• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
11°Bratislava

Na Ekotopfilm - Envirofilm zavítajú vzácni hostia

  • 15:25 28.04.2015
  • Bratislava
Na Ekotopfilm - Envirofilm zavítajú vzácni hostia

Tento rok výnimočne (a odteraz už pravidelne) na jar (25. – 29. mája 2015) štartuje ďalší ročník Medzinárodného filmového festivalu Ekotopfilm, ktorý tento rok spojil sily s banskobystrickým Envirofilmom. Festival je venovaný všetkým fanúšikom ekológie, environmentu, nových technológií, trvalo udržateľného rozvoja a ľuďom, ktorým nie je ľahostajné, v akom prostredí žijú, ako i tým, ktorí by svoj postoj k svetu okolo nás radi zmenili.

Premietanie zaujímavých dokumentárnych a prírodopisných filmov z 28 krajín sveta bude už tradične doplnené bohatým sprievodným programom. Každý deň bude venovaný špeciálnej tematike. Chýbať nebudú ani zaujímaví hostia a tvárou projektu je už tradične Adela Banášová, ktorá sa netají svojim pozitívnym prístupom k ochrane životného prostredia. „Zaujímam sa o ekológiu a čím viac o nej viem, tým väčšiu zodpovednosť cítim za to, ako žijem. Takže mám elektromobil, triedim odpad a používam eko čistiace prostriedky. Rozmýšľam aj nad tým, že po Bratislave sa dá chodiť aj hromadnou dopravou, alebo na bicykli,“ hovorí Adela.

O najlepších dokumentárnych filmoch festivalu rozhodne Medzinárodná odborná porota na čele s Brucom Bucklinom. Súčasťou podujatia bude udelenie prestížnej pocty Honour of Ekotopfilm, ktorá vzdáva hold osobnostiam za mimoriadne výkony dosiahnuté v záujme trvalo udržateľného rozvoja, za významné objavy, humánne či kultúrne aktivity, alebo za celoživotné dielo v záujme rozvoja ľudskej spoločnosti.
Súčasťou MFF Ekotopfilm – Envirofilm 2015 bude množstvo sprievodných podujatí vo forme besied, rozhovorov s režisérmi, workshopov, prezentácií či prednášok. Aby sa myšlienka ochrany životného prostredia dostala k čo najširšej verejnosti, vstup na všetky festivalové podujatia je i v roku 2015 voľný. Podujatie sa bude už tradične odohrávať v priestoroch bratislavského hotela Tatra a v banskobystrickom Europa SC/Cinemax.

Medvedí muž

Foto:
Organizátori s hrdosťou privítajú domácich aj zahraničných hostí, ktorí odovzdajú svoje posolstvo. Medzi nimi bude napríklad aj Gregg Losinski, americký ochranár, ktorý verí, že ľudia a medvede môžu žiť v harmónii. V oblasti ochrany prírody pôsobí už 32 rokov a o svoje skúsenosti a poznatky sa rád podelí s návštevníkmi festivalu. Gregg, ktorého korene siahajú do slovenských Tatier, porozpráva aj o americkom spôsobe riešenia problému s medveďmi vykrádajúcimi kontajnery v ľudských obydliach – jednoducho vyrábajú kontajnery, do ktorých sa medvede nedostanú.

Slávna režisérka
Foto:
Milovníkom dokumentárnych filmov netreba meno Kathryn Pasternak špeciálne predstavovať. Ostrieľaná režisérka pracovala 16 rokov pre televíziu National Geographic. Je držiteľkou dvoch národných cien Emmy a na festivale odprezentuje svoj celovečerný film DOEVILLE o žene, ktorá svojmu umierajúcemu mužovi prisľúbila, že prevezme starostlivosť o jeho farmu.
Päť inšpiratívnych dní od pondelka 25. mája do piatku 29. mája 2015:
Každý deň festivalu, ktorý bude prebiehať súčasne v Bratislave aj Banskej Bystrici, bude venovaný jednej téme:

ODPADY, RECYKLÁCIA
(Bratislava – pondelok, Banská Bystrica – štvrtok)
Špeciálnu pozornosť venuje podujatie téme pôdy, ktorej patrí celý rok 2015. Tešiť sa môžete na premietanie zaujímavých filmov, vrátane snímky Nekonečná cesta s tematikou blízkou filmu Erin Brokovich o aktivistke, ktorá poukazuje na problém znečisťovania prostredia. V tomto filme je hlavnou hrdinkou Yan. Aj napriek drsnej odplate zo strany úradov, ktoré sa ju snažia umlčať, naďalej informuje o probléme znečisťovania, ktorého príčinou sú papierne v dedine. Ako bude prebiehať jej boj o spravodlivosť?
FAUNA A FLÓRA
(Bratislava – utorok, Banská Bystrica – pondelok)
Festival je venovaný aj téme fauny a flóry. Pri tejto príležitosti vyspovedá moderátorka Adela Banášová v Bratislave hostí Gregga Losinskeho či Kathryn Pasternak v programe nazvanom Gauč s Adelou Banášovou. V Banskej Bystrici je pondelok zároveň dňom slávnostného zahájenia MFF Ekotopfilm – Envirofilm 2015. Kathryn Pasternak v Banskej Bystrici uvedie svoj film Doeville.
FARMÁRSKY DEŇ
(Bratislava – streda, Banská Bystrica – piatok)
Okrem zaujímavých prednášok si môžu návštevníci užiť pravé farmárske trhy. Bude sa teda nielen pozerať a počúvať, ale aj nakupovať a ochutnávať! V Bratislave práve v tento deň uvedie Kathryn Pasternak svoj film Doeville. Nedajte si ujsť ani pútavú prednášku s odborníkmi na pôdu, ktorí nám pripomenú, aká vzácna je zem, po ktorej kráčame.
NOVÉ TECHNOLÓGIE
(Bratislava – štvrtok, Banská Bystrica – streda)
V rámci dňa venovaného novým technológiám sa zoznámite napr. s filmom Blackout (Výpadok). Tragédia vo Fukušime v roku 2011 spôsobila ekologickú katastrofu, ktorej následkom bolo nielen znečistenie životného prostredia, ale aj energetické výpadky na každodennej báze. Cieľom filmu je ukázať verejnosti spôsob, ako sa vyspelé krajiny dokážu vysporiadať s ekologickými katastrofami a ponúknuť riešenia aj iným štátom. S režisérom Michalom Rybanským sa môžu návštevníci festivalu stretnúť aj osobne na zaujímavej besede v Bratislave, ktorá bude nasledovať hneď po premietaní režisérovho filmu.

SUSTAINABLE LIFESTYLE (UDRŽATEĽNÝ ŠTÝL ŽIVOTA)
(Bratislava – piatok, Banská Bystrica – utorok)
V rámci dňa venovaného udržateľnému štýlu života (sustainable lifestyle) si môžete pozrieť film Iná pomoc o živote opustených a týraných žien v Kenskom meste Eldoret, ktoré sa rozhodli zmeniť svoj život prostredníctvom vzdelania a podnikania. Film dokumentuje projekt od začiatku až po prvé podnikateľské aktivity žien a v oboch festivalových mestách o ňom budú hovoriť s divákmi režisérka Martina Bencová Utešená a filantrop Peter Cvik. Okrem toho môžete v tento deň, od rána do obeda, priamo v bratislavskom hoteli Tatra darovať krv. Za zmienku stojí aj film Jiřího Vávru Telo plné šťastia o nekonečnej honbe moderných ľudí po dokonalých krivkách. Jiří Vávra sa stal zároveň hlavným hrdinom dokumentu a vo filme hravou formou vyspovedal celebrity, hercov, modelky, trénerov, deti na ulici i odborníkov na krásu, ktorých sa pýtal, prečo sa my ľudia porovnávame s ilúziami mediálnej krásy.
Viac informácii nájdete na www.ekotopfilm.sk a na www.facebook.com/ekotopfilm
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

VČERA - 10:44Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.