• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Najčastejšie chyby pri výcviku psa

  • 20:19 20.05.2015
  • Bratislava
Najčastejšie chyby pri výcviku psa

Keď už si zaobstaráte psa, najväčšou chybou je vôbec ho necvičiť. Okrem toho, že si tak prehĺbite puto medzi vami, výcvik vám pomôže lepšie porozumieť povahe vášho psa. Takisto vaše okolie bude mať lepší pocit, keď bude vidieť, že vášho psa zvládate. Veľa nováčikov ale robí pri výcviku chyby. Ktoré sú tie najčastejšie a ako sa im vyhnúť?

Necvičíte so psom pravidelne

Spočiatku sme plní nadšenia a psíkovi sa venujeme pravidelne. Postupom času ale veľa ľudí začína lenivieť a nechá psa fungovať bez kontroly. Keď jeho dobré alebo zlé správanie ostáva bez odozvy, potom to vyzerá tak, že pes začne zabúdať aj naučené povely alebo nereaguje správne. Je teda vhodné povely opakovať pravidelne a dbať na to, aby ich pes vykonal správne.

Opakujete a opakujete a opakujete – bez výsledku

Správne vycvičený pes by mal byť schopný vykonať váš povel na prvý raz. Psíky sú ale často tvrdohlavé, zmätené a aj lenivé poslúchať. Ak sa viackrát opakujete, skúste ho vziať na tiché miesto a povel nanovo zopakovať, ale iba raz. Ak nepomôže ani toto, musíte ho povel naučiť odznova, ale tentoraz bez rušivých faktorov a bez toho, aby si zvykol na opakovanie alebo prehnané odmeny za vykonanie povelu.

Príliš dlho alebo krátko

Tréning psa napreduje postupne a metodicky. Nečakajte, že sa naučí všetko za rýchlu dobu a netrestajte ho za to. Keď vidíte počas tréningu zlepšenie, psíka odmeňte a nechajte ho vydýchnuť. Príliš dlhý tréning môže psíka unaviť a postupne v ňom vybudovať vzdor a nechuť.

Stále to isté miesto

Ak ste vášho miláčika vždy učili reagovať na povely iba v domácom prostredí, nečudujte sa, keď nebude reagovať správne v cudzom prostredí alebo v exteriéri. Je vhodné, aby ste so psíkom precvičili aspoň základné povely aj mimo domu alebo vašej záhrady.

Príliš sa spoliehate na odmeny

Odmeny v podobe dobrôt sú pre psíka výbornou motiváciou, aby vykonal nejaký povel. Ak ho ale budete učiť iba takýmto spôsobom, môže sa takto začať fixovať na jedlo a bez neho odmietnuť povel vykonať. Po čase teda dobroty zameňte za pochvalu, chvíľku hrania sa alebo inú formu odmeny. Nezabúdajte, že aj vy ste istým spôsobom odmena, teda vaša radosť zo splneného povelu.

Priveľa emócií škodí

Reagovať s prílišným hnevom alebo naopak s priveľkým nadšením nie je pri tréningu vhodné. Áno, pes musí poznať, že sa hneváte alebo vás potešil, ale držte svoje emócie v rozumnej úrovni, ktorú budete vedieť znova zopakovať.

Ste nekonzistentní

Ak raz stanovíte nejaké pravidlá, nesmiete z nich spustiť. Ak pes nemôže ísť do postele, nedovoľte mu to. Keď to potom zopakuje a vy ho potrestáte, bude zmätený.

Rada na záver – lepšie, než experimentovať s výchovou vášho psa, môžete jeho aj seba zveriť do rúk odborníkom, kynológom, ktorí vás naučia základy tréningu.

Zdroj: Info.sk, DK, moderndogmagazine.com, whole-dog-journal.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

DNES - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

VČERA - 7:01Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

22:03 22.04.2024Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

21:16 22.04.2024Zaujímavosti

Máte radi polievky? Mali by ste vyskúšať túto – je zdravá, chutná, sýta a pripravíte ju hravo za menej ako hodinu.

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

6:32 22.04.2024Zaujímavosti

Indukčné a elektrické sporáky si vyžadujú špecifickú starostlivosť. Viete, ako ich správne čistiť bez toho, aby ste ich poškodili?