• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Čo spôsobuje suchú pokožku?

  • 19:50 13.05.2015
  • Svet
Čo spôsobuje suchú pokožku?

Ak máte suchú pokožku a nič vám nepomáha, možno robíte tieto chyby.

Suchá koža u mnohých ľudí nie je spôsobená zdravotným stavom, ale jednoducho vonkajšími vplyvmi. Čítajte ďalej ak chcete zistiť, čo vašej pokožke neprospieva.

Nesprávne používanie krémov

Ak dlhodobo bojujete so suchou pokožkou, určite ste už vyskúšali množstvo rôznych krémov. No problém môže spočívať v nesprávnej aplikácii. Chybou je nanášať krém na suchú pokožku, kedy vám najmenej pomôže. Mali by ste ho naniesť kým máte pokožku po sprche ešte trochu vlhkú, aby uzamkol vlhkosť na povrchu kože.

Dôležitý je aj typ krému. Experti odporúčajú na suchú pokožku jemný krém bez alkoholu a parfumácie. Obvykle ten najlacnejší jednoduchý krém má najlepšie účinky. Tiež by mal mať hustú konzistenciu a mal by byť mastný.

Suchý vzduch

Je to najčastejšia príčina suchej pokožky, najmä počas zimy. Problém nastáva najmä vo vnútri vo vykúrených miestnostiach. Podobný efekt však má aj klimatizácia v lete. Riešením je menej kúriť a zapínať klimatizáciu. Pomôže aj zvlhčovač vzduchu.

Dlhé horúce sprchy aj kúpele

Pridlhé trávenie času v teplej vode môže zmyť prirodzené oleje, ktoré chránia vašu pokožku. Mali by ste sa sprchovať len niekoľko minút a voda by nemala byť horúca.

Mydlo

Mydlo vás môže rýchlo zbaviť ochranných olejov na vašej pokožke a máme tendenciu ho používať až príliš veľa. Často je mydlo alebo čistiaci gel potrebný len na tvár, ruky, nohy, triesla a podpazušie. Zvyšok tela je možné len opláchnuť vodou. Nadmerné umývanie rúk môže vysušovať pokožku a spôsobiť praskanie, krvácanie kože a náchylnosť na kožné infekcie. Zabudnite na mydlá, ktoré veľa penia. Voliť by ste mali prostriedky bez parfumácie.

Dráždivé oblečenie

Ak vám sveter spôsobuje svrbenie, budete sa s ním musieť rozlúčiť. Suchá koža je obzvlášť citlivá na dráždivé látky. Aj zmena pracieho prášku môže niektorým ľudom pomôcť. Uistite sa, že vaše oblečenie nie je ani príliš tesné, pretože trenie môže tiež dráždiť suchú pokožku.

Ochorenia

Väčšinou suchú kožu spôsobujú vonkajšie faktory, no niekedy sú za tým choroby. Môže to byť ekzém alebo lupienka, hypotyreóza, ale aj nástup menopauzy a podvýživa môžu spôsobovať kožné problémy. Správne lieky by vám mali pomôcť, preto je potrebné sa poradiť s lekárom.

Zdroj: info.sk, TM, webmd.com, mayoclinic.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.