• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
16°Bratislava

Zlozvyky, ktorými si ničíme zuby

  • 19:30 20.05.2015
  • Bratislava
Zlozvyky, ktorými si ničíme zuby

Ani pravidelné dodržiavanie ústnej hygieny nemusí zabrániť všetkým problémom so zubmi. Často si ich totiž sami oslabujeme bez toho, aby sme si to uvedomovali. Aké sú najčastejšie zlozvyky, ktorými si ničíme zuby? Dozviete sa v článku.

Niektoré jedlá a nápoje oslabujú zuby

Káva a čaj nielenže zafarbujú zuby, ale ak ich pijeme horúce, oslabujeme si tým sklovinu. To isté sa týka aj zmrzliny a rýchleho striedania medzi horúcim a studeným jedlom a nápojmi. Samozrejme, veľmi zle na zuby pôsobia aj sladkosti, najmä tvrdé cukríky, ktoré v ústach držíme dlhšie a tým zuby vystavujeme dlhodobému pôsobeniu cukru. Nezabudnite ani na cukor v ovocí, teda fruktózu, ktorá taktiež môže spôsobiť kaz.

Citrón a kyseliny

Citrón obsahuje ovocnú kyselinu, ktorá leptá sklovinu a odvápňuje. Takisto sladené bublinkové nápoje obsahujú kyselinu fosforečnú, z ktorej na zuboch vznikajú nepekné biele škvrny.

S kefkou jemne

Aj keď sa môže zdať, že čím väčší tlak na zuby vyvíjame, tým viac nečistôt odstránime – nie je to tak. Silným tlakom na zuby si poškodzujeme ďasná. Pozor aj na typ zubnej kefky, veľa ľudí dáva prednosť tvrdým typom, pričom šetrnejšie sú mäkšie typy.

Obhrýzanie nechtov a iných vecí

Ak používate zuby na to, aby ste niečo pevné rozhryzli alebo otvorili, môžete si ich časom rozdrobiť alebo zlomiť. Obhrýzaním nechtov, pera alebo ceruzky našim zubom tiež nerobíme najlepšiu službu. Opäť tým vyvíjame zbytočný tlak na zub, ktorý sa časom môže zlomiť.

Zatíname sánku a škrípeme zubami

Oba tieto zlozvyky zvykneme robiť počas spánku alebo stresu a zďaleka nie sú také nevinné, ako sa zdá. Takto si poškodzujeme tvrdé zubné tkanivo a častým odieraním sa môže stať, že zuby napokon budú viac širšie ako dlhšie. Okrem estetických problémov má škrípanie a zatínanie zubov aj zdravotné riziká – zuby môžu byť citlivejšie a rýchlejšie vzniknú praskliny. Škrípanie zubov v noci ale ovplyvniť nevieme, preto je dobré konzultovať tento problém čím skôr so zubárom.

Fajčenie

Dym z cigariet obsahuje okrem nikotínu aj veľa dechtu, toxínov a produktov spaľovania. Tieto exhaláty výrazne sfarbujú zuby. S postupujúcim vekom sú ale následky vážnejšie. Zuby sa vekom opotrebúvajú, sklovina sa stenčuje a vznikajú aj rôzne praskliny – toxíny majú vďaka tomu omnoho jednoduchší prístup do hĺbky zuba, ktorý sfarbujú na hnedo.

Samozrejme, nemusíte sa všetkých zlozvykov nadobro zbaviť. Občas si dopriať sladkosti alebo kofolu vám zuby nezničí. Dbajte ale na to, aby ste si po takýchto prehreškoch dôkladne umyli zuby a nezabúdajte ani na pravidelné prehliadky u vášho zubára.

Zdroj: Info.sk, DK, webmd.com, health.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.