• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Po zemetrasení začala do Nepálu prichádzať pomoc

  • 9:37 26.04.2015
  • Káthmandu
Po zemetrasení začala do Nepálu prichádzať pomoc

Do Nepálu dorazil aj 62-členná čínska pátracia a záchranná skupina. Pakistan pripravoval okrem iného vyslanie štyroch lietadiel s mobilnou nemocnicou, lekármi a ďalšími špecialistami.

Desaťtisíce Nepálčanov, ktorí strávili noc v chladnom počasí pod holým nebom, vytrhli dnes nadránom zo spánku silné dotrasy po sobotňajšom zemetrasení, ktoré si vyžiadalo takmer 2000 obetí na životoch. Záchranári za pomoci zahraničných tímov začali na úsvite odstraňovať trosky pri pátraní po zasypaných ľuďoch, píše agentúra AP.

Očakáva sa, že sa bilancia obetí zvýši po príchode správ z odľahlých oblastí, uviedol hovorca nepálskeho ministerstva vnútra. Medzi mŕtvymi je najmenej 18 ľudí, ktorých zasiahla zemetrasením vyvolaná lavína na Mount Evereste, kde zasypala časť základného tábora plného zahraničných horolezcov v hlavnej horolezeckej sezóne. Najmenej 5000 ľudí utrpelo v Nepále zranenia.

Sobotňajšie zemetrasenie s magnitúdou 7,8, ktorého epicentrum ležalo západne od nepálskej metropoly Káthmandu, bolo najhorším v chudobnej himalájskej krajine za vyše 80 rokov. Zničilo mnoho budov v starých štvrtiach Káthmandu vrátane historických pamiatok a bolo dosť silné na to, aby ho pocítili v susednej Indii, v Bangladéši, v Tibete i v Pakistane.

Úrady oznámili, že k dnešnému ránu evidujú najmenej 1970 obetí na životoch, z nich 60 zahynulo mimo Nepálu. Len v Káthmandu zomrelo 721 ľudí.

"V noci a skoro ráno boli najmenej tri veľké zemetrasenia. Ako sa môžeme cítiť v bezpečí? Je to nekonečné a všetci majú strach a obavy," povedal obyvateľ Káthmandu Sundar Sah. "Sotva som spal. Budil som sa každých pár hodín a som rád, že som nažive."

Po chaotickej sobote boli dnes záchranné a humanitárne práce organizovanejšie, uviedla AP. Väčšina metropoly bola naďalej bez elektriny a dodávok vody, po opätovnom otvorení letiska však dorazili prvé lety s pomocou. OSN uviedla, že nemocnice v údolí Káthmandu sú preplnené a dochádzajú im zásoby i miesto pre telá obetí.

Cesty do okresu Gorkha, kde sa nachádzalo epicentrum hlavného zemetrasenia, boli podľa miestnych predstaviteľov zablokované zosuvmi pôdy. Záchranné tímy smerovali horskými chodníkmi pešo do odľahlých dedín, neskôr tam plánujú nasadiť aj vrtuľníky.

Svet reagoval na prírodnú pohromu rýchlo, keď ponúkol Nepálu financie, zdravotné potreby, zariadenie, odborníkov a záchranné tímy. Medzi prvými reagovali susedná India, Čína a Pakistan.

Indické vojenské lietadlá doviezli dnes 43 ton pomoci i takmer 200 záchranárov, do Naí Dillí sa vrátia s indickými občanmi uviaznutými v Káthmandu. V priebehu dňa sú naplánované ďalšie lety.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Eštok: EÚ musí prispieť k upokojeniu situácie po iránskom útoku na Izrael

Eštok: EÚ musí prispieť k upokojeniu situácie po iránskom útoku na Izrael

DNES - 20:16Zahraničné

Eštok zároveň zdôraznil potrebu návratu k mierovému riešeniu sporov.

Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, že Ukrajina bez podpory USA nemôže uspieť

Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, že Ukrajina bez podpory USA nemôže uspieť

DNES - 20:04Zahraničné

Českého premiéra Petra Fialu v utorok čaká niekoľkohodinové rokovanie v americkom Kongrese.

Požiar historickej budovy burzy v Kodani sa podarilo dostať pod kontrolu

Požiar historickej budovy burzy v Kodani sa podarilo dostať pod kontrolu

DNES - 18:59Zahraničné

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu.

Ukrajinský prezident podpísal zákon o mobilizácii

Ukrajinský prezident podpísal zákon o mobilizácii

DNES - 17:29Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v utorok zákon o mobilizácii zameraný na zvýšenie počtu vojakov ukrajinskej armády.

Putin varuje pred ďalšou eskalácia na Blízkom východe: Hrozia katastrofálne následky

Putin varuje pred ďalšou eskalácia na Blízkom východe: Hrozia katastrofálne následky

DNES - 16:36Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin telefonicky hovoril so svojím iránskym náprotivkom Ebráhímom Raísím, ktorému povedal, že ďalšia eskalácia napätia na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky.