent odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Výskumníci z University of Illinois napísali, že ľahko dusená brokolica môže výrazne znížiť riziko vzniku rakoviny, pretože dusením sa nezničí dôležitý protirakovinový enzým.

Čítajte: Päť dôvodov, prečo jesť brokolicu

4. Čučoriedky

Čučoriedky sú bohaté na vlákninu, antioxidanty a fytonutrienty. Vedci v Texas Woman's University zistili, že čučoriedky pomáhajú pri znižovaní obezity. Polyfenoly, ktoré sú v čučoriedkach preukázateľne znižujú rozvoj tukových buniek a vyvolávajú odbúravanie tuku.

Čítajte: Päť potravín, ktoré prospievajú nášmu mozgu

5. Ryby

Tie najzdravšie sú: losos, pstruh, makrela, sleď, sardinky a sardely. Tieto druhy rýb majú olej v tkanivách a v oblasti čriev. Ich chudé filety obsahujú až 30% oleja, konkrétne omega-3 mastných kyselín. Tieto oleje sú známe, že sú dobré pre srdce a nervový systém. Sú vhodné aj pre pacientov so zápalovými stavmi, ako je artritída. Obsahujú aj vitamíny A a D.

6. Listová zelenina

Štúdie preukázali, že vysoký príjem tmavej listovej zeleniny, ako je špenát alebo kapusta, môže významne znížiť riziko vzniku cukrovky 2. typu. Napríklad špenát je veľmi bohatý na antioxidanty, najmä ak je tepelne neupravený, dusený alebo veľmi ľahko varený. Je dobrým zdrojom vitamínov A, B6, C, E a K, ako aj selénu, niacínu, zinku, fosforu, medi, kyseliny listovej, draslíka, vápnika, mangánu, betaínu a železa.

7. Batáty

Batáty alebo sladké zemiaky sú bohaté na vlákninu, beta karotén, komplexné sacharidy, vitamín C, vitamín B6, rovnako aj na karotén.

8. Pšeničné klíčky

Pšeničné klíčky majú vysoký podiel niekoľkých životne dôležitých živín, ako je napríklad vitamín E, kyselina listová, tiamín, zinok, horčík, fosfor a esenciálne mastné kyseliny. Pšeničné klíčky sú tiež dobrým zdrojom vlákniny.

9. Avokádo

Avokádo je veľmi bohaté na vitamíny skupiny B, ako aj na vitamín K a vitamín E. Avokádo má tiež veľmi vysoký obsah vlákniny - 25% rozpustnej a 75% nerozpustnej. Štúdia zverejnená v časopise Journal of American Heart Association tvrdí, že konzumácia jedného avokáda denne by mohlo pomôcť znížiť zlý cholesterol medzi ľuďmi, ktorí majú nadváhu, alebo sú obézni.

10. Ovsené vločky

Štúdie ukázali, že ak budete jesť misku ovsených vločiek každý deň, znížite hladinu cholesterolu kvôli obsahu rozpustnej vlákniny. Ovsené vločky sú veľmi bohaté na vitamíny B, omega-3 mastné kyseliny, kyselinu listovú a draslík.

Zdroj: info.sk, TM, medicalnewstoday.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.