• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Zemetrasenie v Nepále neprežilo viac ako 4000 ľudí

  • 21:25 27.04.2015
  • KÁTHMANDU
Zemetrasenie v Nepále neprežilo viac ako 4000 ľudí

Nepál zasiahlo v sobotu najsilnejšie zemetrasenie za posledných 80 rokov. Počet obetí stále pribúda, mŕtvych a zranených rátajú na tisíce.

Súvisiace:

Slováci mieria z Nepálu domov, s desiatkami nemáme kontakt

Pátracie a záchranné operácie zamestnávajú v Nepále takmer všetkých 100-tisíc príslušníkov tamojšej armády. Podľa vyhlásenia jej hovorcu Jagdiša Pochrela je v teréne 90 percent vojakov, ktorí sa zameriavajú predovšetkým na "záchranu životov".

Počet obetí sobotňajšieho zemetrasenia v Nepále už prekročil 4000, úrady však predpokladajú, že bude naďalej rásť. Do najviac postihnutých dedín v horách sa totiž záchranárom nepodarilo dostať ani dva dni po katastrofe. Ďalších vyše 7000 ľudí utrpelo zranenia a desaťtisíce zostali bez domova. Otrasy bolo cítiť aj v Bangladéši a Pakistane.

Záchranné práce v celom postihnutom regióne zatiaľ pokračujú a do Nepálu už prúdi aj potrebná humanitárna pomoc a zdravotnícke tímy. Miestny koordinátor záchranných prác Lila Mani Poudyal vyhlásil, že jeho krajina potrebuje najmä stany, deky, suché potraviny a lieky. "Nemáme ani helikoptéry a expertov na vyprosťovanie uviaznutých ľudí," povedal.

Hovorca OSN Farhan Haq v pondelok povedal, že zemetrasenie postihlo celkovo až osem miliónov ľudí. Vyše 1,4 milióna potrebuje potravinovú pomoc vrátane 750 000, ktorí žili v blízkosti epicentra otrasov.

Otrasy s magnitúdou 7,9 tiež po sebe zanechali takmer sedemtisíc zranených. Zatiaľ 18 mŕtvych je potvrdených v súvislosti s vyvolanou lavínou, ktorá zasiahla základný tábor horolezcov na úpätí najvyššej hory sveta Mount Everest. Lavína padla v čase jedného z vrcholov horolezeckej sezóny v regióne, keď sa na Evereste nachádzali stovky nadšencov.

Humanitárne organizácie medzitým dostávajú správy z odľahlých dedín, ktoré zničili zosuvy pôdy, prerušené cesty však znemožňujú prísun pomoci. Oblasť navyše v nedeľu zasiahli ďalšie mohutné otrasy s magnitúdou 6,7.

Predstaviteľ okresu Gorcha, kde mali sobotňajšie otrasy epicentrum, prostredníctvom telefónu informoval o dedinách, v ktorých je zničených 70 percent domov a obyvatelia sú bez "potravín a prístrešia". Centrálna vláda podľa neho zatiaľ v dostatočnej miere nereagovala na žiadosti o pomoc.

Niektoré lekárne, pekárne a obchody so základným tovarom boli v pondelok ráno v Káthmandu opäť otvorené a pred čerpacími stanicami ľudia čakali v dlhých radoch na palivo. Obchodníci však napriek situácii nezvyšujú ceny. V Káthmandu tiež zostalo funkčné medzinárodné letisko. Predstaviteľ miestnej samosprávy Ek Narajan Arjal informoval, že občanom v pondelok na 10 miestach rozdávali stany a vodu.

Ľudia prespávajú vonku, boja sa ďalších otrasov

V stovkách zrútených budov ľudia počas noci hľadali zasypaných, pričom tisíce ľudí strávili chladnú noc vonku v provizórnych podmienkach. Desaťtisíce ľudí v nepálskom hlavnom meste Káthmandu prespávajú na otvorených priestranstvách pre obavy z ďalších silných otrasov. Problémy majú aj nemocnice, lekári poskytujú pomoc priamo na uliciach. Situáciu komplikuje aj zlé komunikačné pokrytie v krajine.

Nepálska vláda už požiadala o zahraničnú pomoc. Na výzvu zareagovala India poslaním lekárskych potrieb, Čína vyslaním 60-členného záchranného tímu a Pakistan lietadlami s lôžkami pre 30 ľudí. Pomoc prisľúbili aj USA

.
Európska komisia vyzýva členské štáty na pomoc Nepálu

Európska komisia poskytne Nepálu ako okamžitú pomoc tri milióny eur. Táto finančná pomoc je prídavkom k celkovej pomoci pre Nepál, do ktorej prispievajú aj členské štáty a expertné tímy EK špecializované na humanitárnu pomoc a civilnú ochranu.

"Zmobilizoval som všetky naše nástroje pre núdzovú reakciu na pomoc tým, čo katastrofu prežili ako aj miestnym orgánom v Nepále. To, čo akútne potrebujeme, sú zdravotnícke tímy a dodávky materiálu. Vyzývam všetky členské krajiny EÚ, aby sa pridali ku koordinovanej pomoci pre Nepál." uviedol Christos Stylianides, komisár EÚ pre humanitárnu pomoc a krízové riadenie.

Pomoc Európskej únie bude smerovať k pokrytiu najurgentnejších potrieb v oblastiach, ktoré boli najviac dotknuté zemetrasením. Bude zameraná na obnovenie dodávok pitnej vody, zdravotnícky materiál, núdzové prístrešia a obnovu telekomunikačného spojenia. Okamžitú pomoc v tomto smere prisľúbili Belgicko, Fínsko, Nemecko, Grécko, Holandsko, Poľsko a Švédsko. Ochotu pomôcť vyslovili aj ďalšie členské štáty. Koordinačné centrum EÚ pre núdzovú pomoc nepretržite monitoruje aktuálny vývoj a koordinuje pomoc z Európy. EÚ ponúkla tiež spolufinancovanie dopravy pomoci do Nepálu.

Epicentrum sobotňajších otrasov sa nachádzalo približne 100 kilometrov od hlavného mesta Káthmandu v hĺbke približne desať kilometrov. V zasiahnutej oblasti Údolia Káthmandu žije približne 2,5 milióna ľudí. Dosiaľ najhoršie zemetrasenie v dejinách Nepálu zaznamenali ešte v roku 1934. Vtedy si živel vyžiadal 8500 životov.

Video: Počet obetí stále stúpa, už presiahol hranicu 3000


Video: V nedeľu zasihlo Nepál ďalšie zemetrasenie s magnitúdou 6.7

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Benátky začali vyberať vstupné od jednodňových turistov, časť miestnych je proti

Benátky začali vyberať vstupné od jednodňových turistov, časť miestnych je proti

VČERA - 19:06Zahraničné

Benátky začali vo štvrtok skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania.

Strelec z univerzity v Prahe netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

Strelec z univerzity v Prahe netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

VČERA - 18:29Zahraničné

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka.

Newyorský súd zrušil verdikt zo sexuálnych zločinov voči Weinsteinovi

Newyorský súd zrušil verdikt zo sexuálnych zločinov voči Weinsteinovi

VČERA - 16:15Zahraničné

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil vo štvrtok rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov.

Macron: Európa nie je nesmrteľná, potrebuje dôveryhodnú obrannú stratégiu

Macron: Európa nie je nesmrteľná, potrebuje dôveryhodnú obrannú stratégiu

VČERA - 13:58Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyzval Európu, aby sa postavila výzvam zmeneného sveta.

Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku

Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku

VČERA - 13:11Zahraničné

Europoslanci v uznesení odsúdili rozhodnutie eurokomisie uvoľniť Maďarsku zmrazené finančné prostriedky EÚ až do výšky 10,2 miliardy eur.