• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
19°Bratislava

Pacient je podľa Kisku na dne pyramídy zdravotníctva

  • 10:18 26.04.2015
  • POPRAD
Pacient je podľa Kisku na dne pyramídy zdravotníctva

Pacienti sa v pyramíde zdravotníctva na Slovensku dostali až na úplné dno, uviedol prezident SR Andrej Kiska. Na jej vrchole sú podľa neho poisťovne, dodávateľské firmy, finančníci i politici. Povedal to v piatok počas snemu Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek, ktorý sa začal v Poprade. Snem sa okrem iného venuje aj najaktuálnejším problémom v zdravotníctve, vrátane zefektívnenia rozdeľovania finančných prostriedkov na zdravotnú starostlivosť.

Za desiatky rokov, počas ktorých sa nakopili chyby v slovenskom zdravotníctve, sa pacienti podľa prezidenta dostali na samotné dno pyramídy.

Sestry podľa Kisku zohrávajú dôležitú úlohu

"Tesne nad ním sú zdravotné sestry, pôrodné asistentky, potom lekári a na ten vrchol pyramídy sa dostávajú poisťovne a dodávateľské firmy, a celkom niekde tam hore sa nachádzajú aj finančníci a politici," povedal prezident. Táto pyramída by podľa neho mala byť postavená naopak. Významnú úlohu pri tom podľa neho zohrávajú zdravotné sestry a ich prístup k pacientom.

Odporúčame:

Sestrám a lekárom v Žiline vyhoveli, niektorí sa vrátia


"Zdravotné sestry sú tie, ktoré sa starajú o týchto ľudí, ktoré ovplyvňujú to, ako sa ten chorý človek cíti. Otázka znie, ako môžu byť zdravotné sestry milé, keď sú unavené, keď majú na starosti podstatne väčší počet ľudí, ako je to bežné v okolitých krajinách, ako môžu byť usmievavé, keď sú vyhorené, keď cítia, že desiatky rokov sa nič nemení k dobrému," poznamenal Kiska.

Hoci skonštatoval, že nemôže navrhovať zákony a nemá exekutívnu moc, otázke zdravotníctva sa bude venovať naďalej. On sám už v minulosti počas pôsobenia v nadácii Dobrý anjel navštívil viacero nemocníc či onkologických oddelení.

Pacienti sa majú liečiť doma

Na sneme komory by sa podľa prezidentky Ivety Lazorovej malo hovoriť aj o otázkach profesionálneho rozvoja zdravotných sestier, ktoré je podľa jej slov rovnako dôležité ako rokovanie s ministerstvom zdravotníctva a zlepšovanie postavenia sestier vzhľadom k odmeňovaniu. Riešiť by sa mala aj budúca integrácia zdravotnej starostlivosti.

"Ak hovoríme o starnutí populácie v Európe, to isté nás čaká aj na Slovensku. Máme mnoho akútnych lôžok, tento systém nie je udržateľný do budúcna, pretože finančné prostriedky sa tlačia iba do nemocníc a my potrebujeme dostať peniaze práve do komunity a k tomu človeku, aby sa mohol liečiť doma," vysvetlila Lazorová.

V Európskej únii pacienti navštívia lekára zhruba šesťkrát ročne, na Slovensku je to až jedenásťkrát. Dostať sa na európsky priemer by podľa Lazorovej pomohla domáca liečba.

"Práve to zaťažuje náš systém, pretože nemocničná starostlivosť lekára je drahá, starostlivosť o pacienta je drahá, takže musíme hľadať riešenia, ako ten balík, ktorý máme pre zdravotnú starostlivosť, možno rozdeliť tak, aby táto starostlivosť bola efektívna, lacná, dostupná, aby pacient nemusel chodiť k tridsiatim špecialistom, ale iba na predpis lieku, ktorý užíva," dodala.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

VČERA - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

VČERA - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

VČERA - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

VČERA - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

VČERA - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.